על-פי חוק, כל עובד שמקבל רכב צמוד ממקום עבודתו מחויב במס חודשי - מס הנקרא "שווי שימוש". גובה המס נקבע כיום כאחוז קבוע ממחיר המחירון של הרכב - 2.48%. עם זאת, רשות המסים קבעה מחיר מרבי של 450 אלף שקל לחישוב המס, ולכן ראש הממשלה אינו מחויב בתשלום גבוה משמעותית, שכן מחיר מכונית השרד המשוריינת שלו נאמד ביותר משלושה מיליון שקל.

ח"כ אדרי: ראש הממשלה זקוק לרכב בשל תפקידו (צילום: משה מילנר, לע"מ)
יש לציין כי על-פי רשות המסים, תשלום המס נועד לשקף את ההטבה הגלומה בשימוש ברכב צמוד. עם זאת, מכונית השרד של ראש הממשלה אינה משמשת אותו לנסיעות פרטיות - ולכן העלו היום חברי הכנסת את הערותיהם בעניין המס שהוא נדרש לשלם.
ראוי גם להזכיר כי לפני כחצי שנה יזמו בממשלה הצעה, לפיה המדינה תשתתף בתשלום המס שמשלמים שרים בגין אחזקת רכב. ההצעה אף הועלתה לדיון בוועדת הכספים ביוני 2010, בעקבות פנייה רשמית של שר המשפטים, יעקב נאמן. אולם בעקבות ביקורת ציבורית חריפה, לא הגיעו נציגי ממשלה לדיון שנקבע - ולכן ביטל יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, את הישיבה בעניין ההצעה.
לדברי ח"כ שלי יחימוביץ', "במצב אידיאלי, עובדים לא היו נוסעים ברכב צמוד אלא היו מגיעים לעבודה בתחבורה ציבורית, אך זו איננה זמינה בישראל. השכירים נתונים למתקפה מכל הכיוונים - הדלק התייקר, הורים נדרשים לשלם הון לחינוך האפור, מערכת הבריאות גם היא איננה מסובסדת כבעבר ולקבלת שירותי בריאות נאותים יש לרכוש ביטוחים פרטיים".
ח"כ אורית זוארץ טענה כי ייקור שווי השימוש פגוע במעמד הביניים - ובמיוחד בנשים עובדות ובמשפחות מרובות ילדים. לדבריה, "הפגיעה בשני הסקטורים האלו ממעמד הביניים, עומדת בסתירה למדיניות הממשלה לשילובם בשוק העבודה". זוארץ גם התייחסה להצמדת המס למדד - שכאמור אושרה בוועדת הכספים בעבר - ואמרה כי "אין סיבה להצמדת שווי השימוש למדד, שכן השכר איננו צמוד למדד".
אולם, על-פי נתונים שהציג בעבר משרד האוצר, מרבית המכוניות הצמודות נמצאות דווקא בבעלות משפחות מהעשירונים הגבוהים: השיעור הגבוה ביותר של בעלות על רכב צמוד נרשם בעשירונים 9 ו-10 - שאינם נכללים בהגדרת מעמד הביניים. כדאי גם לזכור כי מספר העובדים בעלי הרכב הצמוד נאמד ב-300 אלף בלבד - קצת יותר מ-10% מכלל השכירים במשק.