כבר כמה שבועות אני חושבת על נקניקיות המרגז החריפות ששוכבות במקפיא שלי, בכל פעם שאני פותחת את הדלת הן שם, ממתינות בסבלנות שיגיע תורן. הרגע הנכון התבשל כמה שבועות ובסוף זה קרה והכנתי לי כריך בהשראה אנגלית.
בשוק בורו (Borough) שבלונדון, בקצה של תור ארוך עומד דוכן מאולתר שמתמחה, תמורת כמה ליש''ט, בכריך מרגז נפלא: זה מתחיל בלחמנייה קלויה עטויה סימני חריכה ופריכות מדויקת, בתוכה היא ספוגה שמן זית, עלה רוקט, פלפל אדום קלוי ונקניקייה חריפה ישר מהגריל. יש לו תנועה זריזה, למוכר, והוא עוטף את היצירה ומגיש לי אותה. היא מתלבשת לי לתוך היד באופן מושלם וביד השנייה אני מחזיקה את העודף, כשהרגליים כבר מזמן מרחפות סנטימטר מעל האספלט.
המרגז משתייכות למטבח האלג'יראי והטוניסאי, הן נקניקיות חריפות עשויות טלה, לעיתים בקר, ותערובת משתנה של תבלינים כמו פלפל חריף, פלפל שחור, כמון ושום, כשיש גם גרסאות עם מיץ רימונים. מדובר בנקניקיות עם טעם חזק ומרוכז וצריך לנהוג בהן ברגישות, על משקל "פחות זה יותר" (less is more). אם לא מגזימים איתן, הטעם החריף והצבע האדום שלהן מוסיפים רעננות שמשתלבת מצוין בתבשילי בוקר - ב"בוקר" הכוונה היא לכל היום - כמו שקשוקה או סנדוויץ' עסיסי. זו נקניקייה שבועטת ובו בעת מחממת ומנחמת ובעונה של מעבר, כשכבר לא כל כך חם אבל עוד לא הגיע חורף שמצדיק שליפה של קדרות מהבוידעם, היא קולעת בול.
כמובן שחשוב להקפיד ולקנות נקניקיות משובחות מקצב רציני, כאלו שעושים עם אהבה ובלי צבעי מאכל או תוספות, זה עושה הבדל עצום.
זו אמנם גרסת מחווה, אבל מקומית. את שמן זית החלפתי בטפנד זיתים של המסיק והעשב מקומי
המרכיבים:
1 לחמנייה טובה
2 נקניקיות מרגז
מספר עלים של גרגר הנחלים (ואפשר גם ארוגולה, רוקט או כל עלה ירוק שיש בבית)
טפנד זיתים שחורים (מתכון בהמשך), או לקנות מוכן
1 פלפל אדום
לטפנד זיתים:
1 כוס בשר זיתי קלמטה, לאחר שגולענו
1-2 שיני שום, קצוצות דק
1/2 כפות רוזמרין, קצוץ דק
1/2 כפית אורגנו או תימין , קצוץ דק
גרידה ומיץ מ-1/2 לימון
2-3 כפות שמן זית מעולה
פלפל גרוס טרי ומלח, אם יש צורך
אפשר להוסיף מהרכיבים הבאים, לפי הטעם:
פלפל חריף קצוץ דק או 1 כפית צ'יפוטלה
חופן אגוזי מלך
1 שזיף מיובש ומגולען
1 כפית חרדל
אנשובי קצוץ
1/2 כפית צלפים (אם מוסיפים אז בזהירות עם המלח, אנשובי וצלפים מלוחים בעצמם)

סנדוויץ' מרגז (צילום: נעמי אבליוביץ')
אופן ההכנה:
סלט חם וחריף בניחוח מעושן שהוא ארוחה בפני עצמה, מוגש עם ביצת עין מעל וסלט פריך בצד
המרכיבים:
500 גרם גרגירי חומוס מסוננים לאחר שהושרו במים 12 שעות
3-4 עלי מרווה
1 שן שום
6 נקניקיות מרגז
1/4 כפית פלפל לבן, גרוס טרי
1/4 כפית זרעי שומר
1/4 כפית אבקת קארי (או ראס אל חנות)
2-3 כפות שמן זית מעולה
1 לימון סחוט טרי
2 שיני שום, קלופות וקצוצות דק
מלח ים, לפי הטעם
1/4 כוס חמוציות (לא חובה אבל מוסיף קונטרסט לחריפות הנקניקיות)
צרור עלי כוסברה
1/4 כוס אגוזי לוז, קלויים וקצוצים
להגשה:
טחינה גולמית

(צילום: נעמי אבליוביץ')
אופן ההכנה:
נעמי אבליוביץ' היא ארכיטקטית, גסטרונומית, עיתונאית וצלמת אוכל. לאתר של גסטרונומי