כולנו מכירים את הרגע הזה. פותחים את המקרר, מסתכלים על התוכן שלו ומבינים אמת עצובה: לפחות חצי ממנו צריך להגיע לפח. ואז גם צריך לקנות מחדש.
כתבות נוספות למנויי +ynet:
בזבוז מזון הוא לא רק בעיה כלכלית, יש לו גם השלכות סביבתיות וחברתיות. "במחקרים שנערכו על ידי גופים בינלאומיים שונים נמצא כי עיקר איבוד המזון בארצות המפותחות מקורו בבתי הצרכנים, עקב קניית יתר ובישול יתר", מסביר ד"ר רון פורת, מנהל המכון לחקר תוצרת חקלאית ומזון במכון וולקני. "ישראל היא מהבזבזניות שבמדינות OECD. מדי שנה נזרקים בה כ-2.4 מיליון טון של מזון כתוצאה מדפוסי התנהגות לקויים, חוסר מודעות והרגלי קנייה לא נכונים".
"אנשים קונים הרבה אוכל לשבוע או שבועיים מראש וללא תכנון נכון", מוסיפה גאיה פינקל, מטפלת לאיזון אכילה רגשית ותזונאית קלינית הוליסטית. "לקנות דלעת שמתקלקלת אחרי שלושה ימים ולא להשתמש בה - זו בעיה".
אז איך נפתור את הבעיה? בעזרת שני המומחים ריכזנו המלצות לשמירה ואחסון של פירות, ירקות ומוצרי מזון נוספים, שיסייעו למנוע מהמטבח להתמלא במזון מקולקל.

השלב הראשון באחזקה נכונה של פירות וירקות מתחיל בבחירתם ובקנייתם. ההמלצה הגורפת היא להימנע מקנייה של תוצרת שעמדה בשמש, שכן חיי המדף שלה יהיו קצרים יותר.
לא רצוי לשטוף פירות וירקות טרם הכנסתם למקרר, אלא רק לפני האכילה (תחת מים זורמים וללא שימוש בסבון), ולפני האחסון מומלץ להפריד בין סוגי הפירות והירקות השונים - הנבדלים זה מזה בטמפרטורות הנחוצות להם ובכמות גז האתילן הנפלט מהם (וגורם להבשלה).
אם בוחרים לאחסן חלק מהפירות והירקות במזווה, אין לארוז אותם בשקיות פלסטיק על מנת למנוע ריקבון.
עגבנייה – עגבניות לא אוהבות קור. אם הן מאוחסנות במקרר בטמפרטורות נמוכות, נוצרים נזקי צינה שבאים לידי ביטוי בכתמים שחורים שקועים שמופיעים על הקליפה. הטמפרטורה האופטימלית עבורן היא 12 מעלות צלזיוס, ומשך הזמן המרבי לאחסון עגבניות בשלות (אדומות) במקרר הוא שבוע. את העגבניות שעדיין לא הבשילו צריך להשאיר מחוץ למקרר עד שיאדימו, ורק אז להכניס לקירור. בחורף אין צורך לאחסן את העגבנייה במקרר.
עלי הגביע והעוקץ של העגבנייה (החלק הירוק) הם מדד לטריות. ככל שהם ירוקים יותר, העגבנייה נמצאת על המדף זמן קצר יותר מרגע הקטיף. מכיוון שהם נוטים להתייבש ולהתעפש, מומלץ להסיר אותם לפני האחסון במקרר.
כדי להאריך את משך אחסנתן של העגבניות במקרר, מומלץ לארוז אותן בשקית פלסטיק מחוררת בחורים גדולים, יחד עם מגבת נייר שתספוג את הלחות. לא מומלץ להקפיא אותן, מכיוון שהמרקם והצורה ייפגעו.
מלפפון – גם המלפפון לא נמנה עם חובבי הקור. במקרר עלולים להיגרם לו נזקי צינה, ולמרות זאת זהו מקומו כי מחוצה לו הוא עלול להזדקן, להצהיב ולשנות את מרקמו ואת טעמו.
