למרות שההגבלות לא הוסרו: רשתות האופנה ורשתות נוספות החליטו לפתוח את החנויות בשבת, ומרכזי הקניות הפתוחים כמו ביג ישתפו פעולה. מדובר בהחלטה משותפת של הרשתות והמרכזים. לפי, הרשתות כ-40% מהפדיון שלהן מגיע מקניות בשבת.
"העובדים לא יעמדו בזה ואנחנו נקרוס סופית", טוען הבעלים של אחת מחברות האופנה הגדולות. אתמול נמסר מפורום החנויות והקניונים כי נודע לו שכל גורמי הרפואה העוסקים בטיפול במגפה המליצו לממשלה על ביטול סגירת החנויות בסוף השבוע.
1 צפייה בגלריה
קניון עזריאלי בתל אביב
קניון עזריאלי בתל אביב
קניון עזריאלי בתל אביב
(צילום: שאול גולן)
עוד טוענים בפורום כי הרוב המכריע של שרי קבינט הקורונה תומכים בכך, אך בלחץ של הגורמים החרדים בממשלה עלולים אלו להצליח לדחות את ההחלטה לשבוע הבא. "לאור העובדה כי הנושא הפך לכפיה דתית ואין לו כל קשר לנסיונות עצירת המגיפה, החליט הפורום להורות לכל מרכזי הקניות והחנויות שנהגו לעבוד בשבתות לפתוח את כל עסקיהם בשבת הקרובה כפי שנהגו בעבר", נמסר.

"לא נוכל למנוע מבעלי החנויות לפתוח בסוף השבוע"

בני חליף, מנהל הנכסים של מרכזי צים אורבן לייף, אמר ל-ynet כי "הסגר הראשון הנחית מכה קשה על המתחמים, אך אנו כבעלי נכסים ספגנו את המכה כאשר מחלנו על דמי השכירות והניהול, וזאת כדי לאפשר לבעלי העסקים להחזיק את הראש מעל המים. הגל השני אשר מתרגש עלינו, ובעיקר אופן ניהול הטיפול בו מצד הממשלה, מצעידים אותנו בבטחה אל עבר פי פחת".
לדבריו, "מדי יום אנו נאלצים להתמודד עם עוד ועוד עסקים שמתרסקים. ההשלכות של ההחלטות הבלתי אחראיות, ולא פחות הדרך שבה מועברות ההנחיות הללו בזמן התראה אפסי, מרסקות את התקווה שיש מוצא ואור בקצה האירוע הזה. ההנחיה לסגירת חנויות בשבת במרחב הפתוח - אין מאחוריה שום הגיון והתחושה היא שהתקבלה ממניעים לא ענייניים בניגוד להמלצות הדרג הרפואי".
הוא הוסיף כי "הציבור, ובתוכו בעלי העסקים, מאבדים אמון ברשויות. אנו כבעלי מתחמים לא נוכל למנוע יותר מבעלי העסקים לפתוח בסופי שבוע את החנויות לקהל הרחב, כל שכן כאשר מדובר על מתחמי צים ו-seven המשרתים מאות אלפים מהמגזר הלא יהודי ערב חג הקורבן".
יעקב פרץ, מנכ"ל קבוצת האופנה אינטר-ג'ינס שצפוי לפתוח את החנויות בשבת, הוסיף: "יש לי בסך הכל 70 חנויות, 14 מתוכן פתוחות בשבת. זה נזק של כמה מאות אלפי שקלים בכל שבת. מלאי שלא נמכר זה כסף שלא נכנס לקופה ועובדים שלא מקבלים משכורות. זה פוגע בעובדים שלי, זה פוגע בפרנסה שלהם. הכנסות של החברה נפגעות, וכמו כל בעל עסק שההכנסות רק קטנות החברה צריכה לקצץ באנשים. זאת פגיעה מאוד קשה בתזרימים של החברה".
פרץ ציין כי "ברגע שהבנו שאלו לא החלטות שקשורות לקורונה, שאלו החלטות פוליטיות, אז אני מעמיד בפני הכול את הדאגה לעובדים שלי - יש לי 550 עובדים. כל עוד אלו היו שיקולים בריאותיים - הבנתי אותם, אבל מכיוון שמדובר בשיקולים פוליטיים שלא קשורים לבריאות הציבור, אז אנחנו שמים שורה ראשונה את החברה והעובדים. אני עשיתי מאמצים עילאיים לא לפטר עובדים, שיתנו לנו ולהם להתפרנס בכבוד".

