הווידאו מת מצחוק

שתי קומדיות, מחזמר קומי, סרט אילם מצחיק אחד, סרט נעורים מתחרע וגם אנימציה הורסת. רשימה מצומצמת של סרטים שמפיצים בבית שמחה חשמלית, וגם הלהיט הקיצי המענג שכל המשפחה צריכה לרוץ אליו

יקיר אלקריב עודכן: 22.07.01, 11:48

שרק

 

לא משנה כמה אנשים אתם במשפחה, ולא משנה גם הפרשי הגילים: ב"שרק", סרט האנימציה החדש של אולפני דרימוורקס, מובטחת לכם חוויה מענגת, כפי שמזמן לא חוויתם יחד. שרק (בקולו של מייק מאיירס – "המרגל שתקע אותי") הוא יצור ירוק דוחה למדי, שחי לבדו בביצה. יום אחד מחליט הלורד פארקוור המגוחך (בקולו של ג'ון ליתגו) לגרש את כל יצורי האגדות, החל משלגיה ושבעת הגמדים וכלה בסינדרלה, משטחו אל הביצה של שרק. שרק המזועזע מגיע אל הארמון ותובע מהלורד לסלק את היצורים משטחו. הלורד מסכים, בתנאי ששרק יחלץ עבורו את הנסיכה פיונה (אותה מדבבת קמרון דיאז) ממגל הנשמר על ידי דרקון יורק אש.

שרק, מלווה בחמור קטן (בדיבובו ההורס מצחוק של אדי מרפי), יוצא לדרך וסופו שהוא עצמו מתאהב בנסיכה. מעבר לאנימציה המדהימה באיכויותיה ובדקויותיה, במיוחד בכל מה שקשור לשפת גוף ולהבעות אנושיות, "שרק" הוא יצירה רב שכבתית קלאסית, הניתנת לקריאה ולהבנה כמעט בכל גיל ובכל רמה: ילדים בני שלוש ייהנו מאוד מהסיפור ומהדמויות המצחיקות, צופים מבוגרים יותר יבינו יותר ויצחקו גם הם. אחרים, המצויים ברזי הברנז'ה ההוליוודית, יקלטו גם את האופן שבו ג'פרי קצנברג – מפיק הסרט, שפרש מדיסני בטריקת חלון מתוקשרת היטב אחרי הצלחת "מלך האריות" – מסתלבט ברשעות על מורשתו הדביקה משהו של האולפן הגדול. בכל מקרה, תענוג סוחף מובטח – לכל המשפחה.

 

הבהלה לזהב

 

סרטו הקלאסי של גאון הקולנוע צ'רלי צ'פלין מ-1925. קורותיו של נווד עלוב, המצטרף לחיפושים אחרי זהב בערבות השלג של אלסקה. הוא נתקל בטיפוסים מפוקפקים, ואפילו מתאהב בנערה בשם ג'ורג'יה הייל המקסימה). למרות שמדובר בסרט ישן, אילם ובשחור לבן, זהו עדיין אחד הסרטים המצחיקים ביותר בכל הזמנים ויש אומרים – סרטו הטוב ביותר של צ'פלין.

אז – בשיאו היצירתי כיוצר קולנוע, צ'פלין כתב, ביים והלחין את הסרט והצליח לשלב את הנווד הקטן שלו באחד הפרקים ההיסטוריים המעניינים ביותר בהיסטוריה האמריקאית. במשחקו בתפקיד הראשי, הוא יצר שורת מעמדים קומיים (אכילת הנעל המבושלת, ריקוד תפוחי האדמה) שכל אחד מהם נכנס היישר אל הנצח הקולנועי. שוב, מדובר בחווית צפייה המתאימה לכל גיל. המשפחה כולה יכולה להתאחד לשעה קלה סביב הווידאו או ה-DVD ולרוות נחת.

 

טיסה נעימה

 

קומדיית נונסנס שכתבו וביימו ג'ים אברהמס ודייויד צוקר ב-1980. צוות ההטסה של טיסה מסחרית לוקה בהרעלת קיבה והמטוס על נוסעיו נמסר לידיו של טייס קרב לשעבר, שלקה בהלם קרב במלחמת העולם השנייה ופוחד לטוס. בין לבין שזורות אלפי בדיחות, שרצות בזו אחר זו בקצב מסחרר והופכות את הסרט למוזר ברמה כמעט בלתי נסבלת. לויד ברידג'ס משחק בתפקיד מנהל מסטול לגמרי של מגדל הפיקוח ("מצאתי את השבוע הנכון להפסיק להסניף דבק"); פטר גרייבס (מסדרת הטלוויזיה "משימה בלתי אפשרית") הוא הקפטן הסוטה (שחוזר ושואל ילד המגיע לקוקפיט: "ראית פעם גבר מבוגר ערום?"); וג'ולי הגרטי המופיעה בתפקיד הדיילת שהיתה חברתו של הטייס הלום הקרב, ונאלצה להיפרד ממנו. ועוד: שחקן הכדורסל האגדי כארים עבדול ג'אבר בתפקיד אורח כטייס משנה. למעשה, מדובר בפרודיה מצחיקה עד דמעות, הלועגת לכל סרטי האסונות בטיסות ובנמלי תעופה שנעשו באופן סדרתי בשנות ה-70. על אלה אמר פעם בילי ויילדר: "אם הם יעשו את אותו סרט 12 פעמים, אולי בסוף הם יעשו אותו כמו שצריך".