למעשה, אין דרך למנוע את נזקי הצינה של המלפפון במקרר, אבל יש כמה דרכים שיסייעו לשמור עליו גם אחרי הפגיעה. אריזת המלפפונים בשקיות פלסטיק סגורות אך לא אטומות, ועטיפה של המלפפונים במגבות נייר שסופגות את הלחות, יעזרו למנוע ריכוך וריקבון. לפני העיטוף יש להסיר את שאריות הפרחים המחוברים למלפפון, ואם הוא מלוכלך – לשטוף במים ולייבש היטב לפני השמירה במקרר. מלפפון יכול לשרוד באיכות סבירה במקרר במשך כעשרה ימים עד שבועיים, גם אם על קליפתו קיים נזק מיקרוסקופי.
לא מומלץ להקפיא מלפפונים, והם גם רגישים לגז האתילן, כך שלא מומלץ להניח אותם לצד בננות, מלונים ועגבניות – שיגרמו להם להבשיל מהר.
פלפל - הפלפל דווקא אוהב קור, אבל הרגישות לטמפרטורות תלויה במצב הבשלות שלו. פלפלים ירוקים (כלומר כאלו שעוד לא הבשילו) צריך לשמור ב-10 מעלות צלזיוס, ופלפלים שכבר הבשילו (בצבעי צהוב, כתום או אדום) מומלץ לשמור ב-7 מעלות. פלפל מוצק ללא פגמים ניתן לאחסן במקרר במשך שבוע עד עשרה ימים, ופלפל שקליפתו אדומה ומעט ירוקה אפשר לאחסן במקרר עד שבועיים.
גם את הפלפלים מומלץ לשמור בשקית מחוררת שבתוכה מגבת נייר. אם העוקץ של הפלפל שבור, צריך לקצוץ אותו – מזיקים עלולים לחדור דרכו. פלפל טרי לא מומלץ להקפיא, אבל את הגרסה המבושלת אין בעיה להכניס למקפיא.
תות שדה – אורך החיים של תות תלוי בעונה שבה נקטף: בחורף הוא יכול להחזיק מעמד במקרר עד שבוע, אך באביב, בגלל העלייה בטמפרטורה, הוא לא יחזיק מעמד במקרר יותר מיומיים-שלושה. אריזה שבה מסודרים התותים בשכבה אחת או שתיים עדיפה על אריזה בקופסאות עמוקות בשכבות, שמעודדת התפתחות והתפשטות של ריקבון. התות לא סובל מנזקי צינה, ולכן טמפרטורה גבוהה במקצת מאפס מעלות מיטיבה עימו, כל עוד נזהרים שלא להקפיא את הפרי.
חסה – חסה יכולה להישמר במקרר במצב סביר במשך כשבוע, אם היא נארזת בשקית מחוררת וסגורה בשוליה העליונים. כדאי להרחיק אותה מתפוחי עץ, המפרישים אתילן מוגבר שיכול לגרום להיווצרות כתמים חומים.
אפשרות נוספת היא שימור של עלים נפרדים במקרר, אך למספר ימים בודדים. לשם כך יש לשטוף את העלים במים זורמים, לייבש היטב ולאחסן בקופסה מרופדת בנייר סופג. אפשר גם לשמור חסה שכבר נקצצה בבית למשך כמה ימים - מיד לאחר הקיצוץ מכניסים את העלים לשקית ללא חורים, מרוקנים את האוויר מתוכה וסוגרים את השוליים באמצעות גומייה או סוגר פלסטיק. בשיטה זו ניתן למנוע השחמה וריקבון ולשמור על הערך התזונתי.
ברוקולי - הברוקולי יכול להישמר היטב מעל חודש אם הוא מאוחסן באפס מעלות צלזיוס, אולם במקרר הביתי הוא נוטה להצהיב ולהרקיב תוך ימים ספורים. אם הברוקולי נרכש ללא אריזה או שאריזתו נקרעה, יש להעביר אותו לשקית, לרוקן את האוויר, לסגור בגומייה ולנקב בשקית שני חורים. כך הוא ישמור על צבעו גם לאחר שבועיים. לא מומלץ להקפיא ברוקולי טרי.
תבלינים ירוקים - כל צמחי התבלין, להוציא בזיליקום, נשמרים היטב בטמפרטורה של עד 3 מעלות צלזיוס, אולם במקרר הביתי הם נשמרים במצב סביר לא יותר משבוע. לרוב הם ארוזים בשקיות או מגשים סגורים כדי למנוע כמישה, אבל כדאי להכניס לאריזה הזו מגבת נייר כדי לספוג את הרטיבות ולמנוע ריקבון. את הפטרוזיליה, השמיר והכוסברה ניתן להקפיא בכלים סגורים כשהם קצוצים. לעומת זאת, תימין ורוזמרין לא מומלץ להקפיא.