"אין לנו אוויר כלכלי לסגר נוסף בסופ"ש הקרוב"

שלשום העביר פורום החנויות והקניונים מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, לראש הממשלה החליפי בני גנץ, לשרי הבריאות והאוצר יולי אדלשטיין וישראל כץ ולפרופ' רוני גמזו בדבר ביטול מיידי לסגר בסוף השבוע. "אין לנו אוויר כלכלי לסבול נזק של סגר נוסף בסופ"ש הקרוב", כתבו. "אנו משוכנעים כי תעשו את המיטב על מנת להפחית את הפגיעה הנוראית שאנו חווים מזה חודשים".
על המכתב חתומים חי גאליס מנכ"ל ביג מרכזי קניות, הראל ויזל מבעלי פוקס, עמיחי קילשטיין מנכ"ל H&M ישראל, גבי רוטר מבעלי קבוצת קסטרו והודיס וכן הרשתות דיוטי מוטי, באג, ריבר, בלאק אנד וויט, פמינה, מיי פון, איל מקיאג', אופיס דיפו, רנואר, צומת ספרים, קבוצת גולף, ספייסז, הום סנטר, טויס אר אס, ריבר, אייס קיוב, יולו, ריפליי, ג'ק קובה, פקטורי 54, אדידס, נעלי נמרוד, פרופיל, טבע נאות, פנדורה ודליתה, וכן מרכזי צים והכשרת היישוב.
"הפגיעה בעסקים שלנו היא נוראית וישנם עסקים שכל אובדן כזה מקרב אותם עוד יותר אל פי התהום", כתבו. "לאור הכוונה לבטל את סגירת החנויות בסופ"ש בקרוב, טוב תעשו עבור העסקים, עבור האזרחים וגם עבור כלכלת המדינה, אם תקדימו ותקבלו החלטה מיידית לביטול הסגר המיותר הזה וחסר ההיגיון שמסב נזקים אדירים ומפרק אותנו כלכלית. לא היה לפני כן ועכשיו על אחת כמה וכמה – אין בזה שום היגיון.
"אנו סמוכים ובטוחים שיש בידיכם הכוח והיכולת לקבל החלטה דחופה ומידית למנוע נזק אדיר ומיותר. עוד בסופ"ש הזה, כל החתומים להלן מבקשים לפתוח את החנויות לאלתר ולחזור לשגרה, תוך הקפדה יתרה מצדנו על כללי התו הסגול ובריאות הציבור. לאור הדברים שנשמעו אתמול והיום מפי הצוות המוביל את הטיפול במגפה וכוונתכם לבטל סגרים לא חיוניים או 'חסרי היגיון', כפי שהתבטא פרופ' גמזו, אנו מבקשים בכל לשון של בקשה להקדים ולבטל את הסגר האוסר פתיחת חנויות בסופ"ש".
החתומים על המכתב הדגישו כי "דחיית ההחלטה וקבלת החלטת הביטול בתחילת שבוע הבא מטעמים טכניים או מטעמי דת כאלה ואחרים כולל מגבלת ט' באב, תחזיר את תחושת חוסר האמון וחוסר ההיגיון בניהול המשבר. אנו מבינים היטב את החשיבות העליונה שבהחזרת האמון של הציבור בצוות המוביל את המאבק במגפה ודחיית ההחלטה לשבוע הבא, תביא לנזק כפול גם כלכלי וגם לאמון הציבור באמיתות ההצהרות המתוות את הדרך החדשה שאמורה להיות מבוססת על היגיון.
"המדינה הזאת חשובה לנו, אנו מצפים שגם המדינה תתייחס אלינו ולא תבעט בנו באופן חסר כל היגיון. שיהיה בהצלחה במאבק החשוב למיגור המגפה. נעמוד לצידכם ככל שיידרש, אך בבקשה פעלו בהיגיון כפי שהצהיר עליו פרופ' גמזו. תחזירו גם לנו את האמון והרווח יהיה הדדי".
השתתפה בהכנת הכתבה: הדר גלעד