לכתבות נוספות בערוץ כלכלה:
פטנטים בתערוכת חקלאות, העקב שנתקע ומואיש הספר
הישראלים המהירים ביותר בהגשת פטנטים
פטנט יפני לחיזוק הכלכלה: חדשנות ישראלית
בסך הכל נרשמה עלייה של כ-9.3% במספר הבקשות לרישום פטנטים לעומת שנת 2013, לצד עלייה של 19% במספר הדיווחים על גילויים. בשנת 2013 נרשמה ירידה של כ-1% במספר הדיווחים על גילויים.
מנגד, חלה ירידה של כ-3% במספר הסכמי הרישיון שנחתמו עם חברות לשיווק הפטנטים. עוד עולה מהדו"ח, שהוזמן ומומן עלידי משרד המדע, כי בשנת 2013 נרשמה ירידה של כ-7% בהכנסות החברות שהסתכמו בכ-2.3 מיליארד שקל. עיקר ההכנסות נובעות ממכירת קניין רוחני (הסכמי רישיון, בעיקר) והיתרה מבעלות על חברות הזנק, תמיכות ממשלה והכנסות אחרות.
מאז שנת 2009 מורגשת מגמת ירידה בהכנסות של חברות מסחור הידע בישראל ממכירת קניין רוחני, בהשוואה להיקף ההשקעה במחקר ובפיתוח. בשנת 2009 היוו הכנסות אלו 40.4% מההשקעה במו"פ, ומאז ירד חלקן בהדרגה עד לרמה של 31.6% בשנת 2013.
עם זאת, שיעור ההכנסות מקניין רוחני כאחוז בהשקעה במו"פ עדיין גבוה משמעותית בישראל לעומת מדינות אחרות בעולם. באוסטרליה היה חלקן של ההכנסות ב2013- 1.4% מההשקעה, בארה"ב 4.2% ובקנדה 1% בלבד.
אולם בלמ"ס מדגישים כי "יש להיזהר בפרשנות של נתוני ההכנסות מקניין רוחני כיוון שבחלק מהמדינות נכללים תמלוגים בלבד ובחלק ההגדרה רחבה יותר". כלומר, יתכן שהפער בין ישראל למדינות אחרות נובע מהגדרה מרחיבה יותר שלנו למושג "הכנסות מקניין רוחני".