היום שאחרי כליאת דומרני: דם יזרום ברחובות, האחים לביא ישתלטו על השטח

ראש ארגון הפשיעה שלום דומרני נשלח לשש שנות מאסר, והעבריינים מסביב כבר לוטשים עיניים לאימפריה. לפי ההערכות מאבקי השליטה העיקריים יהיו בין הארגון של בני שלמה ממושב חלץ לאחים לביא מרחובות. שוטר: "אין חברים בעולם הזה. בן אדם יוריד את חברו גם אם ישב איתו ערב קודם במסיבה"

שי לוי, שמוליק חדד פורסם: 22.12.16, 13:04

בבוקר יום חמישי שעבר יצא בעל עסק להמרת כספים (צ'יינג') במדרחוב באשקלון לאחד מבתי הקפה הסמוכים. הוא השאיר את דלת החנות נעולה, אך תריס הברזל נותר מורם כיוון שתכנן לצאת למספר דקות בלבד. כשחזר גילה כי החנות שלו נפרצה וכל הכסף שהיה בקופה נגנב. להערכת המשטרה, מדובר בכחצי מיליון שקלים במטבע חוץ, דולר ויורו.

 

עוד בדרום:

 

לכאורה מדובר בעוד פריצה שגרתית לבית עסק, אך אירוע כזה לא היה מתרחש בכזאת תעוזה ולאור יום לפני מספר חודשים. גורמים במשטרה ובעולם התחתון משייכים את האירוע החריג לשינויים שחלים במפת הפשיעה באזור עם מאסרו של ראש ארגון הפשע שלום דומרני. על פי הערכות, הוואקום שנוצר עם מאסרו של דומרני ועשרות מחייליו לא יישאר ריק לזמן רב, וכבר כעת ישנם ניסיונות השתלטות של משפחות פשע אחרות על תחומי השליטה שהיו בידיו.

 

"רוב חנויות הצ'יינג' באשקלון היו בעבר מסונפות לארגוני הפשיעה, בעיקר תחת חסותו של דומרני או של אחד מיריביו", מסביר גורם שהיה בעבר מקורב לארגונו של דומרני. "היה ברור שלמקום כזה לא מתפרצים, לא גונבים ומי שיעשה זאת יסתבך לא עם בעל העסק, אלא עם ארגון שלם שירדוף אותו. אבל עכשיו, כשהמצב באשקלון פרוץ לגמרי, אין 'בעל בית' וכל מיני עבריינים עושים בעיר הזאת כבשלהם".

 

בעולם התחתון ובמשטרה תמימי דעים לפחות לגבי נושא אחד - כניסתו של דומרני, המכונה "הדון מהדרום", לכלא לתקופה של שש שנים צפויה להוביל למלחמה בין ארגוני הפשיעה. שני הצדדים מסכימים שבעולם הפשע אין ואקום ותמיד יהיה מי שינסה למלא את החלל שנוצר, ויפה שעה אחת קודם.

 

מצד אחד סביר להניח שדומרני ינסה לשלוט על האימפריה שהקים מרחוק, אך מנגד יהיו עבריינים שיעשו הכול כדי לשים את היד שלהם על הכסף הגדול. בהתחשב בעובדה שדרכי שלום לא נהוגות בעולם התחתון, במשטרה צופים לקרבות עקובים מדם ואולי גם לקרבנות בנפש.

 

היריב הגדול ביותר של דומרני באזור הדרום הוא בני שלמה ממושב חלץ, שאף איבד את אחיו שלום במסגרת חיסולי החשבונות ומאבקי השליטה. הניסיונות של שלמה להשתלט על עסקיו של דומרני צפויים לחלוטין, אך במשטרה מוטרדים יותר מכניסתם הפוטנציאלית של שחקנים חדשים למגרש - האחים אופיר ועמוס לביא, שמנהלים את ארגון הפשיעה שלהם ברחובות.

