אחרי הסרטן: איך מונעים מהמחלה לחזור?

חליתם בסרטן, נאבקתם - וניצחתם. אחרי ההקלה מגיעה ההתמודדות עם המציאות ועם הרצון למנוע את חזרת המחלה. "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות" מביא את העצות של ד"ר צחי גור ממרפאת המחלימים מסרטן הראשונה מסוגה בארץ

ד"ר צחי גור פורסם: 06.02.11, 17:14

ההתפתחויות הרפואיות בתחומי הגילוי והטיפול במחלת הסרטן הובילו לכך שבניגוד לעבר, ‭80%‬ מהילדים ו‭60%-‬ מהמבוגרים שחלו בסרטן מחלימים ממנו. אבל בניגוד למה שהיינו משערים באופן אינטואיטיבי, רבים מהמחלימים נקלעים למשבר דווקא אחרי שמחת ההחלמה. הסיבה: הטיפול והליווי הרפואי והפסיכו-סוציאלי ניתן להם באינטנסיביות נמוכה בהרבה מזו שלה הם היו רגילים בתקופת המחלה.

 

 

בארצות הברית ובמדינות מערביות נוספות פועלות "מרפאות מחלימים",‬ שעונות בדיוק על הצורך הזה. מטרתה העיקרית של המרפאה היא לאפשר למטופלים שהחלימו מסרטן לקבל טיפול רפואי ופסיכו-סוציאלי מיטבי וכן לסייע למטופל לשוב למסלול חיים נורמלי.

 

באחרונה הוקם גם בישראל מרכז רפואי ראשון מסוגו למחלימים מסרטן. מרכז "מתחילים מחדש",‬ שהקימה עמותת עזר מציון, נפתח החודש, ולכבוד השקתו קיבלנו מהמנהל הרפואי של המרכז, ד"ר צחי גור, עצות וטיפים למחלימים מסרטן.

 

האם אני צריכה לפנות לייעוץ גנטי?

מחלת הסרטן נגרמת על ידי תאים המתרבים בגוף באופן מופרז וללא הגבלה ובקרה ויוצרים גידול. אחת הסיבות לכך שתאים הופכים לסרטניים היא פגיעה במבנה הגנטי של התא, העשויה להיגרם כתוצאה מגורמים חיצוניים (חשיפה לרעלים, עישון או קרינה) או, בחלק מועט מהמקרים, כתוצאה מגורמים תורשתיים.

 

ההנחה הרווחת כיום היא שבסוגים מסוימים של המחלה (כגון סרטן השד, המעי הגס או הערמונית‭10%-5% ,(‬ מהמקרים נגרמים גם בשל נטייה גנטית מורשת. איתור מוקדם של הסיכון הגנטי לחלות מאפשר למנוע חלק מהמחלות ולהתאים טיפול ומעקב ממוקדים עוד לפני שהמחלה מתפתחת.

 

לא כל מי שחלה במחלת הסרטן זקוק לייעוץ גנטי, שכן רק בחלק קטן מהמקרים קיים מרכיב תורשתי משמעותי. כדאי לכם לשקול ייעוץ גנטי מלא אם מתקיימים אצלכם אחד או יותר מהתנאים הבאים:

 

גם אם אף לא אחד מהתנאים האלה מתקיים אצלכם, כדאי לשקול ייעוץ גנטי במקרים מסוימים שבהם התגלתה המחלה אצל קרובים מדרגה ראשונה (הורים, אחים או ילדים) או מדרגה שנייה (סבים, נכדים, דודים, אחיינים‭.(‬ אם במשפחתכם מתקיימים אחד או יותר מהתנאים הבאים - כדאי לכם לשקול ייעוץ גנטי:

 

טיפ: ניתן לבנות עץ משפחה מסודר ובו לפחות שלושה דורות באמצעות תוכנה הנמצאת באתר של המרכז האמריקאי למניעת מחלות. התוכנה פתוחה לשימוש חופשי ברשת, והיא מאפשרת לסדר את המידע הנוגע לכלל המחלות שהיו במשפחה.

אימוני כוח עוזרים להתמודד עם השינוי ההורמונלי מהטיפולים (צילום: איי פי)

 

איך אני חוזר לפעילות גופנית?

למחלימים מסרטן חשוב מאוד לשמור על אורח חיים בריא. מחקרים רבים הוכיחו שהקפדה על פעילות גופנית ועל תזונה נכונה עשויה לשפר את התפקוד היומיומי ואת איכות החיים ולהקטין את הסיכוי שהמחלה תחזור. עם זאת, יותר משני שלישים מהמחלימים מסרטן סובלים מעודף משקל ומהשמנת יתר שמעלים את הסיכון שהם יחלו שוב בסוגים שונים של המחלה.

 

כדי להתמודד עם בעיה זו, כמו גם עם בעיות נוספות שמהן סובלים המחלימים מסרטן כמו עייפות, דיכאון וחרדה, מומלץ להם לבצע פעילות גופנית באופן תדיר ומבוקר - תוך התחשבות במצבם הבריאותי.

 

 

איזו תזונה מומלצת לי?

להקפיד על פעילות גופנית יומיומית זה לא מספיק. כדי להקטין משמעותית את הסיכון לחלות שוב וכדי לשפר את איכות החיים, חשוב כמובן להקפיד גם על תזונה נכונה. הנה כמה עקרונות בסיסיים:

 

האם אוכל להריח שוב?

מי שעבר טיפולים כימותרפיים או הקרנות לאזור הצוואר עלול לחוש פגיעה בחושי הטעם והריח. איך מתגברים עליה?

 

למידע נוסף על מרכז "מתחילים מחדש" של עזר מציון: ‭.03-9193333‬

 

לומדים לבשל כדי להקל

יש אנשים שעבורם סדנאות בישול אינן רק תוכנית ריאליטי בטלוויזיה אלא עוד כלי בהתמודדות עם מחלת הסרטן. קופת חולים כללית החלה להפעיל סדנאות בישול ראשונות מסוגן עבור מטופלים בכימותרפיה. מדובר בפרויקט ייחודי שפותח על ידי צוות התוכנית לרפואה משולבת בראשות ד"ר ערן בן אריה, מומחה ברפואת משפחה ומנהל היחידה לרפואה משלימה ומסורתית בפקולטה לרפואה בטכניון.

 

בסדנאות לומדים החולים ובני משפחותיהם להכין תבשילים המיועדים להקל את תופעות הלוואי של הטיפול הכימותרפי - חולשה, בחילות, פצעים בפה ועוד. המתכונים מתבססים על מזונות שנבחנו במחקרי מעבדה ובמחקרים קליניים בתחום האונקולוגי. בכל סדנה משתתפים כחמישה מטופלים, והיא כוללת שני מפגשים קבוצתיים בני שעתיים וחצי.

 

הסדנאות גם מותאמות לרקע התרבותי-חברתי של המטופלים, למשל מטופלים מהאוכלוסייה הערבית ומטופלים דוברי רוסית. את הסדנאות מעביר צוות רב-תחומי הכולל את ד"ר בן אריה, מרפאות בעיסוק, עובדות סוציאליות מהשירות הסוציאלי האונקולוגי, תומכת רוחנית מטעם ארגון "ברוח" ודיאטנית קלינית.

 

בוגרי הסדנאות מדווחים שזו הייתה עבורם התנסות חיובית ונעימה, המשמשת הן קבוצת תמיכה והן מקור של ידע וקבלת כלים שסייעו להם מאוד בשיפור תזונתם, תוך הקלת הסימפטומים הקשים.