תכשירים מסנני קרינה לא מגנים על עורינו ב-100% אך הם אביזר חשוב לקיץ. הנה כמה עובדות מעניינות על הגנה מפני השמש וטיפים לשימוש נכון.
השמש מקרינה אור לכדור הארץ, וחלק מהאור מכיל קרניים אולטרה סגולות בלתי נראות הנקראות קרני UV. אור השמש מכיל 3 סוגים של קרניים אולטרה סגולות: UVA, UVB ,UVC.כאשר קרניים אלו מגיעות לעור, הן גורמות לשיזוף, כוויות ונזקים נוספים לעור.
לדוגמא: אם הזמן שלוקח לעור רגיל ללא הגנה להאדים, הוא 10 דקות, השימוש בתכשיר עם מקדם הגנה 15 ומעלה יאריך באופן תיאורטי את משך הזמן עד שהעור יאדים פי 15, כלומר למשך כ–2.5 שעות. יחד עם זאת מדובר על בדיקה באיכות גדולה ובתנאי מעבדה לכן מומלץ להשתמש במקדם הגנה 15 לפחות.
קרני UVA- קרניים בעלות גל ארוך יותר המכות בעור בזמן שהשמש זורחת וגם כאשר השמיים מעוננים. הן גורמות לעור נזק לטווח ארוך,המתבטא בקמטים, כתמי שמש וסרטן העור.
קרניUVB - הן חזקות יותר ואף יכולות לגרום לכוויה בטווח הקצר. בעלות גל קצר יותר, ומגיעות אלינו רק כאשר השמש נמצאת ישירות מעלינו. קרניים אלה, שנזקן הביולוגי גדול פי אלף מזה של קרניUVA ,גורמות לכוויות שמש ולנזק לדי.אן.איי שהוא ככל הנראה האחראי להתפתחותו של סרטן העור ומכאן הצורך להימנע משמש בשעות הצהריים.
לאור כל אלו רצוי כבר משעות הבוקר המאוחרות ועד אחרי הצהריים להיחשף לשמש תוך שימוש בתכשירי הגנה עם מקדמי הגנה גבוהים.שימוש בתכשירים המכילים מסנני קרינה עשוי להקטין את הנזקים הנגרמים מהחשיפה לקרינת השמש ובמיוחד את סכנת הכוויות. .
לדברי ד"ר דסקלו, בקרב האוכלוסייה הבוגרת, נזקי שמש מופיעים בדרך כלל החל מגיל 40, בצורה של פיגמנטציה, ריבוי קמטים ועד שינויים בקצב חלוקת התאים של תאי פיגמנט (מלנומה) או תאים של האפידרמיס (גידול מקומי).
לא רק קרני UVB תורמות לנזקי שמש, אלא גם אנרגיית UVA יכולה להביא לנזקים קבועים היות שכמחצית מהאנרגיה הנספגת קשורה לקרינת UVA. תוצאות חשיפה ממושכת לשמש באות לידי ביטוי החל ממספר שעות לאחר החשיפה, ונראות לעין באמצעות הופעת שיזוף ראשוני הנגרם ע"י UVA ובהמשך אודם המופיע לאחר כיממה ונגרם ע" UVB.
ל-1 מכל 70 אנשים במשך חייהם תהיה מלנומה של העור, כאשר חשיפה לשמש תורמת להתפתחותה.
משמעות החשיפה לשמש עד גיל 18 רבה ביותר וקובעת את הסיכון לסרטן עור עתידי. בשלבי ההתפתחות של תינוק (עד גיל שנתיים) העור רגיש וחשוף יותר. לכן, ממליץ ד"ר דסקלו לא לחשוף את התינוק לשמש בין השעות 10:00 ל-14:00, שעות עומס החום המרביות, זאת גם אם לא רואים נזקים בטווח הקצר.
"מומלץ שמוצרי ההגנה מהשמש יהיו מבוססים על רכיבים עם ספקטרום בטיחות שנבדק בקפידה. לצורך כך, קיימים כיום פילטרים מזן חדש - פילטרים כימיים עם תכונות של פילטרים פיזיקאליים, המסייעים בבלימה ושינוי של קרני UVB ו- UVA ".
ד"ר להבית אקרמן, מומחית ברפואת עור. יועצת לחברת "אלפא- מדיקס", מוסיפה:
1. קרם הגנה לגוף יכול לשמש גם כקרם הגנה לפנים- בעיקר בילדים. לרוב ההבדל בין קרם הגנה לפנים לבין קרם הגנה לגוף הוא מרקם החומר.
2. חשוב ביותר הוא שתכשיר ההגנה יכסה גם קרינת UVA וגם UVB.
3. מומלץ לקנות מסנן קרינה סביבות SPF 30-35. לרוב אין צורך בשימוש במקדמי הגנה גבוהים יותר.
4. אין לשמור את התכשירים במקומות חשופים לשמש (מושב המכונית וכו) כי אז החומרים הפעילים עלולים להתפרק.
5. אין להשתמש לאחר תאריך התפוגה. החומרים הפעילים עלולים להתפרק והתכשיר לא יספק הגנה ואף יחשוף אותנו לתגובות אלרגיות שונות.
6. יש לשמור את המוצרים סגורים.
7. לעולם לא לרכוש מוצרי הגנה בקיוסקים, שווקים וחנויות לא מוכרות. אין לדעת את זמן חשיפתם של מוצרים אלו לשמש.
8. חיי המדף של הקרמים: קרם הגנה, קרם לחות, קרם ידיים,קרם הבהרה בדרך כלל 24 חודשים.
2. בעונת הקיץ, מומלץ לא להיחשף לשמש בין השעות 10:00-16:00, שהן השעות בהן קרינת השמש היא חזקה יחסית לשאר שעות היום.
3. עדיף למרוח חצי שעה לפני החשיפה לשמש.
4. מומלץ להשתמש במסנני קרינה גבוהים החל מגיל צעיר, כיוון שלעור יש מנגנון זיכרון ונזקי השמש עלולים להופיע מספר שנים לאחר החשיפה עצמה (קמטים, כתמים וכיוצא בזה).
5. יש למרוח את הקרם כל שעתיים במהלך פעילות ספורטיבית, מאחר שמסנני הקרינה נשטפים עם הזיעה וגם באמצעות מים (במיוחד בים).
6. יש להשתמש בקרם הגנה עמיד במים מכיוון שהמים מחזירי אור ומעצימים את קרני השמש.
7. יש להשתמש במסנן הקרינה מיד לפני ומיד אחרי הרחצה בים.