1,100 מקרי ירי אירעו במגזר הערבי בשנה שעברה, אבל השר לביטחון הפנים בטוח כי זה רק קצה הקרחון. "מבחינת הנתונים - תכפילו את המספר שדווח", אמר הבוקר (יום ב') השר יצחק אהרונוביץ' בוועדת החקירה הפרלמנטרית בכנסת בנוגע לקליטת עובדים ערבים בשירות הציבורי, שהתכנסה לדיון בנושא "טרור אזרחי בחברה הערבית". ראש הממשלה בנימין נתניהו כינה זאת "מערב פרוע" והוסיף: "לא ידעתי עד כמה הסבל במגזר נורא".
מאוחר יותר הוא ניחם אשה שבעלה ושני ילדיה נרצחו באום אל פחם. האלמנה, סיהאם אגברייה, סיפרה על חוסר האונים מאז הרצח, ואמרה כי האיש שהתנקש בחיי בעלה ושני ילדיה עדיין מסתובב חופשי. "אף פעם לא סגרתי את הדלת של הבית, הרגשתי ביטחון עד שקרה המקרה. מאז אין ביטחון, לא לי ולא לילדיי", אמרה אגברייה ופרצה בבכי.
ראש הממשלה אמר כי הנתונים מראים כי הפשיעה הכללית ירדה. "הנתונים אינם משקרים, אבל במגזר הערבי יש עלייה. המגזר מתחיל לחיות חיים בלתי נסבלים מבחינת פשיעה, רצח, רצח נשים, ביזה, הטרדות, שוד. למעלה מ-40 אחוז חוששים שיפגעו בהם. זה מערב פרוע, צפון פרוע, דרום פרוע. אנחנו מחויבים לפעול".
נתניהו נזכר "בימי הזוהר של משפחות הפשע בערים מסוימות, גם במגזר היהודי. עבודה מצוינת של המשטרה שינתה את זה בצורה מאוד מרשימה. יש לנו עדיין משפחות פשע, אבל אין לי ספק שניתן לשכפל את ההצלחה בציבור היהודי גם לציבור הערבי".
ח"כ טיבי, שפתח את הדיון, אמר כי "יש הסכמה כללית שאנחנו קוראים לכם לטפל בפשיעה, גם למנוע ואם חלילה מתרחש מקרה רצח - לפענח. אנחנו נדרוש לשמוע מה אתם עושים כדי לאסוף את הנשק שנמצא בקהל הערבי".
השר אהרונוביץ' ציין כי אחת הבעיות במגזר היא במקרים שאינם מדווחים למשטרה. "בנתונים שקיימים אצלנו, התקיימו 141 אירועי רצח בכלל ו-62 מהם במגזר הערבי. אנחנו יודעים על הרבה מאוד אירועים שלא מדווחים. מיגור ושליטה על האלימות במגזר הערבי זה משהו ששמתי לי למטרה. כשאני אומר שאלפי כלי נשק שנתפשים זה מעיד על הכמות העצומה של כלי הנשק שנמצאים בשטח".
השר לביטחון פנים אמר כי "יש בעיה גם בנושא תאונות הדרכים במגזר. אי נהיגה נכונה גורמת לכך שכ-45 אחוז מההרוגים הם מהמגזר הערבי. לכן אני אומר - יש ארגוני פשיעה, תאונות דרכים, יש פה בעיה שצריך להתמודד איתה. הבעיה היא לא רק לפתחה של משטרת ישראל. היא בעיה בינמשרדית, גם של חינוך, תרבות, תשתיות. צריך פעולה רב משרדית כי בני נוער שאין להם מה לעשות הולכים לפשע, לסמים או לכל מקום אחר".
יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, אמר בדיון: "היקפה של האלימות הטא מצוקה קשה וחמורה, שמונחת לפתחה של החברה כולה. בעוד היקף האלימות ומקרי הרצח במגזר היהודי יורד, במגזר הערבי היקף הפשיעה רק עולה. רוב הנשים שמאבדות את חייהם, ילדים שמאבדים את אמם - רובם לדאבוננו מהמגזר הערבי. ילדים מגיעים לבית הספר ובמקום סנדוויץ' בתיק יש להם נשק".
המפכ"ל דנינו פירט את הקשיים של המשטרה בהתמודדות עם הפשע במגזר הערבי: "שמעתי שניים שדיברו ביניהם על העניין של איסוף הנשק. אחד אמר לשני - 'נעשה כל אחד ערימה ונקרא למשטרה'. השני ענה - 'כן, אבל בוא נסכם כמה אנחנו משאירים לעצמנו'. אנחנו בבעיה גדולה מאוד, וזו לא בהכרח בעיה של אכיפה. אם לא יהיה שיטור מבוסס קהילה, אם הקהילה לא תירתם, זה לא יספיק".