 

למרות שהאחים לביא היו שותפיו של דומרני, במשטרה חושדים שהם ינצלו את היעדרותו הממושכת כדי לבצע דריסת רגל בדרום. ביסוס להערכות אלה קיבלו השוטרים לפני כשבועיים, עם מעצרו של עמוס לביא (הקטן), בן דודם של השניים, שהיה מעורב באירוע תקיפה בכביש אשקלון-אשדוד.

 

הכרישים מריחים את הדם

השבוע קיבל הסדר הטיעון שנחתם בין הפרקליטות לעורכי דינו של דומרני תוקף של פסק דין בבית המשפט. לאחר מאמצים רבים של המשטרה והשקעה מסיבית של משאבים, שכללו הפעלה של סוכן משטרתי, השגת עד מדינה ודירת מסתור ממנה בוצעו מעקבים, החליטו הצדדים להגיע לפשרה לפיה דומרני יודה בשלוש עברות של ניסיון לרצח וירצה שש שנות מאסר בפועל.

 

בזמן שדומרני יבלה מאחורי הסורגים ימתין לו בחוץ עסק שמגלגל על פי הערכות שונות כ־100 מיליון שקלים בשנה. בהתחשב בעובדה שיחד עם דומרני נעצרו כ־30 מאנשיו, העסק עלול להישאר מופקר לגורמים בעלי אינטרס. "הכרישים שמריחים את הדם ינסו לשים על זה את היד", אמר השבוע קצין מודיעין במשטרה.

 

צילום שאול גולן
שלום דומרני - מי ישמרו על נאמנות ומי ינסו לנצל את מאסרו? (צילום שאול גולן)

 

גורם שהוגדר על ידי המשטרה כבכיר בעולם הפשע בדרום אמר: "דומרני ינסה לשלוט בעסקים שלו גם מהכלא. אני לא מכיר אנשים שמוותרים על כסף ודומרני לא פראייר. לא סתם מגיעים למעמד שלו. אבל הבעיה שהיום זה לא סיפור פשוט. היום יותר קשה להוציא הוראות מהכלא. גם המשטרה וגם הסוהרים יושבים חזק על הבן אדם. וואלה, נתנו לו את המכה. אבל עדיין יש בחוץ הרבה אנשים שמפחדים ממנו וגם נאמנים לו, אנשים שאוכלים מהצלחת שלו ולא יבוא להם טוב שהוא ייעלם, כי גם הכסף שלהם ייעלם".

 

ההיסטוריה מלמדת שארגוני פשיעה רבים התקשו לחזור לגדולתם לאחר שמנהיגיהם ריצו תקופות מאסר ארוכות. כך קרה למשפחת אבוטבול מנתניה ולארגון של משפחת אברג'ל. גם מי שהיה ראש משפחת הפשע החזק והעוצמתי בישראל, זאב רוזנשטיין, נפגע קשה אחרי שנכנס לכלא.

 

התרחיש כבר ידוע מראש: כשראש ארגון פשיעה גדול נמצא מאחורי הסורגים מנסים הארגונים הקטנים את מזלם, ולרוב הם מצליחים להתחזק ולבסס את מעמדם. באזור הדרום פועלים מספר ארגונים שינסו לחוג מעל גופתו הווירטואלית של הארגון של דומרני: משפחת שלמה, הכנופיות מאשדוד ומאשקלון המכונות "הגרוזינים" ו"הקווקזים" והמגידישים מאזור קרית גת. אך למרות המתחרים הרבים, גורמים עבריינים ומשטרתיים מסכימים שמשפחת לביא היא בעלת הסיכויים הגדולים ביותר לכבוש את היעדים.

