86% מהצרכנים בישראל מכינים רשימה לפני קנייה בסופר - אך למעלה ממחצית לא נצמדים למה שמופיע בה. כך עולה מסקר שערך ארגון פעמונים, באמצעות מכון המחקר כלים שלובים, עבור פרויקט "משפחה בצמיחה" של ynet ובנק הפועלים. לדברי אוריאל לדרברג, מנכ"ל פעמונים, "המודעות הצרכנית עלתה - אך עדיין אפשר לחסוך עוד 20% מההוצאות".
מהסקר של ארגון פעמונים, המלמד התנהלות כלכלית נכונה, עולה כי רוב המשיבים עורכים רשימה עוד בטרם צאתם אל הקנייה, אך למעלה ממחציתם לא נצמדים אך ורק לאותה רשימה במהלך הקנייה עצמה. 86% ממשתתפי הסקר מעידים כי הם מכינים רשימה לפני עריכת הקניות בסופר. אולם 60% מהם מעידים כי חורגים ממנה ב-10%-20%.
מצד אחד, נדמה כי קל לשכנע אותנו לצרוך יותר: 69% מהמשיבים מעידים כי מבצעים משפיעים על הרגלי הקנייה שלהם ועל בחירתם היכן לערוך את הקניות. מתוכם 20% מציינים כי המבצעים מאוד משפיעים עליהם בבחירת רשת שיווק או חנות מזון.
מצד שני, כאשר נשאלו הנסקרים האם בעמידה בתור לקופה בסופר, כאשר ברור שהקנייה הסתיימה ורק נשאר להמתין בתור, הם מצרפים לעגלה "השלמות" ומבצעים הנמצאים ליד הקופות - ענו כמחצית מהמשיבים כי הם מצרפים השלמות לעתים רחוקות מאוד בלבד. ובכלל, 87% מכלל המדגם נוהגים לבצע "השלמות" לידה קופה בסופר לעתים רחוקות או רחוקות מאוד.
על השאלה מהם הקריטריונים החשובים ביותר מבחינתכם, כאשר אתם באים לבחור רשת שיווק או חנות לערוך בה את הקניות - 83% מהמשיבים בחרו את הקריטריון "מחירים זולים" כקריטריון החשוב להם ביותר. קריטריון "רוחב ההיצע" נבחר על ידי 37% מהמשיבים כקריטריון החשוב בבחירת רשת שיווק או חנות. הקריטריון הכי פחות חשוב שעולה מהסקר הוא "עומס בחנות", שנבחר רק על ידי 11% מהמשיבים.
לדרברג מפרט איך אפשר לשפר את המצב: "זה לא מספיק לבחור את המקום הכי זול, אלא גם לוודא שלא מתפתים למבצעים שאין בהם צורך. זה לא מספיק להכין רשימה בטרם הקנייה, אלא יש להיצמד אך ורק אליה - ההחלטה על הרכישה נעשית בבית ולא מול מדף המוצרים. התנהלות כלכלית נכונה מורכבת מתכנון מוקפד של צעדינו וניהול אחראי שבא לידי יישום בפועל. רק כך נוכל להבריא את משקי הבית בישראל".
קבלו כמה כללי ברזל בקנייה בסופר: