לראשונה בישראל: יוצרים ומלחינים ירוויחו מיוטיוב

אקו"ם, ארגון השומר על זכויות היוצרים בישראל, ו-YouTube הכריזו על שיתוף פעולה שיזכה מלחינים ויוצרים בתמלוגים על פי כמות צפיות בסרטונים המשתמשים ביצירותיהם

שלי דובילנסקי פורסם: 05.01.11, 12:40

הסכם חדש נחתם בין אקו"ם (אגודת קומפוזיטורים, מחברים ומו"לים) לגוגל, שיבטיח הכנסות מתמלוגים למלחינים שיצירותיהם מופיעות בסרטוני האתר. יוטיוב נמצא בבעלות גוגל, מאז שנקנה בשנת 2006 עבור 1.65 מיליארד דולר, שנתיים לאחר הקמתו.

 

התמלוגים שיועברו למלחינים וליוצרים יגיע מהכנסות מפרסומות הפופ-אפ, שמופיעות על הסרטונים עם הפעלתם. מדובר בהסכם שחל רק על צפייה על ידי ישראלים בגרסא הלוקלית של יוטיוב, אך יכול להוות תוספת משמעותית לשכר המלחינים - כשלושה מיליון ישראלים גולשים ביוטיוב מדי שבוע, כך לפי סקר רשת שנערך בנובמבר.

 

עידוד כישרונות חדשים

מאיר ברנד, מנכ"ל Google ישראל: "יוטיוב נמצא בשיאה של מלאכת הסכמים. אנו שמחים מאוד על חתימת ההסכם עם אקו"ם שיסייע לאומני ישראל לקבל תגמול על יצירותיהם המקוריות ביוטיוב ויעודד צמיחת כישרונות מוזיקליים חדשים".

 

אקו"ם לא אישרו את שיעור התמלוגים המדויק שמקבל כל יוצר, אך גילו כי מדובר בהסכם גלובלי על סמך הסכם אישי בין כל יוצר לאגודה. מכך, אין זה ברור אם כל היוצרים יזכו לשיעור תמלוגים זהה, או אם יחולו תמלוגים שונים לכל מלחין. אייל מזיג, לשעבר חבר בהרכב הדורבנים וכיום מלחין ומעבד, מברך על ההסכם: "אין ספק שההסכם ישנה את המצב הקיים. עד היום הרווח היחיד מהמוסיקה שלי ברשת היה רק מרינגטונים לסלולרי."

 

הצטרפותה של אקו"ם לעגלת התמלוגים של יוטיוב היא חלק משינוי מדיניות האתר בנוגע לשימוש בחומרים המוגנים בזכויות יוצרים. אם בתחילה קליפים ותוכניות היו מורדים לבקשת היוצרים או החברות המסחריות עקב פגיעה בקניין רוחני, כיום מעדיפים ביוטיוב לשלם מאשר לוותר על סרטונים בעלי פוטנציאל לצפיות רבות. לפני ישראל, כבר חתמו אמנים וחברות בבריטניה, צרפת, הולנד, וספרד על הסכמים עם יוטיוב, חלקן לאחר דיונים ארוכים על גובה התמלוגים שמגיע להם.

 

 

עכשיו, כשיוצרים יכולים להרוויח מיוטיוב, אתם מתחרטים שלא המשכתם עם הלהקה שלכם מהתיכון? ספרו לנו בטוקבקים