שבעה אמנים צרפתים נוחתים בארץ ויוצרים יצירת גרפיטי ענקית: מוזיאון בית העיר בתל אביב, שנודע בתערוכות פורצות דרך, יארח החל מהיום (ה') ולמשך ארבעת החודשים הקרובים את התערוכה Alone in the Dark של קולקטיב הגרפיטי הצרפתי Da Mental Vaporz.
הקולקטיב, שישתלט על מבנה העירייה הראשון של תל אביב, מורכב משבעה חברים המתגוררים בצרפת ומחוצה לה, שכל אחד מהם מתמחה באמנות מסוג אחר. במשך 19 השנים האחרונות התמקדו חברי הקולקטיב ביצירות רחוב במימדים גדולים בערים מרכזיות בעולם תוך שילוב של סגנונות שונים שלא נתקלים בהם בדרך כלל בקרב אמני רחוב – צבעים כהים בעיקר, תעתועי ראייה ואלמנטים דיגיטליים.
"מעולם לא חשבתי שיום אחד אהפוך להיות אמן", אמר "קאן", ממקימי הקולקטיב, שכמיטב המסורת בקרב אמני הגרפיטי אימץ לעצמו שם רחוב. "הכל התחיל משעמום בבית הספר, כל המחברות שלי היו מלאות בציורים ובגרסאות שונות לחתימה שאימצתי עם השנים". השעמום גלש גם מחוץ לשעות הלימודים, והוביל את קאן אל סמטאות עיר הולדתו שבדרום צרפת כשהוא חמוש בבקבוקי ספריי. עם השנים אימץ סגנון השואב השראה מהפוינטליזם שפותח בשלהי המאה ה-19, ושילב זאת גם בדיי-ג'וב כמעצב גרפי ואנימטור.
גם חברו "לק" (LEK), בן להורים אמריקנים-צרפתיים שגדל בצרפת, התחיל את דרכו בשיטוטים אינסופיים בבניינים נטושים בפריז ובערים נוספות באירופה. במסגרת אחת מיצירותיו עם חבר נוסף בקולקטיב, העביר שנה שלמה בסופרמרקט נטוש בבירה הצרפתית והפיח חיים צבעוניים בחלל האפור. היצירה שמשכה את תשומת הלב של הצרפתים הביאה את לק למרכז האמנות המודרנית ב-Palais de Tokyo, ויחד עם 50 אמני גרפיטי נוספים הוא יצר במשך שנתיים תערוכה משותפת באחד מהמוזיאונים החשובים באירופה.
במהלך החשיבה על התערוכה שאצרה איילת ביתן שלונסקי, ונערכת במסגרת עונת התרבות הצרפתית בישראל, הנערכת לציון 70 שנות יחסים דיפלומטיים בין המדינות, ניסו חברי הקולקטיב לפצח את הדרך המדויקת ביותר להציג במסגרת מגבלות המוזיאון התל-אביבי. "כשחשבנו על המסר שאנחנו רוצים להעביר, הבנו שאנחנו לא יודעים שום דבר על ישראל", אמרו חברי הקולקטיב בשיחה שערכנו עמם בסטודיו של "לק" ברובע האמנים המפורסם מונמארטר. "למרות שאנחנו כבר לא כל כך צעירים, הסיפורים היחידים שאנחנו מכירים נחשפו אלינו דרך אמצעי התקשורת, ותמיד קשורים לסכסוך המתמשך עם הפלסטינים".
המסקנה המשותפת של חברי הקולקטיב לגבי המתרחש בישראל הוביל אותם להקדשת התערוכה לחוסר הידיעה הבסיסי – שתורגם בשפתם ל"לבד בחושך". במסגרת המגבלות של עבודה בתוך מוזיאון (שנמשכה קרוב לשבועיים שבמהלכם בית העיר נותר סגור), החליטו האמנים שרגילים ליצירות הענק על קירות בניינים שהדרך לשלב את עבודתם היא דווקא על זכוכית. באי התערוכה יזכו לראות את היצירה המשותפת דרך שבעה לוחות זכוכים, שעל כל אחד מהם יצר אמן אחר בקולקטיב את חלקו – ובהתבוננות מרוחקת הם מרכיבים יצירת גרפיטי משוכללת ומורכבת אחת גדולה.
סטפן וחבריו יגיעו בהמשך החודש לבית הספר "ביאליק רוגוזין" בדרום תל אביב, ובמשך כשבוע יעצבו מחדש את קירותיו - כל אחד בנפרד אך גם ביחד עם הילדים - של המבנה הישן שמאכלס מאות תלמידים מבקשי מקלט מכיתות א' ועד י"ב. במסגרת העונה הצרפתית ההרכב יגיע גם לבר "קן הקוקיה" ביפו ויציג את יצירותיו.
הכתבת הייתה אורחת שגרירות צרפת בישראל