עבור שני הגברים הנשאים שמגופם נעלם נגיף ה-HIV, היה זה רגע מאושר: לפני כארבעה חודשים הורו להם הרופאים להפסיק ליטול את קוקטייל התרופות למניעת איידס, לאחר חודשים ארוכים שבבדיקות הדם שביצעו לא היה זכר לנגיף.
האם זה אומר שנמצא מרפא ל-HIV? כיצד תוקף מח העצם את הנגיף ומה צופן העתיד למחלת האיידס? שאלות ותשובות.
כתבות נוספות על איידס:
שני הגברים האמריקנים, שפרטיהם נותרו חסויים, חיים עם נגיף ה-HIV כבר 30 שנה. שניהם לקו בסרטן מסוג לימפומה אשר הצריך השתלת מח עצם, שבה הוחדרו לגופם בעירוי תאי אב בריאים. אחד החולים עבר השתלה לפני שנתיים, והשני לפני ארבע שנים. מאז ההשתלה ועד היום לא נמצא זכר לנגיף ה-HIV בדמם.
לפני ארבעה חודשים הפסיקו החולים ליטול את קוקטייל התרופות לאיידס, ובמקומו נטלו תרופות המדכאות את מערכת החיסון והאסורות לשימוש אצל נשאי HIV. למרבה ההפתעה, גם אז לא נתגלה כל זכר לנגיף ה-HIV.
אף שעברו שנתיים וארבע שנים מרגע ההשתלה ומאז לא נתגלו עקבות HIV בגופם, רופאיהם של השניים הזהירו כי לא ידוע עדיין אם מדובר בריפוי מוחלט וכי יש לנקוט במשנה זהירות, שכן קשה להיפטר מנגיף ה-HIV.
הנגיף מתחבא בתוך החומר התורשתי DNA ויוצר קומפלקס בלתי נגיש בגוף, שעשוי להסתתר גם במערכת העיכול ובמערכת העצבים מבלי לצאת אל זרם הדם, וכך הוא אינו מתגלה בבדיקות הדם.
עם זאת, להערכת המומחים הסיכוי שהנגיף יחזור לגופם נמוך ביותר, משום שחלפו כמה שנים מההשתלה וגופם נמצא נקי לאורך תקופה זו מווירוס ה-HIV.
מדובר במקרה השלישי בעולם של היעלמות הנגיף לאחר השתלת מח עצם. החולה הראשון, טימותי בראון, המוכר גם כ"חולה ברלין", היה הראשון שנרפא מאיידס לאחר שעבר השתלה מאדם שגופו עמיד בצורה נדירה לנגיף ה-HIV. שני הנשאים האמריקנים קיבלו השתלת מח עצם מתורמים רגילים.
מח עצם מכיל את אחד מסוגי התאים המופלאים ביותר בגופנו, המכונים גם תאי אב או "תאים פלוריפוטנטיים", בשל יכולתם להפוך לכל רקמה בגוף כמעט.
מח העצם נמצא ברקמה בחללי עצמות השלד שבגוף, האחראית על ייצור תאי הדם, בהם תאי הדם האדומים, תאי הדם הלבנים וטסיות הדם.
התאים משמשים לריפוי של כ-100 מחלות שונות, בהן לוקמיה, לימפומה, מחלות דם ממאירות, מחלות אוטואימוניות ותורשתיות. מרבית החולים במחלות אלו מחלימים בעזרת טיפולים כימותרפיים וקרינתיים, אך בחלק מהמקרים סכויי ההחלמה ללא שימוש בהשתלת מח עצם קטנים ביותר.
תאי מח העצם ניתנים בעירוי לחולה ומחליפים את תאי הדם הפגומים. בתוך שבועות עד חודשים מתחילים תאי מח העצם לייצר תאי דם חדשים ובריאים בגוף.
תאי מח העצם נעים גם בזרם הדם, אולם מרביתם נמצאים כאמור בחללי העצמות. בעבר ניתן היה לבצע תרומת מח עצם רק באמצעות שאיבה מאחת העצמות, אולם בשנים האחרונות מבצעים את התרומה בלקיחה מווריד.
התורם מקבל משך מספר ימים זריקות המגדילות את מספר תאי מח העצם בגוף, ולאחר מכן נלקחים תאי מח העצם דרך הווריד בעירוי פשוט הדומה לתרומת דם.
"הטיפול בנגיף ה-HIV הוא כמו לשפוך את המים יחד עם התינוק", אומר פרופ' שמעון פולק, מנהל המכון לאיידס ואימונולוגיה קלינית ברמב"ם. "נגיפים, בניגוד לחיידקים, חיים בתוך גרעין התא, לכן כדי להשמיד אותם יש להשמיד גם את התא שבו הם שוכנים, וזה בעייתי.
"נגיף ה-HIV מתאכסן בעיקר בתאי מערכת החיסון מסוג לימפוציטים CD4 ומונוציטים, אבל הוא יכול להתחבא גם בתאי מוח ומערכת העצבים, שאליהם קשה מאוד להגיע. בעיה נוספת היא מאות המוטציות שיצר הנגיף בשנים האחרונות, מה שהופך את יצירת החיסון לבלתי אפשרית כרגע".
לדברי פרופ' פולק, עדיין לא ברור לחלוטין אם זהו מח העצם שהכחיד את הנגיף או הכימותרפיה שאותה קיבלו החולים.
"מח העצם מייצר תאים לבנים המסוגלים להחזיק את הנגיף 'על אש קטנה'", הוא מסביר, "כמו תאים ציטוטוקסיים בעלי פעילות חזקה ויעילה נגד נגיפים. ייתכן שהם האחראים על השמדת ה-HIV, אך גם ייתכן מאוד שהטיפול הכימותרפי האגרסיבי שקיבלו החולים, או שילוב של השניים, הביא להיעלמות הנגיף".
עוד מוקדם מאוד לבשר על כך, גם משום שעדיין לא ברור המנגנון המדויק של השמדת הנגיף - מה שמצריך מחקרים ארוכי שנים - וגם משום הסכנה בהשתלת מח עצם.
"צריך לזכור שלאחר השתלת מח עצם יש גם 30% תמותה", אומר פרופ' פולק. "נצטרך להמתין בסבלנות לנתונים נוספים, וכרגע לא נראה באופק ריפוי של האיידס. בינתיים יש להמשיך ולהתמגן עם קונדום, ולהתנחם בעובדה שקוקטייל התרופות מצליח להאריך את חיי הנשאים באופן משמעותי". 