מילה אחת, רעש גדול

מילה ברנר, ילדה בת 9, הלכה להצטלם לקליפ, ולא חשבה שתהפוך לחלק מאחד הנושאים המדוברים ביותר באמריקה בשבוע האחרון

איילה אור אל פורסם: 05.11.14, 17:16

יממה אחת לאחר שהשתחרר הקליפ הנקרא: Swear Jar Princesses לרשת, הוא זכה ל-7 מיליון צפיות. הקליפ מציג ילדות קטנות הלבושות כמו נסיכות מסיפורי האגדות של דיסני ומשחררות לאוויר העולם את המלה ‘פאק’ בכל ההטיות האפשריות. מאחורי הסרטון עומד גוף פמיניסטי בשם: FCKGH8 ששם לעצמו למטרה להילחם באפליה נגד נשים, גזענות ולפעול למען זכויות שווים להומואים ולסביות.

 

"נשים מרוויחות 23 אחוזים פחות מגברים בשביל אותה עבודה מזויינת. אני לא צריכה פין בשביל להרוויח כסף", "תפסיקו להתמקד במראה המזוין שלי ותנו לי ספר. ההשראה שלי בחיים לא צריכה להיות הדאגה מגודל התחת שלי”, ו"תפסיקו להגיד לבנות איך להתלבש ותתחילו ללמד בנים לא לאנוס”. אלה רק חלק מהמשפטים שנאמרו על ידי ילדות בגילאי 6 עד 13. בסוף הסרטון מפנות שתי נשים בוגרות לאתר החברה בו נמכרים טי שירטים עם מסרים פמיניסטיים, כאשר חלק מההכנסות נתרם לארגונים ופרויקטים שנלחמים בסקסיזם. אחת מהילדות המופיעות בקליפ היא מילה ברנר בת ה-9, בתם של השחקנית שירלי ברנר ובעלה ברוס רובינשטיין. תפסתי את שירלי לראיון על הרעש הגדול שעורר הקליפ ועל החלטתה להניח למילה להשתתף בצילומים.

 

 

"לא היה לנו מושג שזה הולך לזכות בכזה באז תקשורתי ולוידיאו המדובר ביותר בארה"ב בשבוע האחרון, כולם מדברים עליו”, אומרת ברנר, “זה הפך מחדשות בידור לאקטואליה, בגלל שהוא מדבר על פמיניזם וזה גם מאוד מתחבר לקמפיין של הילארי קלינטון המדברת על זכויות נשים”.

חלק מהביקורות שהוידיאו ספג נגעו בשימוש הבוטה של מילים גסות על ידי ילדות קטנות, לא הפריע לך שמילה תתבטא כך?

 

"כל ילדה בוידיאו קיבלה טקסט שונה ואני רציתי שמילה תצא יותר נקיה. לא רציתי למשל שהיא תאמר את שם איבר המין של הגבר ולא תדבר על אונס, כי אלה דברים שהיא לא מבינה. הנושאים שמילה מדברת עליהם הם יותר אינטלקטואלים. היא מדברת על זכויות נשים ועל כך שגברים מרוויחים יותר מנשים ועל כך שמצפים מנשים להיות נסיכות ויפות ולחשוב על כמה המותן שלנו צר או הטוסיק שלנו קטן. אם לא הייתי חושבת שהמסר של הוידיאו חשוב, לא הייתי נותנת לילדה שלי להיות מעורבת בו. אני, באופן אישי, נפגעת יותר ממעשים ולא ממילים. הנקודה של הוידיאו היא שאם אתה, בתור צופה, מתרכז במילים שכמה ילדות אמרו, במקום להתרכז במעשים עליהם מדובר בקליפ – שהם הרבה יותר חמורים – אז הבעיה היא בקונספציה. הנקודה השניה של הוידיאו היא שנשים, ולא משנה באיזו משרה הן מחזיקות, מרוויחות 23 אחוז פחות מאשר גברים, אשר סיימו את אותה אוניברסיטה והלכו לאותו תפקיד ניהולי”.

 

האם החברים של מילה בבית הספר מדברים אתה על הוידיאו?

“כן, כי נוצר כזה באז תקשורתי, שגם הילדים בבית הספר וגם בכיתת הריקוד שלה ראו חלקים ממנו בטלוויזיה. ההורים שלהם לא נתנו להם לצפות בו, אבל אי אפשר היה שלא לראות קטעים בטלוויזיה כי כולם דיברו עליו. הוידיאו לא מיועד לילדים, הוא מיועד למבוגרים. כמו שאצלנו יש פיקוח על אתרים שמילה יכולה להיכנס אליהם באינטרנט, אני מעריכה שגם הורים אחרים מגבילים את הגישה של ילדיהם לאתרים מסויימים".

 

הקליפ, בהיותו שנוי במחלוקת, בגלל השפה הבוטה בה משתמשות הילדות, זכה גם לקיתונות רותחים וגם למחמאות רבות. הסטנדאפיסטית שרה סילברמן כתבה בטוויטר שזהו הדבר הטוב ביותר שראתה באינטרנט, וחיזקה את דבריה גם שונדה ריימס, היוצרת של ‘האנטומיה של גריי’ ו’סקנדל’. לעומתן, בתוכניתו של ביל אוריילי בפוקס ניוז, ישב פאנל של גברים וירד על הקליפ, המסר שלו וההורים שאיפשרו לילדיהם להשתתף בו.

 

על כך אומרת שירלי: "שמעתי את הביקורות שכמובן חוזרות על אותם דברים: איך מניחים לילדות לומר מילים כאלה שאת חלקן הן אינן אפילו מבינות, אבל השורה התחתונה היא שהוידיאו לא נועד לילדים ולא לערוץ דיסני. זהו וידיאו למבוגרים שנועד לעורר תשומת לב על נושאים שהם מאוד מקוממים, כמו איך 70 שנה לאחר המהפכה בזכויות נשים, אנחנו עדיין עומדים באותו מקום ולנשים עדיין אין זכויות שוות. אם הם היו משתמשים בנשים בשנות העשרים שלהן בוידיאו, זה לא היה תופס תשומת לב כה רבה. הרעיון היה להזיז אותך ולגרום לך להתעורר. העובדה שהשתמשו בילדות היא שגרמה לתשומת הלב ולכך שארבעה-חמישה ימים לאחר שהוא השתחרר, הוא זכה כבר ל-12.5 מיליון צפיות”.

 

מאז יצא הוידיאו, קשה לפתוח רדיו או טלוויזיה מבלי לשמוע עליו משהו, מדיונים מעמיקים ועד לאיזכור משועשע בתוכניות בידור. מילה עצמה, אומרת אמה, די בשוק מכל העניין. "אבל היא ילדה די צנועה ועדינה ולא תופסת מעצמה. לא היה לנו מושג שזה מה שיקרה עם הוידיאו הזה, חשבנו שזו עוד עבודה שהיא קיבלה, הלכנו ליום צילומים אחד, חזרנו הביתה ושכחנו ממנו, עד שהוא השתחרר ויצר כזו מהומה. זה בעיקר משעשע אותנו, כי מיום ליום זה מתגלגל, אבל ברור לי שבעוד שבועיים זה כבר ידעך וימצאו על משהו אחר לדבר עליו”.