אתרים ממשלתיים: הטוב, הרע וזה שלא דורג

דוח ממשל זמין נותן ציונים לאתרי הממשלה והרשויות השונות מבחינת זמינות ברשת, נגישות, מענה מקוון ועוד. יש משרדים שמראים תוצאות טובות, יש כאלה שיצטרכו לעבוד קשה יותר לקראת שנה הבאה. יש גם משרדים שלא טורחים להשתתף בדירוג. ההמלצה, לפחות לגבי חלקם: אל תחפשו אותם ברשת

אביב מזרחי פורסם: 18.07.12, 16:47

איך הממשלה ברשת? דוח של ממשל זמין בראשותו של השר מיכאל איתן מדרג את אתרי רשויות ההממשלה וקובע כי המצטיינים הם אתרי משרד התעשיה המסחר ותעסוקה עם ציון של 72 מתוך 100, הרשות לניירות ערך עם ציון של 73 מתוך 100, משרד החינוך עם 70, והמשרד להגנת הסביבה 72 (לדירוג המלא כקובץ).

 

אות מיוחד הוענק גם לאתרים המשתפרים: משרד הרווחה והשירותים החברתיים, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, משרד המשפטים, משרד הפנים, רשות המים ורשות העתיקות. סך הכל משתתפים בדירוג השנה 46 משרדים ורשויות, מתוך 76 רשויות ומשרדים שהוזמנו, אולם חלקם לא הגישו את הטופס המקוון לדירוג.

 

 

עוד דברים מדליקים ב-ynet מחשבים: 

 

הציון משקלל ציונים יחסיים שניתנים בקטגוריות שונות (לכל קטגוריה ניתן משקל שונה). נעשית הפרדה בין משרדים מסוג ''שירות'' ולאתרי ''מינהל, מטה ומידע''. אתרי שירות שייכים למשרדים ורשויות המספקים לציבור בעיקר שירותים כמו אתר משרד התעשיה המסחר ותעסוקה. מנגד אתרי מינהל הם כאלה המספקים מידע או עוסקים בהסברה בעיקר כמו המשרד לביטחון פנים.

 

הקטגוריות הן: טפסים מקוונים של הרשות (20% מהציון באתרי שירות, 7% באתרי מנהל), תשלומים מקוונים (20%, 7%), שירותים מקוונים (10%, 15%), שירות לקוחות וערוצי מענה (15%, 20%), תקשורת עם הציבור ורשתות חברתיות, תוכן חובה באתרי ממשלה, ערוצי הפצה מקוונים ונגישות.

  

צילום: רם אלפיה
הפרס מוענק לנציג ליו"ר רשות ני"ע, שלמה האוזר על ידי השר איתן, ח"כ רונית תירוש והממונה על התקשוב הממשלתי כרמלה אבנר (צילום: רם אלפיה)

 

לא ברשת

בתחתית הדירוג ניצבים אתרי השירות רשות האכיפה והגבייה עם ציון משוקלל של 25 והרשות הלאומית לבטיחות בדרכים עם 36. הציון הנמוך של רשות האכיפה והגבייה לדוגמה, הושג כי האתר אינו עומד בקריטריונים רבים.

 

הדו"ח בודק, למשל, את מספר הטפסים המקוונים הקיימים בכל משרד, לפי סוגם, באופן יחסי לסך כל הטפסים (כולל טופסי הנייר) הקיימים באותו משרד. כל טופס מקוון מקבל ניקוד ללא תלות בחשיבותו לציבור וברמת השימוש שלו - מאחר שמטרת העל, כך נכתב בדוח, שכל הטפסים והתשלומים ימוחשבו. באתר רשות האכיפה והגבייה אין טפסים מקוונים ועל כן דירוגו הוא אפס בקטיגוריה. כך גם בתשלום מקוון (ניתן רק לשלם קנסות).

 

ומי לא בא?

מה מראים הציונים? האם 73 לאתר עם הציון הכי גבוה מראה שהממשל שלנו עם הפנים ברשת או בורח ממנה? לא זה ולא זה, כנראה. גורם בממשל זמין מסביר כי מצד אחד, לא סביר שאתר של משרד או רשות יקבל ציון 100 מושלם: הטכנולוגיה והחקיקה עדיין לא בשלות לתעודת זהות חכמה לדוגמה (שעדיין מחכים להתחלת הפיילוט שלה). מצד שני, לדברי אותו גורם, כל אתר ואתר ברשימה יכול להשתפר גם בכלים הקיים היום.

 

לצד הציונים של האתרים עם הציונים הנמוכים ישנם גם 30 אתרים של רשויות שהתבקשו לספק את הנתונים על מנת להשתתף בדירוג, ולא עשו כן. מדובר בתהליך שבו מתבקשים גורמים באותו משרד להעביר לממשל זמין טופס מקוון חודש לפני פרסום הדירוג. בטופס מפורטים הישגי השנה ואת זמינות השירותים. מדוע אותם אתרים (מסומנים באדום ברשימה) אינם משתתפים? הגורם בממשל זמין טוען כי ''או שזה לא חשוב להם, או שהאתר שלהם כל כך רע, שעדיף להם כמשרד או רשות, שלא יענו. אין ספק שמשרד שמתגאה בעשייה שלו – ירצה להשתתף ולהציג לציבור את ההישגים שלו''.