הוכרזו הזוכות בפרס ישראל לחקר המוזיקה

חוקרות המוזיקה העממית בישראל, פרופסור רות כץ ופרופסור דליה כהן, זכו במשותף בפרס ישראל על עבודתן ותרומתן רחבת ההיקף בחקר המוזיקה, התרבות והאמנות

מרב יודילוביץ' פורסם: 07.02.12, 17:39

פרס ישראל בתחום חקר המוזיקולוגיה, התרבות והאמנות יוענק השנה במשותף לפרופסור רות כץ ופרופסור דליה כהן מהאוניברסיטה העברית בירושלים. השתיים חוקרות יותר מיובל את המוזיקה העממית בישראל ובכלל זה גם את השירה העממית הערבית, מוזיקה של עדות ישראל ואת הזמר הישראלי. חבר השופטים בראשותה של כלת פרס ישראל לחקר תולדות האמנות, פרופסור זיוה מייזלש, כלל השנה גם את המוזיקולוג איתן אגמון מאוניברסיטת בר אילן, קטרין קוג'מן אפל מהמחלקה לאמנות באוניברסיטת בן גוריון והקומפוזיטור איתן שטיינברג.

 

בנימוקי ועדת הפרס נכתב בין היתר: "מחקרים אלו, שערכו השתיים במעבדה לניתוח מידע קולי על מכשיר המלוגרף שפיתחו בשנות החמישים באוניברסיטה העברית, היוו פריצת דרך בתחום האתנו-מוזיקולוגיה העולמית וכיום נודעים להם יישומים גם מעבר לתחום זה".

 

פרופסור דליה כהן, 86, נולדה בקיבוץ עין חרוד. הוריה, ממייסדי הקיבוץ הם מראשוני המחנכים בהתיישבות העובדת. אביה, משה כרמי עסק בהוראה והשפיע רבות על החינוך המוזיקלי בקיבוץ, ביישובי העמק ובמשפחתו, בה שלושה מחמשת בניו פנו לעיסוק מקצועי בנגינה, במחקר ובחינוך מוזיקאלי. כהן, בוגרת לימודי מתמטיקה ופיזיקה באוניברסיטה העברית בירושלים, למדה במקביל גם באקדמיה הישראלית למוזיקה ובין מוריה היו יוסף טל, אבל ארליך, עדן פרטוש והנרייטה מייקלסון.

 

כהן היתה חברה בהגנה, ובמלחמת העצמאות נמנתה עם לוחמי העיר העתיקה. בשנת 1954 השלימה את לימודי המוזיקה כמורה לפסנתר ולתיאוריה וארבע שנים לאחר מכן השתלמה באוניברסיטת פרינסטון ארה"ב. בשנת 1965 השתלמה באוניברסיטת הרוורד וארבע שנים לאחר מכן הוענק לה תואר דוקטור לפילוסופיה מהאוניברסיטה העברית בתחום המוזיקולוגיה. היא שימשה כמורה למוזיקה במסגרות שונות בהן סמינר הקיבוצים והאקדמיה למוזיקה בירושלים, בין היתר כראש החוג למוזיקולוגיה.

 

מחקריה עוסקים בין היתר במוזיקה הערבית בישראל, בשיר העממי הישראלי

ובטעמי המקרא. בין היתר כהן הקימה מעבדה לחקר מוזיקה באמצעות מכשור אלקטרוני, יזמה את הכנסת החינוך המוזיקאלי לבתי הספר הערביים בגליל, ייסדה את המחלקה למוזיקה מזרחית באקדמיה בירושלים וסייעה בפיתוח פרויקט של לימוד מוזיקה באמצעות מחשב.

 

פרופסור כץ בת ה-85, נולדה בגרמניה ועלתה לישראל עם משפחתה בשנת 1934. את לימודי המוזיקה החלה בקונסרבטוריון "שולמית" בתל אביב ובין מוריה היו פאול בן חיים והדסה שרמן. בשנת 1950, לאחר שירותה בפלמ"ח ובמשרד הביטחון, יצאה לשליחות בארה"ב כנציגת הנוער של הסוכנות היהודית.

 

בארה"ב למדה כץ בחוג למוזיקה של אוניברסיטת קולמוביה, ועם שובה לישראל נמנתה עם מייסדי החוג למוזיקולוגיה באוניברסיטה העברית שם לימדה וחקרה עד לפרישתה בשנת 1995. גם כיום היא ממשיכה לחקור את התחום ובשנת 2009 יצא לאור ספרה "שפה משלו" שעוסק בהתוותה של המוזיקה המערבית לכדי לשון עצמאית - ובהתפוררותה מאז המאה ה-20. מחקריה לאורך השנים עסקו בין היתר בשירת הבקשות של שלושה דורות יוצאי חלב; באסתטיקה של המוזיקה ובצמיחתה של האופרה במקביל למהפיכה המדעית במערב.