לידיעת הדיירים: עבירות בנייה אצל השכנים או אצלכם עלולות למנוע רישום בטאבו של כל הבניין. כך עולה מפסק דין שנתן לאחרונה השופט גד גדעון מביהמ"ש לעניינים מינהליים בבאר שבע.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בניין באילת היה אמור להירשם כבית משותף. לפי הנטען נעשו בו עבירות בנייה רבות מצד חלק מהדיירים בזמן שחלף מבנייתו עד תחילת הליכי הרישום. עיריית אילת, שיוצגה על ידי עו"ד תומר גור, שותף במשרד תדמור לוי ומומחה לתכנון ובנייה, סירבה לחתום על אישור לרשם המקרקעין לפיו הבניין תואם את היתר הבנייה, ואי-אפשר היה לרשום את הבית המשותף בטאבו. חלק מבעלי הדירות שלא חטאו שילמו את המחיר בשל עבירות שכניהם.
1 צפייה בגלריה
אילוסטרציה תאונות בנייה
אילוסטרציה תאונות בנייה
עבירות בנייה. אילוסטרציה
(צילום: Shutterstock)
החברה שבנתה את הבניין ורצתה לרשום אותו בטאבו טענה כי העירייה והוועדה המקומית אינן רשאיות לסרב לחתום על התשריט בשל עבירות בנייה של חלק מהדיירים. לטענתה, לפי החוק, אם בוצעו עבירות בנייה טרם רישום הבית המשותף בטאבו תירשם הערת אזהרה בדבר אי-התאמה על כל יחידה שבה בוצעה עבירה. מכיוון שלעירייה ולוועדה אין סמכות לעכב את הרישום ולמנוע את זכות הקניין מיתר הדיירים שלא ביצעו עבירות, עליהן לאפשר את רישום הבית המשותף אגב רישום הערת אזהרה.
מנגד, טענו העירייה והוועדה כי העבירות רבות, כך שלא ניתן לאפשר רישום בית משותף המלווה בהערות אזהרה עד שיוסרו החריגות. השופט קבע כי אין להתערב בהחלטת הוועדה מאחר שאינה חורגת ממתחם הסבירות. עוד נקבע כי 10 מתוך 12 הדירות בבניין כוללות חריגות בנייה משמעותיות.
"מתגבר הצורך בפעילות אכיפה נמרצת כדי להסיר את עבירות הבנייה ולהתאים את הבניין לתכנון המאושר, באופן אשר יאפשר בין היתר, את אישור הבית המשותף אשר צריך היה להתבצע זה מכבר", קבע השופט.
עו"ד תומר גורעו"ד תומר גורצילום : תומר יעקובסון
לדברי עו"ד תומר גור, "במדינת ישראל יש לרוב פער גדול, לעתים של שנים ארוכות, בין מועד הקמתו של בניין ורכישת הדירות שבו על ידי הדיירים, ועד לרישומו כבית משותף בלשכת רישום המקרקעין. בזמן הזה כל דייר עושה בדירה כבשלו, ולעתים אף מבצע בה בנייה ושימוש בלתי חוקיים.
"אנחנו שמחים כי בית המשפט קיבל את עמדת הוועדה המקומית אילת וקבע כי בצדק סירבה לחתום על האישור לטאבו, אפילו אם חלק מהדיירים נהגו כחוק ולא ביצעו כל עבירה. כתוצאה מכך, צפויות לחלוף עוד שנים ארוכות בהן הבניין לא יהיה רשום בטאבו כבית משותף, על כל המשתמע מכך.
"בכך מבהיר בית המשפט שהתנהגות אנוכית של שכן עלולה להעניש בפועל גם דיירים שומרי חוק. אולם צריך לזכור שלא הכול שלילי: החוק מעניק שורה של כלים משפטיים, אזרחיים ומינהליים, באמצעותם ניתן לפלס את הדרך בתוך הסבך, בדרך לרישום הנכסף בטאבו".