 

חגיגה בסנוקר

 

סרטו של בועז דוידזון משנת 75'. כתבו: אורי דן ואלי תבור. זאב רווח ויהודה ברקן משחקים בקומדיה שכונתית-עממית נהדרת, מהז'אנר שנקרא פעם סרטי בורקס. סיפורו של עזריאל (יהודה ברקן), תלמיד חכם ונחבא אל הכלים, החולם בסתר להינשא ליונה (ניצה שאול), בת הרב. כדי לפתות אותה, מפעיל השדכן חכם חנוכה (זאב רווח) את אחיו התאום של עזריאל (שוב יהודה ברקן), שהוא פושטק שרמנטי חובב סנוקר, הכובש עבור אחיו את לבה של הכלה. למרות מרחק השנים ולמרות שבזמנו הביקורת קטלה ופסלה את הסרט מכל וכל, זהו עדיין אחד הסרטים הישראליים המבדרים וחמי הלב ביותר. תפקידים כפולים נפלאים של זאב רווח ויהודה ברקן והופעות משחק בלתי נשכחות של טוביה צפיר, טליה שפירא ז"ל, יעקב בנאי ז"ל, אריה אליאס ומוסקו אלקלעי. צילומי הסרט נפסקו בזמנו עקב מלחמת יום כיפור, והושלמו אחרי המלחמה.

 

אמריקן פאי

 

אולי המוצלח מתוך מבול סרטי הנעורים האמריקאיים שנחתו עלינו בשנתיים האחרונות. אדם הרץ כתב ופול וייטס ביים בשנת 99'. ארבעה נערים על סף סיום תיכון כורתים ברית משונה: עד טקס הסיום הם מתחייבים לאבד את בתוליהם, כדי שלא יקרה להם הנורא מכל: להגיע לקולג' בטרם ידעו אשה. במסגרת מאמציהם להשגת המטרה הם משקרים, מרמים, מתחפשים ומפיצים שמועות שווא. לבסוף בתהליך התבגרות מואץ, הם מגלים שהדרך חשובה יותר מהמטרה. למרות שמדובר בקומדיית נעורים אופיינית, שאינה חוסכת מהצופה את שלל ההגעלות המסורתיות, כולל ציטוט מסצינת האוננות באמצעות כבד מתוך "מה מעיק על פורטנו" של פילפ רות ("אלוהים, זיינתי את ארוחת הערב של משפחתי"). הבונוס: הופעה בלתי נשכחת של אלילת הנעורים שאנון אליזבט בתפקיד נדיה, סטודנטית צ'כית מרהיבה, שמתפשטת מול מצלמת טרנט און ליין. נדמה שאף סרט לא יכול להיות קליל, חצוף ומשוחרר יותר.

 

חנות קטנה ומטריפה

 

מחזמר קומי, עם אלמנטים של אימה וסיינס פיקשן מ-1986. פרנק אוז ביים לפי תסריט של הווארד גריפית' מ-1960. סימור קרלבורן (ריק מוראניס) הוא מוכר פרחים חנון המתאהב באודרי (אלן גרין), נערה צפצפנית מהשכונה. הבעיה: אחד הצמחים בחנותו של סימור מתגלה כצמח טורף ענקי, שחייב לאכול כל הזמן – ולא משנה מה. בליווי שירים נפלאים וכוריאגרפיה מצוינת, סיפור אהבתם של סימור ואודרי פורח חרף כל הקשיים, עד לסוף הטוב. עוד בסרט: סטיב מרטין כרופא שיניים סדיסט, וביל מארי וג'יימס בלושי בתפקידים מצוינים. הסרט היה בזמנו להיט גדול, גם בארץ. צפייה מחודשת בו מוכיחה שיש דברים שלא מתיישנים: למשל, סרט מוסיקלי מצחיק וקצבי, שעושה רק טוב.

 

 
פורסם לראשונה