יום הטבעונות הבינלאומי שמציינים היום ברחבי העולם הוא משהו שבעוד כמה שנים כבר לא נצטרך להדגיש באופן מיוחד בלוח השנה. מדוע? כי אם לשפוט לפי קצב הגדילה של האוכלוסייה הטבעונית ברחבי הגלובוס, הרי שבעתיד זו פשוט תהיה נורמה. כלומר, יותר ויותר אנשים יפסיקו לאכול בעלי חיים ויסתפקו בנקניקיות גזר ובקרפצ'יו סלק, וייסעו למקומות רחוקים בעולם כדי לטעום את המנות הטבעוניות הכי שוות.
אז אם גם לכם יש כבר היום יותר ויותר חברים או בני משפחה טבעונים, ואם גם אתם שוברים את הראש בכל פעם מחדש לאיזו מסעדה אפשר ללכת כדי שכולם סביב השולחן יהיו גם שבעים וגם רגועי מצפון, הכתבה הזו נועדה עבורכם.
אספנו כאן מגוון של רשתות, מסעדות וברים בישראל שבוחרים לא להתעלם מהמצפון הטבעוני, אבל גם לא מוותרים על לקוחות קרניבורים או סתם חובבי שניצל, ולכן מציעים שילוב של כל האופציות, תוך הקפדה על איכות קולינרית.
קבלו את המנות הכי טבעוניות שמצאנו, במסעדות הכי לא טבעוניות — מה שיאפשר לכולם לאכול ביחד, ולא רק ביום הטבעונות הבינלאומי.
במסעדת HIRO לבונטין התל־אביבית של השף ישראל אהרוני, תוכלו ללכת על סטייק דלורית (עם איולי פלפלים, מיסו אדום וקריספי שאלוט, 25 שקל), או על ראמן טופו משי (אטריות ראמן טריות, ציר אדמה שורשים ופטריות פורצ'יני, מיסו לבן וקונפי שום, קומבו טארה, טופו משי, פטריות שיטאקי, אצות וואקמה, ברוקולי, שעועית ירוקה, שורש פאק צ'וי ובצל ירוק, 54 שקל).
מא פאו ההודית בתל־אביב מציעה שלל אפשרויות לחומלי החיות שבינינו: נסו למשל את הביריאני ירקות - תבשיל אורז בסמטי עם ירקות העונה וקטניות (48 שקל), או את המסאלה דוסה, קרפ עדין ונטול גלוטן מבלילת אורז ועדשים במילוי תפוחי אדמה, כמון וזרעי חרדל שחור (48 שקל).
מסעדת הספרייה בבאר־שבע, מעוז הסטודנטים בעיר, מציעה עוגת גבינה טבעונית למהדרין (35 שקלים), וגם המבורגר מפטריות פורטבלו ושמפיניון, בצל מקורמל ועדשים שחורות (45 שקל), סלט איתוש שכולל עלי רוקט, חסה, בטטה צלויה, פטריות צלויות, עדשים שחורות, בצל סגול ואגוזי מלך ברוטב שמן זית, לימון, טחינה וסילאן (45 שקל), צ'יקן פטאיה (נתחוני טופו, פלפלים, שעועית ירוקה, בצל ירוק וסגול, כוסברה, קרם קוקוס ורוטב קארי אדום וחריף שייספג היטב באורז, 45 שקל).
למסעדת קלמטה היפואית מגיעים קודם כול בגלל נוף הים היפה, אבל בתפריט יש גם אופציות שוות לטבעונים, כמו למשל לביבות כרשה ובטטה בטחינה (62 שקל).
במסעדת רופטופ השוכנת על הגג של מלון היוקרה ממילא בירושלים, מול חומות העיר העתיקה, יגישו לטבעונים שביניכם ריזוטו של פטריות פורטבלו, שמפיניון וכמהין בציר פטריות פורצ'יני ואספרגוס ירוק (98 שקל).
קדרה טבעונית תתלבש בול על יום סתווי או חורפי בלב עמק המעיינות, והיא מוצעת במסעדת רוטנברג בגשר הישנה וכוללת בצלים, שום, שומר, גזרים, עגבניות, כרשה, שורש פטרוזיליה, שורש סלרי וזעתר טרי (68 שקל).
בבראסרי אברטו בחדרה כדאי לנסות את סלט השורשים מהגינה הכולל סלק, נבטים, בצל סגול, כרוב וקרמבל בוטנים (51 שקל), או את הרול הוויאטנמי - דפי אורז במילוי סלט פפאיה, דלעת, קולי ג'ינג'ר, פאף אורז בר ובוטנים בוויניגרט סום טאם (49 שקל).
