הציבור עדיין מעדיף את תוכניות החיסכון הצמודות למדד לתקופה של שנתיים, על פני כל האלטרנטיבות האחרות. במקביל לתוכניות אלה, מציעים הבנקים תוכניות ברירה שונות, בהן הלקוח מקבל בסיום תקופת החיסכון את הריבית העדיפה מבין שני מסלולים (בדרך כלל). מכיוון שמציעים ללקוח אפשרות בחירה באופציה העדיפה, צריך לשלם על זה פרמיה מסוימת – לכן הריבית בכל אפיק בנפרד נמוכה מעט מהריבית בתוכנית חיסכון, אשר מציעה רק אחת מהאלטרנטיבות.
הבנק הבינלאומי יוצא כעת בתוכנית ראשונה מסוגה, המציעה ברירה בין שלושה מסלולים: ריבית משתנה בשיעור פריים פחות 1.5% לשנה, ריבית שנתית קבועה של 8.1% לשנה או ריבית צמודה למדד של 6% לשנה. התוכנית מתאימה למי שמתקשה להעריך איזה מסלול יתברר בתום השנתיים כטוב ביותר, והיא מיועדת להפקדות של 50 אלף שקל ומעלה. גם בנקים אחרים מציעים תוכניות ברירה משולשות, לדוגמא בבנק הפועלים, אך שם אחר המסלולים הוא צמוד מט"ח.
צילום המחאה שנגמר במחאה
רוב הציבור אינו יודע, כי רק חלק קטן מעמלות הבנקים נמצאות תחת פיקוח של המפקח על הבנקים. והנה דוגמא: כמה עולה צילום בודד במכונת צילום? בערך 50-30 אגורות בחנויות פרטיות ובמכונות האוטומטיות המוצבות במוסדות ציבור. בבנק הפועלים דרשו עבור צילום בודד 3.3 שקל.
לקוח של בנק הפועלים התלונן בפני המפקח על הבנקים, כי כאשר ביקש לצלם המחאה לפני הפקדתה בחשבון – הוא נדרש לשלם עמלת צילום המחאה של 3.3 שקלים. לדעת הלקוח זהו תעריף מופקע. הוא הפגין נחישות שאינה אופיינית לצרכנים הישראלים, יצא מהסניף והפקיד את ההמחאה בבנק אחר שבו הוא מנהל חשבון. לטענתו, לקוחות הבנקים זכאים לקבל שירות במחירים שווים לכל נפש.
קנה עכשיו – תחויב בעוד חצי שנה?
כאשר הגיע דף החיוב החודשי מחברת כרטיסי האשראי, ציפתה ורד לחיוב הרגיל של כ-3,000 ש"ח. אבל בתוך המעטפה חיכתה לה הפתעה לא נעימה. לחיוב השוטף התווסף חיוב של אלפי שקלים בגין עסקה שהיא ביצעה בטיול האחרון לחו"ל, לפני חצי שנה.
בירור שערכנו בבנק ישראל ובחברות כרטיסי האשראי העלה, כי ניתן לחייב לקוח בגין עסקה שביצע גם לאחר תקופה ארוכה, ללא כל מגבלת זמן. ורד נהנתה מתקופת אשראי ארוכה בחינם, לכן שימו לב, אם ביצעתם עסקאות בכרטיס האשראי לפני זמן רב, וטרם חויבתם בהן – אל תקוו שפשוט "שכחו ממני", וקחו בחשבון שהחיוב יגיע בעתיד.
פורסם ב"ידיעות אחרונות"