חדשות נוספות בערוץ הכלכלה של ynet:
תכנית שר השיכון : למכור דיור ציבורי ליזמים
OECD: הכלכלה צומחת, אך גם העוני ואי השוויון
השרים נגד הצעת חוק לשקיפות בקק"ל
בישראל פועלות כ-87 חברות בבעלות המדינה, והן מעסיקות כ-58 אלף עובדים ופועלות בעיקר בתחומי האנרגיה, התשתיות והתעשייה הצבאית. הכנסות החברות הממשלתיות הסתכמו בשנה שעברה ב-67 מיליארד שקל והרווח התפעולי עמד על רמה של 2.5 מיליארד שקל, לעומת 2.9 מיליארד שקל ב-2012 ו-4.2 מיליארד שקל ב-2011.
עם זאת, לאחר חישוב הוצאות מיסוי ומימון, רשמו החברות הממשלתיות הפסדים נקיים גבוהים. מבין החברות, רשמה חברת החשמל את ההפסד הגדול ביותר, בהיקף של 936 מיליון שקל. חברת החשמל גם אחראית להיקף ההכנסות הגבוה ביותר מבין החברות הממשלתיות, שעמד ב-2013 על רמה של 27.5 מיליארד שקל.
תעש (התעשייה הצבאית) רשמה הפסד של 593 מיליון שקל, אף שאינה שייכת לחברות המכניסות ביותר שבבעלות המדינה. החברה שדיווחה על הרווחים הגבוהים ביותר היא רפאל, שרשמה רווח של 366 מיליון שקל והכנסה של 7.4 מיליארד שקל. התעשייה האווירית רשמה רווח של 271 מיליון שקל והכנסות של 13.1 מיליארד שקל.
מנהל רשות החברות, אורי יוגב, התייחס לנתונים שבדו"ח ואמר כי "ההחמרה בהפסדים של החברות הממשלתיות מחייבת, בין היתר, רפורמה המורכבת מהפסקת המינויים הפוליטיים בחברות והעברת הניהול להנהלות מקצועיות עצמאיות וחזקות, זאת בצד סיוע של רשות החברות לחברות להתייעל ולהרוויח ולהפסיק תופעות שמקשות על ההנהלות לתפקד כמו הנפוטיזם מצד אחד ומינויים פוליטיים מאידך".
בדו"ח צוין כי עלות העסקה שנתית ממוצעת של עובד חברה ממשלתית עומדת בשנת 2013 על 311,000 שקל לעומת ממוצע עלות העסקה שנתית של שכיר במשק העומד על 141,000 שקל.