השף רן שמואלי מציע בקלארו שבמתחם שרונה בתל־אביב סטייק חציל על גריל פחמים במרינדה של אריסה מותססת, רוטב שזיפים צלויים וזעתר (58 שקל).
השף אוראל קמחי מכין בהזמנה מראש במסעדת פופינה בתל־אביב ארוחת טעימות טבעונית. ואם תפתיעו ותגיעו בלי להודיע, תקבלו כאן את טרטר ירקות השורש הכבושים שלו, עם בלסמי, ערמונים, אספרגוס, "חמאת" קשיו וקרם גזר־חרדל (66 שקל).
במסעדת גרציא של מיכל גרציאני בעמק חפר עושים כבוד לטבעונים עם לינגוויני אצות וואקמה בסלסת עגבניות טריות (62 שקל), בסלט עדשים שחורות וקינואה, עם קוביות בטטה וסלק, אגוזים, תפוח עץ ועלי רוקט (47 שקל), ואפילו בשקשוקה טבעונית עם קוביות חצילים וטופו (54 שקל).
20 טעמי גלידה טבעוניים רוקח הגלסייר גיא טשקנט בגלידריית ג'לה שבשוק צפון בתל־אביב, בהם סניקרס, פיסטוק, אגס וקינמון, אגוזי לוז ועוד (15 שקל לכדור). נסו גם את הוופל הבלגי הטבעוני, שמוגש עם שני כדורי גלידה, פירות טריים, בוטנים, קוקוס מקורמל וקצפת טבעונית (42 שקל). ואם אתם כבר כאן, אז מסעדת אינדי מגישה כאן אנדמן - טופו, זוקיני ושעועית ירוקה בחלב קוקוס על אורז ביריאני (45 שקל) וגם גרסה טבעונית של פלאק פניר, עם תרד וטופו (45 שקל).
בסנדוויצ'יית ברווזי התל־אביבית (של רז רהב) מומלץ להתחרע על סנדוויץ' קרם זרעי חמנייה ופלפל פדרון שרוף, קייל טרי, תפוח אדמה מעושן, תפוח עץ טרי ובצל כבוש (38 שקל).
השף עלאא מוסא אוהב להפתיע את אורחיו הטבעונים במסעדת לוקס החיפאית במנות ספיישל (גרסאות מסקרנות של ריזוטו פריקי, פלטות ירקות ועוד). אחת מאלה שהתקבעו בתפריט היא קלאסיקה בביצוע נפלא: חציל בלאדי עם סירופ רימונים, שקדים קלויים, קרם קשיו ורימונים טריים (42 שקל).
בר היין הירושלמי המצוין פרימיטיבו מציע תבשיל קארי: אטריות אורז, תפוח אדמה, דלורית, גזר ופטריות שיטאקי (54 שקל). במנזה, אחותו הגדולה, תוכלו ליהנות ממנת קציצות מנגולד, כרשה ותפוחי אדמה המוגשים לצד סלט עדשים, חמוציות וסלרי (58 שקל). במיט קיטשן הכשרה אפשר ללכת על בחירה בטוחה: חציל שרוף באש, דוקסל פטריות ואגוזי מלך, עם קרם כרובית, תרד ביין לבן, פירורי לחם וטוויל שמן זית שחור (79 שקל). סלט פינוקים
סלט הקינואה האדומה עם פלחי התפוז, הפיסטוקים, הריג'לה והחמוציות (54 שקל) שמוצע במסעדת לולה וקובה בהוד־השרון, הוא גם בריא וגם טבעוני למהדרין.
רשת אגאדיר, כן־כן, זאת של ההמבורגרים, מציעה המבורגר טבעוני על טהרת הפטריות (פורטבלו ושמפיניון), שמוגש בלוויית חסה, עגבנייה, בצל, מלפפון חמוץ ואיולי טבעוני (49 שקל). לכבוד יום הטבעונות, הוא יימכר היום בחצי המחיר.
באדלינה בקיבוץ כברי תוכלו ליהנות מפסטה פפרדלה ברוטב אלי־אוליו עם לבבות ארטישוק (75 שקל), או מגראטן תפוחי אדמה בשמן זית ושום שמוגש לצד ירקות מוקפצים, פטריות וגרגירי חומוס (76 שקל).