יוצא הדופן הוא כאמור הבזיליקום, שניזוק בטמפרטורות נמוכות מ-12 מעלות ולכן משחים תוך יום-יומיים במקרר, ומחוצה לו הוא פשוט נרקב. השיטה לשמור על הבזיליקום היא להניח אותו במים: חותכים מעט את הגבעולים ושמים אותם בצנצנת המכילה מים עד לגובה העלה התחתון. מניחים את הצנצנת במקום מואר היטב ומכסים את העלים ביממה הראשונה בשקית פלסטית עם חורים כדי למנוע את כמישתם. תוך כמה ימים יצמחו שורשים, שיעניקו רעננות לצמח במשך למעלה מחודש.
פירות הדר - פירות ההדר השונים נשמרים במקרר היטב למשך שבועיים-שלושה. למנדרינות חיי המדף הקצרים ביותר, ולכן כדאי להחזיק אותן במקרר ולצרוך מהר יחסית.
אבוקדו – לרוב אבוקדו נקנה לפני שהוא בשל, לכן מומלץ לשמור אותו בטמפרטורת החדר עד הבשלתו, ורק לאחר מכן לאחסן אותו במקרר לצורך הארכת חיי המדף. אפשר לזרז את ההבשלה שלו בעזרת אחסון בשקית נייר מחוררת או נייר עיתון יחד עם בננה, המשחררת כמויות גדולות של אתילן. כדי לדעת אם האבוקדו בשל, צריך לקלף את החלק של הגבעול ולבדוק לפי הצבע: צהוב הוא סימן לבשלות וחום לתהליך הרקבה. ניתן להקפיא את האבוקדו בתוספת של קצת מיץ לימון, שעוזר לשמור על הטריות.
ענבים - אם הענבים נראים טריים ובריאים ובעלי גבעולים ירוקים, אפשר להחזיק אותם במקרר כשבועיים באריזה שבה הם נקנו. אם הגבעולים חומים, הענבים רכים או שיש כתמים והתחלת ריקבון – צריך להסיר את הענבים הפגומים ולאכול את השאר מיידית, או לשמור במקרר עד שלושה ימים בכלי עם מכסה, לאחר שנשטפו ויובשו היטב. ענבים מאחסון וענבים מיובאים, שנמכרים במהלך חודשי החורף, מיועדים לצריכה מיידית או לשמירה בקירור למשך ימים ספורים.
תפוחים – מומלץ לשמור תפוחים במקרר בשקית פלסטיק לא אטומה, הם נשמרים באיכות מצוינת במשך עשרה ימים. לא כדאי לשמור במקרר תפוח חתוך כי הוא משחים במהירות, ואם בכל זאת עושים זאת - אפשר להזליף עליו כמה טיפות לימון.
אפרסק/נקטרינה - כאשר קונים אפרסקים בתחילת העונה (אפריל-מאי) כדאי להכניס למקרר, והם יישמרו למשך שבוע וגם יתרככו. לעומת זאת, כאשר קונים אפרסקים ונקטרינות בסוף העונה, כדאי להשאיר אותם מחוץ למקרר למשך כמה ימים עד שיתחילו להתרכך ואז להכניס למקרר.
את הפירות הללו לא מומלץ להקפיא, מכיוון שבהפשרה הם הופכים מימיים.
בננה – הבננה היא מהפירות הרגישים ביותר לקור ואסור להכניס אותה למקרר – זה יגרום לה להשחיר. שומרים בננות במקום קריר ומוצל, וכדי לעכב הבשלה אפשר להפריד אותן זו מזו ולעטוף כל קצה בניילון נצמד (כדי להפחית את פליטת האתילן).
תפוח אדמה – אחסון במקרר פוגע בתפוחי אדמה, ולכן רצוי לשמור אותם מחוצה לו, במקומות חשוכים. תפוח אדמה שלבלב, כלומר הוציא מעין גבעולים, עדיין ראוי למאכל, אך יש להסיר את הגבעולים ולקלף את תפוח האדמה תוך הקפדה על הסרת בסיסי הנבטים. אחסונם לצד בצלים יגרום להם להנביט, לכן כדאי להפריד ביניהם.
