העוברים ושבים ברחוב הירקון לא ממש שמו לב לאישה הבלונדינית שעמדה בצהרי היום ועישנה ליד מלון "דן", כשלידה כמה מעשנים פאסיביים, שגיל רובם הוא כמחצית משלה. מריאן פיית'פול, דיווה ללא גינונים, עושה הפסקת עישון בחברת כמה עיתונאים, באמצע שרשרת הראיונות שהיא מקיימת בביקורה השישי בארץ.
יש אמנים שכדי להבין את ההיסטוריה שלהם, צריך להיכנס לויקיפדיה. אצל פיית'פול, אלה הפנים מלאי ההבעה שמספרים את כל הסיפור ונמצאים מולי במרחק נגיעה, על הספה בלובי המלון.
חשבת פעם שבשנת 2011 תמשיכי להסתובב בעולם?
"חשבתי שכבר אהיה מתה", היא עונה מיד, בקול עמוק וחם. מהסמים והאלכוהול שיצרו אותו, נותרו כיום רק הסיגריות. "ככה זה נראה אז, שנועדתי למות צעירה. רק אחרי האלבום ''broken English" ב-79', הצלחתי לאסוף את עצמי. אז הבנתי שכנראה בכל זאת אחזיק מעמד – ולא רק שאינני מתה אלא גם אצטרך להמשיך הלאה, להוציא עוד אלבום, ועוד אחד ושיש לי קריירה. זה מאוד משמח אותי שהחלומות שלי התגשמו, שאני כאן ואני בריאה לגמרי".
בכל זאת, רוב השירים שלך עדיין נוטים לצד האפל.
"כמובן שיש בי צד מאוד רציני. אני לא הבנאדם המתאים לאלבומי פופ שמחים. זה יהיה אבסורד. אבל אני יכולה להיות שמחה ורגועה ובמקביל ליצור שירים שמוטל עליהם צל כלשהו. עדיין, כל מילה שאני שרה, היא אמת. אני יכולה לגשת לשיר כשאני מאושרת, אבל להפוך אותו לקודר יותר בגלל שזה בא מבפנים, מתוך הנשמה שלי. קח למשל את השיר 'That's why every empire falls' שהוא אולי השיר שאני הכי אוהבת, או ''Stations" שמעביר את התחושה מצוין".
אבל אפילו "Eternity", שיר שמח, כהגדרתך, עוסק במוות.
"For fuck sake", היא יורה, "בטח. תמיד יהיה אצלי הקונטרסט בין חום וקור, אור וחושך. אבל את השיר הזה כתבתי מתוך אושר טהור. אני קוראת המון פואמות של וויליאם בלייק והנצח הוא יסוד רציני ביצירה שלו. השיר הוא על השלמה עם הזמן שחולף. הייתי בסיבוב באוסטרליה והלכתי לרטרוספקטיבה של אחד מידידי הוותיקים, צייר בשם מרטין שארפ בגלריה בסידני. הוא שאל אותי איזו עבודה שלו אני הכי אוהבת. ישר הצבעתי על איור עם המילה Eternity. והוא הושפע מאמן גרפיטי אוסטרלי מהמאה ה-19, שהיה מסתובב וכותב את המילה בכל מקום".
הכתיבה שלך עכשיו יותר ישירה, עם פחות מטאפורות.
"היא משתפרת. אני יותר ישירה, בלי משחקים. זה הגיל, כנראה. במשך שנים התגוררתי בדבלין. שם התחלתי לכתוב את שיר הנושא של האלבום האחרון, "Horses and high heels'', שמספר על כרכרות הסוסים לפנות בוקר ועל נערות בעקבים גבוהים הממלאות את פריז, בה אני מתגוררת בשנים האחרונות. שיר על הקשבה לדברים, ועל חיי הטובים, בעצם".
מריאן פיית'פול בהופעה
מה הביא אותך להקליט את האלבום האחרון עם ציוד אנלוגי?
"אני שונאת כל מה שדיגיטלי", היא אומרת ומחייכת אל טייפ הקסטות הקטן שהבאתי איתי. "יש לי פטיפון ואני מעדיפה את הצליל האנלוגי. האל ווילנר המפיק הציע שנקליט בניו-אורלינס. קודם כל, זה חיסכון גדול. במחיר של אולפן ניו-יורקי לשבוע, קיבלנו שלושה שבועות בניו-אורלינס. זה גם איפשר לי לעבוד עם מוזיקאים מקומיים, כמו ג'ורג' פורטר ג'וניור, הבסיסט של ה-Meters. ככה גם שכנעתי את ד"ר ג'ון להשתתף באלבום".
באלבומים האחרונים שלך, יש מעט קטעים מקוריים ויותר קאברים. מתישהו תוציאי אלבום עם חומר מקורי בלבד?
"זה לא יקרה בשנתיים הקרובות, אבל אני מכוונת לשם. רק שלא אקליט אותו עם האל ווילנר, כי הוא מעדיף לעשות קאברים ולא מעודד את הכתיבה שלי".
בשני האלבומים האחרונים שלך, התארחה רשימה חלומית של אמנים.
"כן, שוב, זה בעיקר בגלל האל ווילנר. הוא שכנע אותי להזמין את רופוס וויינרייט, טדי טומפסון, ניק קייב, ג'ארוויס קוקר, שון לנון וקית' ריצ'רדס לאלבום הקודם. אני לא אחזור על זה. אבל אני מאוד שמחה שהצלחתי להביא גם את לו ריד, שהוא חבר ותיק, רק כדי שינגן בגיטרה. לו הוא גיטריסט מצוין, בשורה אחת עם קית' ריצ'רדס".
האזכור של ריצ'רדס מציף את שנות ה-60 העליזות והמתוסבכות. אבל למריאן פיית'פול של היום, יש עיקרון: היא לא מדברת על הרולינג סטונז ועל מה שקשור בהם. בתקופה ההיא פיית'פול הייתה מכורה לסמים וניסתה להתאבד, בסמוך למותו הטראגי של בריאן ג'ונס. כשפקחה את עיניה אחרי שישה ימי תרדמת, הפרצוף הראשון שראתה היה של מיק ג'אגר. האגדה מספרת שהיא אמרה לו: "Wild horses couldn't drag me away". אז אני שואל אותה בכל זאת:
את שרה את "As tears go by" שהסטונז כתבו לך ואת "Sister morphine" שכביכול נכתב עליך. יש סיכוי שתשירי גם את "Wild Horses"?
"ניסיתי לשיר אותו בעבר. אבל השיר מתייחס אלי יותר מדי. אני חושבת שזה שיר יפהפה, אני יודעת שהוא עלי ולכבוד הוא לי. הוא תמיד יהיה קיים. אבל זה לא שיר טוב עבורי. גם את שני השירים האחרים שהזכרת אני מבצעת כי אני חייבת, בגלל שהקהל רוצה".
אז מה יהיה בהופעה?
"הגיעו איתי חמישה מוזיקאים מצוינים, ואני מבצעת חלק משירי האלבום החדש וגם כמה פייבוריטים מכל השנים והאלבומים. את הסט-ליט הקודם החלפתי, כי התחיל לשעמם אותי אבל עם הנוכחי אני ממש נהנית".