בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
ככל שתוחלת החיים עולה והאוכלוסייה המבוגרת גדלה, עוברת המודעות לדמנציה, שיטיון, לקדמת הבמה ולמרכז השיח הציבורי. דמנציה היא מצב הגורם לירידה בתפקוד הנורמלי של האדם ומתבטא בהיחלשות של תפקודים מנטליים כמו זיכרון, ריכוז, קריאה וחשיבה. עם ההתדרדרות במצב נפגעת גם ההתמצאות בזמן ובמרחב, עד לרמה קיצונית של חוסר יכולת לזהות אנשים קרובים או לדעת כיצד לשוב הביתה. יכולות להופיע גם הפרעות התנהגות ופגיעה ביכולת השיפוט.
הצורה השכיחה ביותר של דמנציה היא מחלת האלצהיימר, אבל היא יכולה להתבטא גם בצורות קליניות אחרות. 36 מיליון איש ברחבי העולם סובלים מדמנציה ובכל שנה מאבחנים כ-4.6 מיליון מקרים חדשים. בארץ, כאחוז אחד מהאוכלוסייה סובל מהבעיה.
דמנציה מופיעה כתהליך ניווני של המוח, שמתבטא בהרס הרקמה והופעת משקעים של חומרים זרים. בחלק מהמקרים הדמנציה נגרמת עקב שינויים בכלי הדם של המוח. מחלת אלצהיימר היא הסיבה השכיחה ביותר לדמנציה וגורמת לכמעט שני שליש מהמקרים. היא מופיעה בדרך כלל אצל אנשים מעל גיל 70-65. השכיחות עולה עם הגיל ובעשרה אחוז מהמקרים יש סיפור משפחתי קודם של אלצהיימר.
עוד בנושא: מחקר בינלאומי: המאכלים שימנעו דמנציה
כדי להבין את המחלה אנחנו נדרשים להכיר את תמונת "האדם התלת מערכתי": כאשר אנו מתבוננים באדם, ניתן להצביע על פעילותן של שלוש מערכות, אשר שתיים מתוכן קוטביות זו לזו ואילו השלישית נמצאת בתווך ומהווה גורם מאזן-מתווך בין שני הקטבים.
הקוטב העליון נקרא המערכת העצבית-חושית, הקוטב התחתון נקרא המערכת המטבולית-תנועתית ואילו המערכת האמצעית נקראת המערכת הריתמית.
ממוקמת בעיקר בראש, עם שלוחות לכל הגוף דרך העצבים הפריפריים.
מאפיינים: העדפה לקור, פסיביות וחוסר תנועה, נטייה למוות (מערכת העצבים מאבדת כל יום אלפי תאים שלא מוחלפים בחדשים), כוחות צורה חזקים מאוד הקובעים גבולות ברורים ביותר (הראש אינו יכול לגדול באדם בוגר, לעומת איברים אחרים שיכולים להעלות מסת שומן או שריר).
השפעה: במקרים מסוימים, כמו במצבי חוסר תנועה, תזונה לא ראויה או מתח, השפעת הכוחות העצביים-חושיים הופכת להיות דומיננטית מדי, הגוף ינוע לכיוון של מחלות הִתֽקשוּת כמו מחלות מפרקים מסוימות והתקשות של כלי הדם, שמובילה ליתר לחץ דם ולתהליכי טרשת, בהם כלי הדם מתקשים ונסתמים, בכלי הדם בגוף, כולל במוח.
מערכת זו ממוקמת מתחת לסרעפת בחלל הבטן ובגפיים, בעיקר בשרירים, והיא שולחת שלוחות לכל הגוף דרך הדם.
מאפיינים: אם אנו מסתכלים ברמת השלד, אנחנו רואים באזור הבטן חלל ללא גבולות וללא צורה גרמית (מעין חלל בשלד). עיקר הפעילות שמתרחשת באזור זה היא פעילות של עיכול, הזנה, רבייה ובנייה.
השפעה: המערכת מתמירה את המזון, שהוא חומר חיצוני, לרמה בה לא יהווה חומר זר אלא יוטמע בגוף. למערכת זו כוחות חיים חזקים הבאים לידי ביטוי בין השאר ביכולת התחדשות מרשימה. פעולה על העולם החיצון והסביבה מאפיינת את המערכת המטבולית-תנועתית (בניגוד לפסיביות של המערכת העצבית-חושית). אנחנו פועלים בעולם בעזרת השרירים שלנו ובכך משנים אותו. מערכת זו זקוקה לחום על מנת לפעול בצורה אופטימלית.