 

ה"איטלקי" וה"מוח"

האחים עמוס ואופיר לביא עומדים בראש משפחת פשע גדולה יחסית, שמקורה בעיר רחובות. אופיר (34), המכונה "האיטלקי", נחשב לאיש השרירים במשפחה. על פי המודיעין המשטרתי, הוא היה הנציג הכוחני בארגון של דומרני ובתמורה קיבל כסף מעסקים שדומרני העביר לחסותו.

 

האח הצעיר, עמוס (27), נחשב ל"מוח" של המשפחה. לדברי קצין משטרה, מדובר באדם "בעל כריזמה ומוח מאוד חריף. יש לו ביטחון עצמי בשמיים והבדיחה שלנו זה שהוא יודע את זה ומנשק את עצמו כל בוקר מול המראה". עוד מציינים במשטרה שמדובר באדם בעל שליטה עצמית גבוהה שיודע "להתנהל מאוד יפה ובחוכמה בחקירות".

 

בכיר בעולם הפשע בדרום טען כי "האחים האלה גברים שלא רואים בעיניים. אי אפשר להביא אותם ולעבוד עליהם. מחזיקים את העניינים מאוד קצר ומי שמתעסק איתם יודע שהלך עליו". דוגמה לכך הם קיבלו בשנת 2014, אז טענו במשטרה כי האחים לביא שלחו את החיילים שלהם לשדוד את אמיל לחזיאל, בעל סוכנות מכוניות יוקרה מאשקלון, לאחר שלא הצליח לספק לעמוס מכונית מסוג BMW X6.

 

צילום שאול גולן
עמוס לביא - בעל מוח מבריק (צילום שאול גולן)

 

כשעמוס נעצר הוא אמר לחוקרים: "תביא לי מישהו שיגיד שאני שלחתי אנשים לשדוד את אמיל, שים אותו באמצע ותן לי בראש. חייג עכשיו. אני גם משלם על הבאתו, יאללה, תביא. אני מבטיח לך שאני יוצא מפה". וזה בדיוק מה שקרה - למשטרה לא היו ראיות, למרות המודיעין החזק, והוא שוחרר נקי מהפרשה. גם האח אופיר יצא בזול מכתב אישום שהוגש נגדו בגין ניהול ארגון פשיעה, והורשע רק בסעיף של סחיטה באיומים.

 

בשנת 2014 התלוננו השכנים של משפחת לביא כי הם נאלצים לעבור במחסומים שחיילים של המשפחה הקימו, לתת דין וחשבון כשהם יוצאים מהרחוב ונכנסים אליו ולא פעם גם לעבור חיפושים. כשהמשטרה שלחה סוכן סמוי למקום הוא נרגם באבנים. שוטרי יס"מ שהוזנקו לאזור הותקפו גם הם, והאירוע הסתיים בפצועים קל משני הצדדים.

 

במשטרה מעריכים שהאחים לביא עוסקים בסחיטה באיומים, מעורבים בעסקי המיחזור, ניהול כלובי הימורים וצ'יינג'ים. חוץ מזה מייחסים להם במשטרה גם מקרי רצח וניסיונות רצח. את המלחמה שלהם ניהלו האחים לביא בעיקר מול האחים שלמה ממושב חלץ, אויביו הגדולים ביותר של דומרני. בשנים 2013-2015 התנהלו קרבות קשים בין ארגוני הפשיעה בדרום, שכללו הנחת מטענים מתחת למכוניות ופיצוצים ברחובות אשקלון, אשדוד וקרית גת. באחד המקרים, בשנת 2013, אף נהרג ג'קי בניטה, שהיה חייל של דומרני, מפיצוץ מטען באשקלון.

 

האחים לביא, שפעלו יחד עם דומרני, קיבלו התראות מהמשטרה על כך שיש כוונה לחסל אותם. הם ירדו לתקופה קצרה לאילת, שם בילו בחברתו של העבריין יאשה ישייב. במשטרה טוענים כי יחד עם ישייב נכנסו האחים לעסקי נערות הליווי, מועדוני החשפנות וסחיטה של אנשי עסקים ונהגי מוניות. לאחר שהעניינים נרגעו האחים וחזרו לרחובות.

