צפו פגיעה

הילד שלכם דבוק למסך? איגוד רופאי הילדים הישראלי ממליץ להגביל את זמן הצפייה שלו לשעתיים ביום לכל היותר — אחרת עלולות להתפתח אצלו הפרעות שינה ואכילה, ואפילו בעיות דיבור

רותם אליזרע פורסם: 09.11.15, 00:05

אין הורה שלא מכיר את הדילמה הזו: האם לתת לילד לבהות במסך וכך לזכות בכמה שעות של שקט, או למצוא דרך אחרת, קשה יותר, להעסיק את הזאטוט. מסמך הנחיות חדש שפירסם אתמול איגוד רופאי הילדים הישראלי עושה סדר בנושא — וממליץ להגביל את זמן הצפייה במסכים לשעתיים ביום לכל היותר.

 

ההמלצות מבוססות על הנחיות שקבע איגוד רופאי הילדים האמריקאי, על סמך מחקרים שנערכו בארצות־הברית ובעולם המערבי. לפי הנחיות אלו, חשיפה ממושכת מדי לכל מסך שהוא טלוויזיה, סלולרי, טאבלט ומחשב עלולה לגרום לבעיות רבות, התנהגותיות, חברתיות ושכליות. "הצפייה עלולה לפגוע באיכות השינה של הילדים, לגרום להפרעות אכילה, לפתח בעיות ריכוז ולפגום בהתפתחות של הילד, למשל בדיבור או בהבנה", אמרו אתמול מומחים ברפואת ילדים. "הנזקים האלו עלולים להיות בלתי הפיכים, ולהורים אין תמיד מודעות לכך".

 

פרופ' איתן כרם, מנהל בית־החולים לילדים בהדסה ויו"ר עמותת "גושן" לקידום רפואת הילדים הקהילתית, הסביר איך נגרמות הבעיות הללו. "כל שעה שהילד צופה בטלוויזיה זו, למשל, שעה שהוא לא עושה כושר גופני", אמר. "לרוב הצפייה בטלוויזיה גם מלווה באכילה ונשנוש וגורמת להשמנה. הירדמות מול המסך גורמת לאיכות שינה ירודה יותר וליכולת יקיצה גבוהה יותר במהלך הלילה. וברוב המקרים צפייה מגיעה במקום משחק, שירה או סיפור שהילד היה יכול להיחשף אליהם, ולכן אפשר לומר שכל שעה נוספת של הילדים מול המסך מגדילה בשעה נוספת את החסך של חשיפה לבני אדם".

 

על פי ההמלצות של איגוד הרופאים, יש להגביל את זמן הצפייה של ילדים בגיל 6 עד 8 לשעתיים. לילדים בגיל שנתיים עד 6 כדאי להגביל את הצפייה לשעה בלבד מדי יום, וכשמדובר בפעוטות מתחת לגיל שנתיים ההמלצה היא למנוע מהם לחלוטין את החשיפה למסכים. רופאי ילדים מסבירים כי גם אם הטלוויזיה רק דלוקה ברקע, והפעוט לא ממש מתעניין בה, עלול להיגרם לו נזק בלתי הפיך. "זה לא פשוט להגדיר לילדים זמן מוקצב, אבל זו פעולה הכרחית", אומרים המומחים. "כדאי להודיע לילדים כמה זמן נותר להם עד מועד סיום הצפייה, והכי חשוב — לא להיכנע לדרישות שלהם לצפות בעוד פרק או בעוד תוכנית".

צילום : ידיעות אחרונות

 

ויש עוד המלצות: לילד שלכם יש בחדר טלוויזיה, מחשב או טאבלט? באיגוד הרופאים קובעים כי כדאי להוציא משם את כל המכשירים האלה. הרופאים אף סבורים שחשוב למנוע מהילדים לגלוש בטאבלטים או בטלפונים הסלולריים בזמן ארוחות. כתחליף ממליצים המומחים לבלות עם הילדים באמצעות משחקי קופסה ולעודד אותם לקרוא ספרים ועיתונים.

 

אשת החינוך מיכל דליות ("סופר נני") בירכה אתמול על ההמלצות. "אפשר שתהיה טלוויזיה בבית, אבל על ההורים לפקח עליה", אמרה. "השקט שהיא נותנת שווה זהב, אך ההורים צריכים לדעת שכמו שיש להם אחריות על הבריאות של הילד ועל החינוך שלו, יש להם אחריות גם על זמן הצפייה שלו בטלוויזיה. חשוב שהם יפקחו לא רק על המינון, אלא גם על התכנים. במקרה של תוכנית טלוויזיה עם אלמנטים אלימים, למשל, על ההורים להסביר לילדים שלהם מה הם רואים בה וללוות את זה בפרשנות".

 

דליות מזהירה כי גמילת הילדים מהמסכים תהיה משימה קשה, שתצריך סבלנות. "את הילד זה לא מעניין שזה לא מסוכן ולא בריא", היא מסבירה. "אבל על ההורים להבין שהם צריכים להתמודד עם אי־שביעות הרצון שלו. אחרי שש־שבע פעמים שבהן אי־שביעות הרצון שלו תיתקל בהתנגדות של ההורה, הוא יבין ויפסיק לבכות או לכעוס. זו למידה".