ועדת השרים אישרה: הצעת החוק של ח"כ אופיר כץ (ליכוד) אושרה היום (א') בוועדת השרים לחקיקה, לפי תוארך תקופת ההתיישנות בתביעות ביטוח במקרה של נכות או מחלה משלוש לשבע שנים. על פי ההצעה, זמן ההתיישנות הקבוע בחוק הוא שבע שנים ברוב התחומים.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
חוק חוזה הביטוח קובע תקופת התיישנות בת שלוש שנים בלבד במקרה של נכות או מחלה, החל מהרגע שקמה למבוטח הזכות לתבוע את תגמולי הביטוח.
1 צפייה בגלריה
הפגנת נכים, קשישים ומטופלי קנאביס בצומת עזריאלי בת"א בדרישה להעלאת קצבאות הנכות
הפגנת נכים, קשישים ומטופלי קנאביס בצומת עזריאלי בת"א בדרישה להעלאת קצבאות הנכות
הפגנת נכים, קשישים ומטופלי קנאביס בצומת עזריאלי בת"א בדרישה להעלאת קצבאות הנכות
(צילום: מוטי קמחי)
נטען כי קביעת תקופה התיישנות מקוצרת פוגעת באופן קשה במבוטחים ובמיוחד במוחלשים שבהם. לכן, מוצע בהצעת החוק להאריך את תקופת ההתיישנות לשבע שנים ולחייב את תאגידי הביטוח להתריע בפני המבוטח פעמיים טרם תום תקופת הזכאות לתביעה.
בהצעה נכתב כי במצב הנוכחי "הזכאות לתבוע סיוע נשללת מקשישים ונכים, אשר שילמו שנים ארוכות לתאגידי הביטוח, על אף שתביעתם צודקת והם נאלצים להתמודד עם חיים של מחסור. המציאות מלמדת כי אוכלוסיות אלו מתקשות באופן מיוחד בבירור זכויותיהן ובמיצוין, ולכן נפגעות יותר. זאת ועוד, אפילו במקרים שבהם חלה פגיעה תפקודית ממשית בעקבות מחלה או תאונה אשר הצריכה שיקום ממושך שהובילה לכך שרק לאחר שנים התפנה המבוטח לטפל בתביעה, הספירה מתחילה מקרות אירוע התאונה ולא באים בחשבון שיקולים אחרים".
עוד נכתב כי אמנם הגשת תביעה לבית המשפט עוצרת את "מרוץ ההתיישנות", אבל הגשת תביעה לחברת הביטוח או ניהול משא ומתן עמה אינם מאריכים את תקופת ההתיישנות. "מצב משפטי זה מוביל לתוצאה אבסורדית שבה חברת הביטוח יכולה להשתהות בחוסר תום לב, בטענה שהיא מטפלת בתביעתו של המבוטח ובוחנת אותה, דורשת מסמכים נוספים וכדומה, והוא אינו ער לכך שבינתיים חולפת תקופת ההתיישנות", נכתב בהצעת החוק.

חברות הביטוח מתנגדות

חברות הביטוח מתנגדות למהלך בטענה כי הוא טומן בחובו אפשרויות לרמאות של הלקוח את חברת הביטוח בשל חלוף הזמן והקושי לבחון ברצינות ולעומק במרחק גדול כל כך ממועד האירוע, וכן לאפשר ללקוחות לשחק עם מועד הגשת התביעה באופן מכוון במטרה לדחות את העלאת הפרמייה (שמתחדשת אחת לשנה ומחירה מושפע בין היתר מתביעות שהוגשו בשנה שקדמה לה).
כמו כן, הן טוענות כי מהלך כזה יכול להביא לגל התייקרויות במחירי הפרמיות וכי ברוב העולם ההתיישנות בנושאים אלו לא עולה על שלוש שנים, מה שעלול להביא גם לבריחת מבטחי משנה כפי שקרה בתחום הסיעוד הפרטי.
מנגד, לשכת עוה"ד פרסמה בשבוע שעבר נייר עמדה שבו היא מביעה את תמיכתה במהלך. "הצעת החוק מתקנת עוול קיים ומשקפת פתרון הגיוני ומאוזן למבוטחים ואוכלוסיות מוחלשות אשר נכון להיום תביעותיהם מתיישנות לאחר שלוש שנים; ובכך ללא כל בירור עובדתי ומשפטי נמנע מהם לקבל פיצוי עבורו שילמו מראש שנים רבות. התיקון המוצע משקף צורך חברתי וכן יוצר הרמוניה בין דיני ההתיישנות הכללים לבין חוק חוזה ביטוח", נכתב במסמך בחתימת עו"ד נועם לאור, יו"ר פורום הביטוח בלשכה ויו"ר הלשכה עו"ד אבי חימי.