מעושר פחות: איש העסקים מיכאל צ'רנוי הגיש אתמול (א') לבית המשפט המחוזי תביעה בסך 8 מיליון שקל נגד המדינה, בטענה שהתרשלה כלפיו בעצם הגשת כתב האישום נגדו בפרשת בזק. ב-2015, 13 שנה לאחר שהוגש כתב אישום נגד צ'רנוי ואיש העסקים גד זאבי, זוכו השניים זיכוי מוחלט. "ההתנהלות בין הצדדים לא פגעה כהוא זה באינטרסים חיוניים של מדינת ישראל וגם לא באינטרס כלשהו של הבנקים", קבע אז ביהמ"ש המחוזי

בכתב התביעה שהוגש באמצעות עוה"ד ירון קוסטליץ ויואב סגל ממשרד קוסטליץ ושות' נטען כי "כתוצאה ממעשיה ומחדליה של המדינה כלפי צ'רנוי, שלא כדין, הפך מיכאל צ'רנוי מאחד האנשים העשירים בישראל וברוסיה, אשר הונו האישי נאמד - בין היתר ע"י המדינה עצמה - במיליארדי שקלים, לאדם שהיקף עסקיו צומצם באופן משמעותי, ומעמדו ועושרו רחוקים מאוד משהיו".
2 צפייה בגלריה
מיכאל צרנוי
מיכאל צרנוי
מיכאל צ'רנוי
(צילום: צביקה טישלר)
עוד טען שהתמשכות ההליך פגעה באופן בלתי הפיך בשמו הטוב, שההליך פגע ביכולתו לנהל את עסקיו, ו"גרם בפועל לכך שגורמים בכירים בחו"ל ובהם בנקים, עסקים ואנשי עסקים, סירבו לתת לו שירותים ועמדו על ניתוק הקשרים המסחריים עימו".
צ'רנוי הגיש תביעתו על סך 8 מיליון שקל משיקולי אגרה, אולם לטענתו נזקיו עולים על סכום זה. לדבריו, הוא שילם 16 מיליון שקל כשכר טרחה למשרד עו"ד י. וינרוט בגין ניהול הגנתו בהליך הפלילי.
כתב האישום נגד צ'רנוי הוגש בשנת 2002 ובמסגרתו טענה הפרקליטות כי ב-1999 הוא תיכנן יחד עם גד זאבי לרכוש במשותף כ-20% ממניות בזק. על-פי כתב האישום, הנאשמים צפו כי צ'רנוי לא יוכל לקבל היתר משר התקשורת להחזיק במניות, ולכן הוסכם ביניהם כי חלקו של צ'רנוי ברכישת המניות יהיה חסוי, ואילו זאבי יוצג כלפי הרשויות כאדם היחיד העומד מאחורי הרכישה. זאת, כאשר למשרד התקשורת חשוב היה לקבל שקיפות מלאה בעניין המחזיק במניות בזק, מסיבות ביטחוניות.
בתחילת שנות ה-2000 פורסם כי המשטרה חושדת שהמאפיה הרוסית מנסה להשתלט על בזק ושמו של מיכאל צ'רנוי הוכתם. גם צ'רנוי וגם זאבי טענו לכל אורך המשפט כי לא הייתה ביניהם כל שותפות וכי לא ניסו לרמות איש. השניים טענו כי צ'רנוי סיפק לזאבי הלוואה וניתנה לו אופציה בעתיד לרכוש חלק ממניות בזק שנרכשו בכפוף לאישור המדינה.
כאמור, רק לאחר 13 שנים הם זוכו זיכוי מוחלט תוך שהשופט מודריק קובע: "בסיום החקירה בוודאי התברר שמבחינה מעשית ההתנהלות בין הצדדים לא פגעה כהוא זה באינטרסים חיוניים של מדינת ישראל וגם לא באינטרס כלשהו של הבנקים. בירור טענת המרמה היה לכן בעיקרו ערטילאי". המדינה לא ערערה לביהמ"ש העליון.
2 צפייה בגלריה
עורכי הדין ירון קוסטליץ (מימין) ויואב סגל
עורכי הדין ירון קוסטליץ (מימין) ויואב סגל
עורכי הדין ירון קוסטליץ (מימין) ויואב סגל
(צילום: אוראל כהן, רובי קסטרו)
לאחר הזיכוי צ'רנוי וזאבי הגישו לביהמ"ש המחוזי בקשה שהמדינה תפצה אותם על ניהול ההליך הפלילי שהוגש נגדם לשווא, והמחוזי קבע שהמדינה תפצה את השניים בסכום המקסימלי לפי חוק העונשין: כ-300 אלף שקל לכל אחד. צ'רנוי טען שהסכום "רחוק מלשקף את הוצאות האמת". כאמור, הוא הגיש אתמול תביעה בסך של 8 מיליוני שקל נגד המדינה. בכתב התביעה נטען כי כבר בשנת 2009 הציע השופט מודריק למדינה ללכת לגישור עם צ'רנוי, אך המדינה סירבה, וכי אילו הייתה המדינה מסכימה לכך, היו נחסכות מצ'רנוי שנים רבות של המשפט. טרם הוגש כתב הגנה.
מהפרקליטות נמסר: "כתב התביעה התקבל. הטענות יענו בביהמ"ש כמקובל".