מחקר חדש של בית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה חושף עדויות לצונאמי שהתרחש מול חופי ג'סר א-זרקא שסמוכה לקיסריה לפני כ-6,000-5,500 שנה. זו היא העדות המוקדמת ביותר של צונאמי בהיסטוריה של אזור החוף הישראלי.
במסגרת המחקר התברר כי ישראל סבלה בעבר מגלי צונאמי גדולים, מה שאומר שהדבר בהחלט יכול לקרות גם בעתיד. גודמן-צ'רנוב וצוותה הגיעו לממצאים לאחר סדרת קידוחים בחופי ג'סר א-זרקא - שנעו בעומק שבין 7.5 ס"מ ל-3.5 מטר. תוצאות הבדיקות הגיאולוגיות של שכבות הקרקע השוו לממצאי צונאמי שנמצאו בעבר באזור קיסריה, והובילו את החוקרים לקביעה כי באזור ג'סר א-זרקא קיימת עדות לצונאמי הקדום ביותר באזור ישראל.
תוצאות מחקר זה מצטרפות למחקרים קודמים שביצעה גודמן-צ'רנוב, במסגרתם נתגלו עדויות לגלי צונאמי באזור אשקלון, אשדוד, אילת, יפו ועכו. גלים אלו יכולים להגיע לגובה של חמישה מטרים ולחדור למרחק של כשני קילומטרים בתוך היבשה, ולהסב נזק רב לערי החוף.
ממצאי המחקר יכולים לסייע בקביעת האופן שבו יסומנו אזורי הסיכון באזור ג'סר א-זרקא, הנמצאת לקראת תוכנית להרחבת בניה גדולה. "חשוב שהמתכננים יהיו מודעים לכך", אומרת גודמן-צ'רנוב, "חשוב שתהיה דרך מילוט נגישה, שייקחו את הסכנות האלה בחשבון".
תוצאות המחקר יסייעו למנוע הישנות אסון כמו זה שאירע בעקבות סופת ההוריקן קתרינה בניו-אורלינס, שבו הוצפו גם אזורים שהוגדרו כבטוחים. שיטת המחקר יכולה לסייע בעתיד באזורים שצפויים לפתח ולאכלס על קו החוף.
"היום קובעים את הסיכונים לפי הכתוב בהיסטוריה, אבל תחשבו כמה מקומות בעולם אין לנו היסטוריה כתובה", אומרת גודמן-צ'רנוב, "השיטה אותה פיתחנו בארץ - ובה אנו עורכים קידוחים בים - היא שיטה שניתן ליישם בעוד מקומות בעולם, במיוחד במקומות בהם אין היסטוריה כתובה ובהם לא חיו אנשים בעבר".