סירקולציה-נשימה, ממוקמת בבית החזה ומקשרת בין הקוטב העליון לתחתון, היא מתווכת בין פנים לחוץ, מעלה ומטה.
מאפיינים: זוהי המערכת האמונה על אלמנט הפיצוי והאיזון בין הכוחות המטבוליים לכוחות העצביים.
השפעה: פעילותה של מערכת זו והיכולת שלה לשמור על איזון דינמי מבטיחה את בריאותו של האדם.
5 גורמים שישפרו לכם את הזיכרון והריכוז בגיל מבוגר
חשוב להבין כי המוח הוא מעין מראה דרכה משתקפת האינדיבידואליות של האדם ומייצרת תהליכי תודעה. פגיעה במראה תפגע ביכולת התודעה. הדבר דומה למצב בו המראה שבה דמותנו משתקפת, מתעוותת או מפסיקה להקרין את דמותנו כליל ואנחנו מאבדים את היכולת לראות את עצמנו.
למעשה האדם הדמנטי מנתק את עצמו מהחלל ומהזמן ונסוג מהגוף לסוג של אקסקרנציה. שזהו תהליך ההפוך לאינקרנציה, התגשמות, אין לה תרגום לעברית אך ניתן לדבר עליה כעל הפיכה ממצב צבירה גשמי לרוחני.
עוד: חושדים בירידה ביכולות המוח? סימנים והתמודדות
1. תנועה: פעילות גופנית מתונה וסדירה הראתה שיפור ביכולות הקוגניטיביות, ואף סריקות MRI הוכיחו שאזורי המוח האחראים על העיבוד המוחי היו פעילים בהרבה אצל אנשים פעילים גופנית בהשוואה למי שנמנעו מתנועה. מתברר שריקוד הוא אחד הטיפולים המפתיעים ביעילותם בהאטה ומניעה של דמנציה.
2. עיסוי ריתמי: בעזרת עבודה מתאימה על הרקמות הרכות, העיסוי משפר את הפעילות המטבולית ובכך עשוי להאט את התקדמות המחלה.
3. אוריתמיה מרפאת: תרגילים לחיזוק המערכת המטבולית וכוחות החיים יכולים לסייע בהאטת התהליך הדמנטי.
4. תבלינים מחממים: תבלינים כמו רוזמרין, קינמון, שום, בצל וכורכום מעלים את הפעילות המטבולית, משפרים זרימת דם ומצמצמים את ההשפעה המנוונת של עודף פעילות עצבית-חושית ("פעילות ראש").
5. שורשים צבעוניים: סלק אדום, בטטות, כורכום ואחרים משגרים לראש כוחות מטבוליים מלאי חיים וחום ובכך יכולים להאט או למנוע הופעה של מצבי דמנציה. מחקרים עדכניים מראים כי לכורכום השפעה מיטיבה בשיפור תפקודים קוגניטיביים בשל פעילותו שהיא נוגדת חימצון ומסלקת מתכות רעילות מהמוח.
6. תרופות אנתרופוסופיות: תמציות צמחים כמו רוזמרין, הלבורוס (Helleborusniger) וכורכום מאוד שימושיות. דגש מיוחד ניתן לתרופה בשם SCLERON המורכבת משילוב ייחודי של דבש עם עופרת הומאופתית ומצמצמת נטייה לתהליכי טרשת בכלי הדם ובכלל.
אורח חיים פעיל, פתיחות לעשייה רוחנית, מדיטציה, תרגילי הרפיה ותזונה נכונה יכולים למנוע או להאט באופן משמעותי הופעה של דמנציה ומצבים טרשתיים.
המאמר באדיבות אדם עולם, מגזין לאנתרופוסופיה וחינוך ולדורף בישראל. הגיליון האחרון של המגזין בנושא "זקנה" התפרסם בשיתוף ארגון ג'וינט ישראל
על ההשפעה המייטיבה שיש למוסיקה על החולים באלצהיימר, בכתבה הבאה:
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"