בוחשים בקלחת: אינספור מתכוני מרקים בצ'יק צ'ק
ד"ש מהים: ארז קומרובסקי עם מדריך ומתכוני דגים
מגלגלים בצרפתית: קרפים בשלל טעמים
הייבוש בשמש, העתיק שבתהליכים, נוצר בכדי לשמר את היבולים שנאספו לטובת שנים רזות יותר ולטובת הובלת סחורות בין יבשות וימים, למרות אובדן הנפח - 3 ק"ג של משמשים טריים לדוגמה, מניב, גם היום, רק חצי קילו משמשים מיובשים.
גם כיום, פירות מיובשים עדיין פופולריים מאד. שזיפים מיובשים הם עדיין פתרון מצוין לעצירות למשל, ומקומם של הפירות בחטיפי גרנולה, למשל, נשמר ללא חשש.
ישנן מספר דרכים להוצאת המים מהפרי: האחת, ע"י חום השמש-הדרך הטיבעית והשנייה, מלאכותית ע"י חום המופק מתנורים או ע"י אויר מוזרם לאורך זמן.
מהפרי היבש מוצאים כ 75-95% מהלחות שבפרי ובזכות הוצאת המים, הפרי איננו נרקב.
כן. באופן מדוד, הפירות היבשים עוזרים להעלאת האנרגיה בגוף, עוזרים בבניית שרירים ומסת גוף לאנשים הסובלים ממשקל ירוד ומונעים עצירות בזכות הימצאות הסיבים התזונתיים.
עם זאת, הפרי היבש מכיל ריכוז גבוהה של סוכר ואינו מומלץ לחולי סכרת, לחולי קנדידה ולסובלים ממערכת חיסון חלשה.
כמו כן, חשוב מאד לצחצח שיניים אחרי אכילת הפירות היבשים כיוון שהם נדבקים לשיניים ומכילים ריכוז סוכרי גבוה. חשוב גם לשתות הרבה מים עם הפרי כיוון שלפרי המיובש קיימת נטייה לחסימת המעי.
ההמלצה הגורפת היא לצרוך פירות יבשים אורגניים ללא תוספים וחומרי טעם, ריח וצבע.כאשר הפרי מיובש לא רק ריכוז הסוכרים עולה אלא גם ריכוז הכימיקלים עולה.
אומנם פירות יבשים אורגניים לעיתים,יפים פחות מבחינה חיצונית אך אין הם מסכנים את בריאותנו. אגוזים ושקדים (כדאי לחפש שקד ישראלי, תוצרת מקומית שנהנית מאיכות טובה במיוחד) יש לקנות עם קליפה ולצרוך אותם טבעיים, לא מומלחים ולא קלויים כיוון שחומצות השומן הטובות נהרסות בתהליך הקלייה וההמלחה.
לא הכל ורוד ומתוק בנישת הפירות יבשים. רוב הפירות היבשים הממוסחרים גדלים עם חומרים רעילים כמו דשנים וטוקסינים למניעת מזיקים.המשמשים לדוגמא, מטופלים בחומרים רעילים המונעים את היווצרות העובש על הפרי, לפירות טרופיים כגון אננס ומנגו מוסיפים תוספות של סוכר להגברת המתיקות.
לצימוקים בהירים, תפוח עץ בהיר מיובש, בננה ומשמש מוסיפים גופרית בכדי לשמר את הצבע הבהיר של הפרי. בתהליך הכנסת הגופרית , נהרס ויטמין B הקיים בפרי והגופרית גורמת לתגובות אלרגיות ביחוד לאסטמתיים.
אמנם ה-FDA האמריקאי מנע את השימוש בגופרית עוד בשנת 1986, אך רק במוצרים טריים. הגופרית עדיין מוחדרת לפירות מיובשים,יין ומוחמצים שונים.
תוספות של סירופ תירס וסוכר הינן תוספות שכיחות לפירות יבשים ממוסחרים בכלל ולפירות טרופיים מיובשים בפרט.
לעיתים התוויות שעל האריזה לא תשקפנה את התכולה והכיתוב יהיה: ללא סוכר או ממותק ע"י מיץ פרי.תהליך ההמתקה כולל ספיגה של הפרי בתמיסת מי סוכר עד שריכוז הסוכר בפרי יהיה 80 %. פירות מסוג זה יכללו לרוב בגרנולה ובתערובת מוכנה של אגוזים ופירות יבשים "טרייל מיקס".
באם הינכם נוגעים בפרי יבש בעל טקסטורה שאינה חלקה, מגורענת או לחילופין יש עליה זיגוג - קרוב לודאי שהיא ממותקת.
כיף לפזר מעל יוגורט לארוחת הבוקר או כקינוח על גלידה.הסוד בטעמה המשובח של הגרנולה הוא בסירופ המייפל המעניק מתיקות ייחודית.
החומרים:
1/3 כוס שמן חמניות או קנולה
1/2 כוס סוכר חום
1/2 כוס סירופ מייפל אמיתי
1 כף תמצית וניל
3/4 כפית קינמון
1/2 כפית מלח
3 כוסות שיבולת שועל, לא אינסטנט
2 כוסות פקאנים קצוצים
1 כוס קוקוס
1 כוס חמוציות
אופן ההכנה:
המרכיבים ל-15 עוגיות:
1 כוס קמח קונדיטור1/2 כוס דחוסה של שבבי קוקוס
1/4 כפית מלח
1/2 כוס סוכר חום או סוכר דמררה
100 גרם חמאה רכה או מרגרינה בטעם חמאה רכה
1 ביצה גדולה
100 גרם (כ 3 כפות ) מחית תמרים מפוררת
1/4 כוס אגוזי מלך קצוצים
אופן ההכנה: