ברכבת אומרים כי החלטתם לרכוש קרונות דו-קומתיים "נובעת מכמות הנוסעים ההולכת וגדלה, מהתאמתן של הרכבות לאורכי הרציפים בכל הארץ, ובשל יכולתם לאפשר עליה וירידה נוחה, גם בתנאי צפיפות". כדאי להזכיר בהקשר זה את החלטת הרכבת מ-2006 להצטייד ב-87 קרונות חד-קומתיים, מתוצרת סימנס. בסוף 2009 אף החליטה הרכבת לרכוש 31 קרונות חד-קומתיים נוספים, וזאת למרות ביקורת חריפה באשר להתאמתם לפעילות בישראל.

מנכ"ל הרכבת: רכש הקרונות הכרחי לשיפור השירות (צילום: רפי וולמרק)
במכרז הרכש שפורסם בסוף 2009, נכללה דרישה לקבלת הצעות לאחזקת הקרונות לתקופה של 15 שנה. בהודעת הרכבת מאתמול, אין התייחסות לנושא זה, וזאת כנראה לאור המחלוקת שמעוררת הוצאת אחזקת הקרונות מידי הרכבת. במשרד האוצר ובהנהלת הרכבת תומכים במהלך, אך בוועד העובדים מתנגדים לו בחריפות, ואף מאיימים להשבית את פעילות הרכבות אם יוחלט לקדם את הפרטת התחזוקה.
יש לציין כי במקביל לפרסום המכרז לרכש הקרונות, פרסמה הרכבת מכרז לרכש 15 קטרים חדשים. במכרז זה עדיין לא התקבלה החלטה, ועד שתושלם אספקת הקטרים - כנראה במהלך 2012 - עלולים חלק מהקרונות החדשים להישאר ללא שימוש. עוד ראוי לציין כי גם לאחר השלמת רכש הקרונות והקטרים החדשים, צפויה הרכבת להתמודד עם בעיות של צפיפות ומחסור בקרונות: בתוכנית תפעולית שפורסמה מוקדם יותר השנה, נקבע כי ב-2012 אמורה החברה להגדיל את מספר רכבות הנוסעים היומיות ב-75%, באמצעות הגדלת מספר המערכים מ-75 השנה ל-127 ב-2012. אלא שבשלב זה, ההערכות הן כי הרכבת לא תוכל לעמוד ביעדים שקבעה.