הזמן הזה בשנה - עונת תערוכות הבוגרים בבתי הספר לאמנות ברחבי הארץ, תמיד מביא עמו בשורה רעננה על כשרונות שיוצאים מפתח כיתות הלימוד ומתחילים את דרכם בעולם היצירתי-תעסוקתי. חלק מהבוגרים נמצאים בדיוק על קו התפר שבין אנונימיות להכרה, חלקם כבר "סומנו" כהבטחה עוד במהלך הלימודים, ואין לדעת לאן תנשוב הרוח ועל מי מהם עוד נשמע ממש בקרוב - בנוף האמנות המקומי או העולמי. בינתיים, תערוכות סוף השנה כבר חיות ובועטות, וזה תזמון מצוין לבקר בהן ולהתרשם מהאמנים של המחר. הנה כמה מהצילומים של הבוגרים שמשכו את תשומת ליבנו.
בעבודה שגודלה שישה וחצי מטרים מציגה נעמי וילנר את ריקוד מיידי האבנים. "ריקוד" נולדה כשנתקלה בצילומים של מיקי קרצמן שתיעד מיידי אבנים בגדה. "תנועת הגוף של הנערים נראתה לי כמו ריקוד", מספרת וילנר. "מיד רציתי למחוק את הרקע כדי לבודד את הנערים ממנו וליצור היכרות אינטימית עם כל אחד מהם (זה עם החולצה האדומה, זה עם נעלי הנייק, וזה שהוריד חולצה), ולא רק לתפוס אותם כחלק מההמון חסר הפנים". לגבי האקט עצמו וילנר מרגישה שמדובר במעין טקס חניכה גברי בו נשים אינן מוזמנות לקחת חלק. "זו עבודה מורכבת על מציאות מורכבת", היא מתארת את עבודתה, "לצד כל אלה - הם האויב שלי. אני מוקסמת מהם, מרחמת עליהם ומפחדת מהם. הכל ביחד".
קצת קשה להתעלם מסדרת הצילומים המשותפת של שני חן ורפאל היידן, שנקראת "הצטאות", או במילים אחרות: הפרשה בלתי רצונית של צואה.
בעבודת הווידאו ״הנשיקה״ נראית שני כשהיא מנשקת צילום של חברת הכנסת חנין זועבי. מפעולת הליקוק, הנייר נרטב ומתפורר, ודרכו נחשף הקיר שעליו תלוי הצילום. הבחירה דווקא בדימוי של חברת הכנסת זועבי אינה מקרית, והיא כמו רוצה להגיד שבסופו של דבר מדובר בצילום, בדימוי על דף שטוח שתלוי על קיר ולא בחברת הכנסת עצמה. אבל הדימוי של זועבי, כמו עבודות אחרות של האמנים, מעודדים באופן מודע תגובה של אי נוחות וזעם.
בעבודה נוספת שהשניים מציגים, זו דווקא המילה הכתובה שמחליפה את הדימוי - בצילום שחור לבן בבית קברות, נראית מצבה עליה חקוק הכיתוב ״פוליטי״, כמו במקרה חנין זועבי גם כאן מה שנראה ומתורגם אוטומטית על ידי הצופה בקונטקסט של תערוכה, הוא לאו דווקא הדבר עצמו. יותר הגיוני לחשוב שהצילום מעובד ושהכיתוב על המצבה נוסף באמצעים דיגיטלים, אבל למען האמת - בסך הכל מדובר בצילום קבר של בני זוג, שפוליטי הוא שם משפחתם.
בעבודה זו נראה רפאל כשהוא מנהל מעין דיאלוג עם יאסר ערפאת, תוך שהוא מחזיק בידיו גם את תמונות הנער מוחמד אבו חדיר והתינוק עלי סעד דוואבשה שנרצחו.
כאן נראים שני ורפאל כשהם לבושים כחתן וכלה שבחרו מיקום קצת פחות שגרתי לצילומי החתונה שלהם - לצד חיילים במאחז בהתנחלויות.
בעבודתה של יאסין נראים שלושה בתים משמעותיים עבורה, אותם צילמה במהלך שנתיים: "השניים הראשונים הם ביתה של דודה של חברה שלי אליס וביתה של סבתא שלי - שני בתים שנמצאים בעיר בצפון הארץ, עראבה, בה נולדתי וגדלתי", היא מסבירה. "הבית השלישי שצילמתי הוא ביתו של אבא שלי בירושלים, בו התגוררתי במשך שלוש שנים".
שני יוסף מתבוננת בפורטרט של סבתא שלה, שליווה אותה מאז ומתמיד: "על הרצפה מונח פורטרט של סבתא שלי, ומאחוריו בד שהיה שייך לה. סבתא שלי נפטרה ביום בו נולדתי, וכל חיי מדברים על הדמיון ביני לבינה, פיזי ומנטלי. התבוננתי הרבה בתמונה של סבתי, מנסה להכיר את עצמי דרכה. היא נוכחת-נפקדת, היא לא בחיים ולא באמת הכרנו, אפשר לומר שהתחלפנו".
חסון מנסה ליצור פאזל של זכרונות מבית סבא וסבתא שאינם עוד, והיא לא זקוקה להרבה כדי לעשות זאת - קוביות סוכר, כוס תה וקערת שזיפים יספיקו. "מזה תקופה אני כבר לא מצליחה להעלות בדמיוני את תווי פניהם, את קולם שעם הזמן נחלש, את השירים שהיו שרים לי כשהייתי קטנה", היא מספרת, "אך לפתע כשאני מטיילת בשוק, עולה ניחוח מילדותי, או טעם שמזכיר את התה החזק של סבא שהומתק עם קוביית סוכר. הפרויקט שלי מדבר על זיכרונות של סבא וסבתא, שפניהם וקולם נשכחו, אך ריח המטבח וטעם האוכל מחזיק אותם בחיים. אני מציגה חומרי גלם וכלים שהביאו הסבים שלי מפרס הרחוקה והשאירו לנו אותם, לזיכרון".
בתיווכו של מבט בוגר ומקבל יותר, אני חוזרת לעיר שבה נולדתי, ליפצק, למסע בעקבות הילדה הקטנה שנשארה שם".
תערוכת הבוגרים של "בצלאל" תציג בין ה-14.7.16 ל-29.7.16.
תערוכת הבוגרים של "המדרשה לאמנות" תציג בין ה-20.7.16 ל-3.8.16.
תערוכת הבוגרים של מכללת "הדסה" תציג בין ה-7.7.16 ל-19.7.16.
תערוכת הבוגרים של "מוסררה" תציג בין ה-14.7.16 ל-29.7.16.