איך לנהל את הסמסטר ולא לתת לו לנהל אותך?

איך לשמור על קשר רציף עם החומר הנלמד? איך מתרגלים? כיצד להתכונן לבחינות? משה רדמן מציע כמה כללי יסוד בניהול מהלך הלימודים לאורך השנה האקדמית כולה

משה רדמן פורסם: 27.05.14, 10:37

כמי שעוסק בהוראת סטודנטים במגוון רחב של מוסדות לימוד, יוצא לי, לא אחת, לראות סטודנטים וסטודנטיות המגיעים לתקופת המבחנים במצב של אובדן שליטה מוחלט. אינספור פעמים שמעתי את המשפטים: "הסמסטר ברח לי מהידיים", "התחלתי טוב אבל מחופשת פסח הורדתי הילוך", "הכל בגלל הפאנג'ויה או החופשה באילת של בינתחומי..." התשובה שלי לכולם היא זהה: "סוף מעשה במחשבה תחילה".

 

שלא תבינו לא נכון, תלמידיי יעידו עליי שאני האחרון שתובע מהם "להיות חרשנים" או ללמוד "מצאת החמה עד צאת הנשמה". אני בעד שילוב למידה אפקטיבית עם חיי חברה נורמליים ופיתוח עצמי.

אך אני יודע שבאמצעות מספר כללי יסוד - "כללי הזהב לשליטה בסמסטר" כפי שאני מכנה אותם - אפשר להגיע לתקופת המבחנים במצב לא רע, ולחסוך עוגמת נפש, מועדי ב' ולילות לבנים של ייאוש.

 

צילום: shutterstock
חשוב לשמור על קשר עם החומר הנלמד (צילום: shutterstock)

 

כללי הזהב

1. שמרו על קשר עם החומר לאורך הסמסטר: אם נפלתם על סגל קורס מעניין, אז הפתרון הוא פשוט: השתדלו להגיע לשיעורים ולהקשיב. אם אין זה כך, ולצערי לא כל המרצים והמתרגלים במוסדות האקדמיים מעניינים להקשבה, ישנם מספר פתרונות חלופיים:

 

2. לתרגל, לתרגל ועוד פעם לתרגל: ורצוי שתעשו זאת על תרגילי בחינות ישנות. השגת תואר אקדמי הינה דבר לא פשוט. הבנת החומר היא תנאי הכרחי, אך לעיתים קרובות ההבנה לבדה לא מספיקה כדי לקבל תוצאה מצוינת בבחינה. על מנת להטמיע את החומר ולהגיע לרמת מיומנות גבוהה, צריך בראש ובראשונה להפוך למכונת תרגול משומנת. לכן ההמלצה היא פשוטה: תתרגלו כמה שיותר במהלך הסמסטר, ובמיוחד בשבוע-שבועיים הסמוכים לתקופת המבחנים. תרגלו את החומר הן על-בסיס שיעורי הבית שקיבלתם בקורס אך בעיקר על-בסיס מבחנים של שנים קודמות (בהנחה שמבנה המבחן לא השתנה מהותית, את זה שווה לברר עם המרצה מבעוד מועד).

 

צילום: shutterstock
לתרגל לתרגל לתרגל (צילום: shutterstock)

 

3. הכינו עצמכם בצורה מיטבית לתקופת המבחנים: מכאיב לי לראות את הסטודנטים שמבזבזים ימים שלמים על מנת "לארגן" מחברת טובה. את מעט הזמן שנותר להם להתכונן לבחינה הם מבזבזים על צילומי מחברות או הדפסת מבחנים משנים קודמות וחיפוש הפתרונות. אשתף אתכם בסוד קטן, אל תספרו לאף אחד: תקופת המבחנים בו תבוא. אי אפשר לחמוק ממנה. לכן חשוב שתכינו עצמכם לקראתה מבעוד מועד.

 

יישום שלושת "כללי הזהב לשליטה בסמסטר" יאפשר לכם להתנהל נכון וטוב יותר במהלך הסמסטר כולו, ויקלו את תהליך הלמידה בתקופת המבחנים. למאות תלמידיי הכללים הללו חסכו זמן יקר, משאבים ועוגמת נפש מיותרת.

 

משה רדמן, מרכז אקדמי של המכינה לחשבונאות של אגודת הסטודנטים באוניברסיטת תל אביב; מרצה בקורסי עזר בחשבונאות ומימון, מנכ"ל משותף בחברת "קל בחומר" המספקת קורסי עזר, שיעורים פרטיים וקבוצות לימוד ואחראי מטעמה על שת"פ עם yschool.