ב-19 בינואר 2010 פרצו מתנקשים אל חדרו של מחמוד אל-מבחוח במלון בדובאי, ועל-פי דיווחים בכלי תקשורת זרים הזריקו לו חומר רעיל שגרם לו להתקף-לב קטלני. פחות מחודש לאחר מכן, חשפה משטרת דובאי צילומי וידאו שתיעדו את מסלולם המדויק של המתנקשים, מרגע הגעתם לשדה התעופה ועד יציאתם מהמלון, אחרי החיסול. יכולת המעקב של משטרת דובאי, אשר הביאה לחשיפת זהות המתנקשים, זכתה לשבחים בכל העולם.
אלא שרק מעטים מודעים לכך שלא מדובר ביכולת טכנולוגית השמורה רק לנסיכויות עשירות או שירותי ביון. למעשה, כבר השנה תתחיל המדינה לעקוב ללא הפסקה אחר 1,200 נהגים ומכוניות. כל פעולה שיבצעו תדווח בזמן אמת למערך איסוף מידע, במסגרת ניסוי מוקדם שנועד לבחון הנהגת מס חדש. וזה רק ניסוי אחד מני רבים, במסגרת מהלך כולל שיאפשר בעתיד למדינה לבצע מעקב שיחל ברגע שתתניעו את מכוניתכם, ויימשך ברציפות עד שתכבו אותה.
מצלמות מעקב, מצלמות אכיפה ומערכות איתור - כך תעקוב אחריכם המדינה.
עוד בערוץ הרכב של ynet:
לאחרונה פרסמה המשטרה מכרז, שמטרתו קבלת מידע אודות "מערכת הסקת תובנות מווידאו בזמן אמת". המערכת אמורה לנתח עצמאית צילומי וידאו, ולזהות אירועים חשודים ומסוכנים. למשל, זיהוי השארת חפץ במקום ציבורי, אשר "עלול להעיד על הנחת מטען חבלה או אמל"ח". אבל מתברר שלא רק מקרי אלימות ופח"ע מעניינים את המדינה.
על-פי המכרז, המערכת החכמה תידרש לזהות גם "נהיגה מסוכנת": מהירות גבוהה, עקיפה מסוכנת, נסיעה של "רכבי ספורט, טרקטורונים ואופנועים", פגיעה בעצמים, וכן לוחיות זיהוי לא תקינות. וכך, בלי שתשימו לב, תוכל המשטרה לעקוב אחר המכונית שלכם כבר עם יציאתכם מהבית. וכמו שמיד תראו, זו רק תחילתו של מעקב דיגיטלי רצוף, שעלול ללוות אתכם לאורך כל הדרך.
למשל - חציית קו הפרדה לבן, כניסה לצומת לא פנוי, סטייה מנתיב הנסיעה, נסיעה נגד כיוון התנועה, ואי-מתן זכות קדימה להולך רגל או כלי רכב. חלק מהמצלמות יותקנו בעמדות קבועות, חלק "ידלגו" בין כמה עמדות, וחלק יותקנו בניידות. וכולן, כמו המצלמות של "עיר ללא אלימות", יידרשו לזהות ולתעד אוטומטית את ביצוע העבירות.
על-פי מכרז ראשוני שפרסמה המשטרה, המצלמות גם יידרשו לספק שלושה נתונים בכל צילום וידאו: מספר רישוי, תאריך וזמן מדויקים, וכן מיקום. אמנם המצלמות אמורות לשמש לתיעוד בלעדי של נהגים המבצעים עבירות תנועה, אך לא דרוש כל שינוי טכנולוגי כדי להשתמש בהן גם לצורך מעקב אחר כלי רכב - כל רכב. למעשה, גם את זה אפשר יהיה לבצע אוטומטית, באמצעות מערכת קיימת ומוכרת בחניונים שונים, המפענחת לוחיות זיהוי (ALPR).
וכאילו זה לא מספיק, השנה תפרוס המדינה שכבה נוספת של תיעוד ודיווח. מדובר במערכת חדשה לחלוטין של מצלמות, אותן תתקין החברה הלאומית לדרכים (מע"צ החדשה) - כ-90 מצלמות וידאו חדשות ומתוחכמות, שיחליפו את המצלמות האנלוגיות הקיימות.
כמו המצלמות המוחלפות, גם החדשות אמורות לשמש למעקב אחר מצב התנועה בכבישים, כשהן מחוברות למרכז השליטה הארצי של החברה. כדאי להזכיר כי לא (רק) עובדי מע"צ יושבים מול המסכים, אלא גם שוטרי אגף התנועה. על-פי מסמכי מכרז שפרסמה החברה, כל צילומי הווידאו שיפיקו המצלמות יוקלטו באופן רצוף - שבעה ימים בשבוע, 24 שעות ביממה. המצלמות יפעלו בכל תנאי התאורה ומזג אוויר, ויידרשו לספק צילומי וידאו באיכות גבוהה (HD).
והנה עוד פריט מידע שכדאי לדעת. מע"צ דורשת ממתקין המצלמות החדשות לאפשר העברת כל צילומי הווידאו המוקלטים "לצד ג'". אותו צד ג', כך מפרט מסמך של מע"צ, יוכל לצפות או להקליט את כל צילומי הווידאו שיפיקו המצלמות החדשות.
מאחר שכבר כיום מעבירה מע"צ למשטרה צילומים המתעדים תאונות או אירועים חריגים, המצלמות החדשות - שיהיו חדות ומדויקות פי כמה - יאפשרו העברת רצפי וידאו טובים מבעבר, בהם גם כאלה העשויים להפליל נהגים בביצוע עבירות.
כדאי לזכור כי מה שמתחיל כניסוי בלבד, עלול בעתיד הלא-רחוק להפוך לחובה חוקית. כך למשל מתכננת ממשלת הולנד להטיל כבר בשנים הקרובות מס נסועה, באמצעות חוק שיחייב את כל הנהגים להתקין מערכות GPS. ובמדינת ישראל, שסובלת מעומסי תנועה קשים - שרק יחמירו בשנים הקרובות - יתכן כי הטלת מס שכזה תהפוך להכרח עוד בעשור הקרוב.
אותה רפורמה גם קובעת כי "צילום" יוגדר בצורה הרחבה ביותר האפשרית, אשר תכלול למעשה כל "מידע חזותי" - למשל צילומי וידאו שמפיקות מצלמות דיגיטליות קבועות וניידות. שני השינויים האלה, שניהם לכאורה מינוריים, יאפשרו למשטרה להשתמש ברשת הולכת וגדלה של אמצעי מעקב ותיעוד כדי לאכוף את החוק.
מה שברור הוא כי לצד אכיפת חוק, תצטבר בידי המדינה כמות הולכת וגדלה של מידע חזותי ואלקטרוני אודות תנועת כל אזרחיה. מהרגע שהם יוצאים מהבית, ועד הרגע שבו הם חוזרים אליו. ומידע שכזה, אשר ודאי ייאסף במאגרי מידע ייעודיים, יאפשר לכל רשויות המדינה לחדור עמוק מאי-פעם לפרטיות האזרחים. וכמו שהוכיחה הפריצה האחרונה למאגרי חברות האשראי, לחדירה הזו לפרטיות יכולים להיות יותר מדי שותפים.