גזר – גם גזר מומלץ לשמור בשקית מחוררת בתוך המקרר, והוא יכול להישמר כך זמן רב יחסית. אם הגזר התרכך, אפשר לטבול אותו במי קרח לכמה דקות והם יגרמו לו להתקשח.
בצל - מומלץ לאחסן את הבצל בחלל פתוח אך אפלולי בטמפרטורת החדר. עדיף להניח את הבצל ליד שום וכאמור - לא ליד תפוחי אדמה.
שום – את השום כדאי לאחסן במקום יבש וחם, ללא שמש ישירה. אסור להשתמש בשום שהשחיר - המקור לצבע הוא פטרייה, שמזיקה לבריאות גם אחרי בישול או טיגון.
כרובית – את ראש הכרובית רצוי לאחסן במקרר בתוך שקית פלסטיק עם חורים גדולים או עטוף בניילון נצמד, לאחר הסרת העלים. אם יש חלקים שחורים, אפשר לקצוץ אותם ולהשתמש בשאר. לא מומלץ להקפיא כרובית טרייה, אבל אפשר להקפיא אותה מבושלת וחתוכה לחתיכות.
פטריות - את הפטריות מומלץ לאחסן בשקית נייר ולא בשקית ניילון, מפני ששקית נייר תספוג את הלחות ותמנע מהפטריות להירקב. כדאי לשמור אותן במקום קריר ויבש. השריה בשמן ובחומץ יכולה להחיות פטריות עייפות למראה.
אבטיח - אבטיח יחזיק מעמד במקרר עד שבוע. לפני החיתוך שלו צריך לשטוף היטב, אף על פי שלא אוכלים את הקליפה, ורצוי לעטוף בניילון נצמד. לא מומלץ להקפיא.

לחמים, לחמניות ופיתות - מאפים מסוג זה יש לשמור בשקיות או קופסאות אטומות לחלוטין, על מנת למנוע את תהליכי הקלקול. לחמים ובגטים ממאפייה יש לשמור באריזה המקורית, אחרת הם יספגו לחות ויאבדו מהטריות שלהם, וניתן להשתמש בהם עד יומיים מהרגע שנאפו. לחמים, פיתות ולחמניות תעשייתיים עדיף לצרוך 4-2 ימים מרגע הרכישה. אם המאפים נשמרים במקרר, הם יכולים לשרוד כשבוע. הקפאה בשקית או קופסה אטומה תאפשר להם להחזיק מעמד עד שלושה חודשים.
שמנים - אם הבקבוק לא נפתח, מרבית השמנים יכולים להישמר היטב, בטמפרטורת החדר ובמקום חשוך, עד שנה מרגע הקנייה ולפי תאריך התפוגה שעל האריזה. אחרי שבקבוק השמן נפתח, חשוב לאחסן אותו במקום חשוך בטמפרטורת החדר, ואז ניתן להשתמש בו עד חצי שנה מרגע הפתיחה. שמן זית צריך לשמור הרחק ממקור חום ככל האפשר. בקבוק סגור יישמר כשנתיים מרגע הקציר, ובקבוק פתוח עד שלושה חודשים.
קופסאות שימורים – גם שימורים לא נשמרים לנצח, וחשוב לשים לב לתאריך התפוגה שלהם. מרביתם יכולים להישמר לתקופה של עד שלוש שנים.
פתיתים ודגנים (אורז/גריסים/חיטה) - נשמרים בטמפרטורת החדר עד חצי שנה מרגע הרכישה. הקפאתם תשמר אותם לתקופה של עד כשנה. לאחר בישול יש לשמור במקרר עד כשבוע.
תבלינים – אפשר לשמור בטמפרטורת החדר לתקופה של עד שנתיים, בהתאם לתאריך התפוגה. מומלץ לרענן את התבלינים אחת לכמה חודשים ולשים לב שאין בהם עובש, תולעים או מזיקים אחרים.
פירורי לחם - אריזות של פירורי לחם יבשים ופאנקו ניתן לשמור סגורות עד חודשיים. אם אריזת פירורי הלחם נפתחה, מומלץ לאחסן בכלי אטום במקפיא, ואז הם יישמרו לתקופה של עד שישה חודשים.