 

היום חתונה, מחר רצח

בספטמבר 2015 נפל דבר בעולם הפשע בדרום: שלום שלמה, אחיו של בני, נרצח ביציאה מביתו שבמושב תלמים. האחים שלמה היו חיילים בארגון של דומרני ולאחר מכן יצאו לדרך עצמאית. הבגידה בדון מהדרום הפכה ליריבות מושבעת, בעיקר בגלל המידע הפנימי הרב שהאחים שלמה אספו על הארגון של דומרני במהלך השנים ולקיחת חלק מחייליו. במשפחת שלמה ייחסו את הרצח לארגון של האחים לביא, אך לא הצליחו להוכיח את טענותיהם או לנקום בהם.

 

"זה שמשפחת שלמה לא הצליחה להביא את מי שהוריד את אח שלהם, הוריד אותם למטה", אמר גורם עברייני. "אין דבר כזה שמישהו מוריד לך ואתה לא מניח לו קבלה. זה אומר שאתה חלש".

 

האחים לביא צברו בשנים האחרונות עוצמה אדירה תחת חסותו של דומרני, אך ייתכן שכעת הם יבגדו בבוס שלהם על מנת להתקדם ולבסס את מעמדם בדרום. לדברי קצין משטרה בכיר, "אין חברים בעולם הזה. פה זה רק עסקים, ובן אדם יוריד את החבר שלו גם אם ישב איתו ערב קודם במסיבה או משהו כזה. הוא יהיה בחתונה שלו ולמחרת ירצח אותו, אם זה הכיוון של העסק. האחים לביא רואים את עצמם ברמה הארצית. דומרני ממש לא יהיה הקו האדום שלהם. הם רוצים משפחת פשע שתשלוט על כל הארץ, ואם צריך להוריד בדרך את מי שהיה החבר שלהם, איש החסות שלהם, זה מה שיקרה".

 

להערכת עבריין בכיר באזור, האחים יתחילו לפעול מיד עם כניסתו לתוקף של הסדר הטיעון בין דומרני לפרקליטות: "כשדומרני יקבל את השנים שלו באופן סופי הם יעשו את הצעד שלהם. הוא היה להם טוב עד שלב מסוים, וזהו, נגמר. במצב כזה הם יעשו מה שכולם עושים, יחשבו מה טוב להם וייתנו את המכה".

 

להערכתו, שלא שונה מההערכות של המשטרה, תפרוץ מלחמה מול משפחת שלמה, שעדיין רוצה נקמה, ומול שאר הכנופיות שינסו להשיג שליטה. כמובן שגם דומרני עצמו ייאבק על השליטה בטריטוריה שלו. "כשזה יפרוץ, הרבה מאוד דם יזרום ברחוב", אומר העבריין הבכיר.

 

רק לאחרונה שוחרר בני שלמה ממאסר של שמונה חודשים שריצה בגין סחיטה באיומים של בעל מסעדה באשקלון. לדברי אחד ממקורביו, "הוא רק השתחרר וסביר להניח שהוא שוקל היטב את צעדיו. הוא יודע שכל טעות קטנה תעלה לו במעצר שוב. הוא נמצא בעיקר במושב שלו ולא יוצא הרבה, אבל צריך לזכור שהוא עדיין מתאבל על אחיו. אבל הוא מבין את המצב באזור והוא לא פראייר". רבים מאנשיו הבכירים של שלמה שוחררו גם הם מהכלא, ורק שניים נותרו עדיין במאסר. חזרתם של החיילים לארגון הביאה לשיקום מהיר של ארגונו.

 

ייתכן שמשנה הזהירות שינקוט שלמה על מנת שלא לחזור לכלא יפעל לטובתם של האחים לביא ויפנה עבורם את השטח.