קמח – קמח לבן ניתן לשמור לתקופה של עד כשנה מחוץ למקרר, אך הדרך המומלצת ביותר היא לשמור אותו בקופסה אטומה במקרר כך שלא יספוג לחות. קמח מלא ניתן לשמור עד חודש, ובמקרר הוא יישמר מצוין לתקופה של עד חצי שנה. במקפיא ניתן לשמור קמח מלא עד כשנתיים.
ואגב קמח - אבקת אפייה נשמרת באריזה המקורית לתקופה של עד חצי שנה, וסודה לשתייה ניתן לשמור סגורה לתקופה של עד שנה וחצי.
קקאו - אין בעיה לשמור אבקת קקאו איכותית (בתנאי שהיא סגורה) לתקופה של עד שנתיים. מרגע שהאריזה נפתחת, יש להעביר את הקקאו לכלי אטום ולשמור במקפיא. הוא יישמר כך עד שנה.
קפה/תה - פולי קפה יישמרו בשקית ואקום סגורה עד ארבעה חודשים. קפה נמס יישמר לתקופה של עד שנה. מרגע שאריזת הקפה נפתחה, הוא יישמר בכלי אטום עד חודשיים.
תיונים למיניהם יש לשמור במיכל אטום, חשוך, קריר ויבש ולא בסביבת חומרים עם ריחות חזקים אחרים. תה אומנם לא נהרס, אך הוא עלול לאבד מהטעם אחרי אחסון ממושך. תה בכלי ריק כמעט יתקלקל מהר יותר מאשר בכלי מלא בגלל המגע עם החמצן. לא מומלץ להקפיא תה.
פסטה - פסטה יבשה ניתן לשמור במזווה לתקופה של עד כשנתיים. פסטה טרייה ניתן לשמור במקרר עד יומיים, ובמקפיא הפסטה הטרייה תחזיק עד חודשיים. לאחר הבישול יש לשמור את הפסטה בקירור 5-3 ימים. לא מומלץ להקפיא פסטה שבושלה, אלא אם היא משולבת במאכל כמו פשטידה או מרק.
אגוזים - באריזתם המקורית אגוזים יכולים להישמר למשך שנה. מרגע פתיחת האריזה, אפשר לשמור אותם סגורים היטב באותה אריזה עד חודש. במקרר ובמקפיא אריזה פתוחה תישמר היטב לתקופה של עד שנתיים ואף יותר. לעומת זאת, אגוזים ופיצוחים קלויים לא יכולים להישמר לטווח הארוך בהקפאה, מכיוון שהשמנים שבהם יבאישו.
גבינות - גבינות רכות כמו ברי, קממבר ופטה צריך לשמור במקרר במדף הקר ביותר. ניתן לאחסן אותן עד ארבעה שבועות - תלוי בסוג הגבינה. כדי להאריך את חיי הגבינות הללו, חשוב ביותר לשמור על היגיינה ולהקפיד להשתמש רק בסכו"ם נקי לחלוטין.
גבינות קשות כמו צ'דר, גאודה, פיקורינו, קשקבל ומנצ'גו אפשר לשמור במקרר עד עשרה חודשים, כשהגבינה עטופה בנייר ייעודי ורפוי שמאפשר לה לנשום. כדאי לקנות חתיכות קטנות כדי שהגבינה תישאר טרייה. את הגבינות הקשות ניתן להקפיא, אך יש סיכוי לשינוי טקסטורה. אם נוצר עובש על הגבינה, ניתן לגרד את החלק הנגוע ולהשתמש בשאר.
יוגורט - יש להניח בחלק הקר ביותר במקרר. ניתן לאכול מהיוגורט גם אם חלפו שבוע או שבועיים מרגע פתיחתו, אך חשוב לוודא שהוא סגור ומאוחסן היטב. אם הושאר יותר משעתיים בחוץ, אי אפשר לאכול אותו. את היוגורט ניתן להקפיא עד חודשיים בכלי סגור ואטום לגמרי.
משקה סויה/ אורז/ שקדים - משקה שטרם נפתח לא דורש קירור, ויכול להיות שנה בטמפרטורת החדר. לאחר הפתיחה יש לאחסן במקרר, ולצרוך תוך חמישה ימים או כל עוד הטעם והטקסטורה טובים. לא מומלץ להקפיא.
ביצים - לשמור אך ורק במקרר, וללא מגע בין הביצים הטריות לבין מזונות גולמיים (לא מבושלים) מסוגים שונים, כמו בשר וירקות. במקרר ניתן לאחסן 5-3 שבועות אחרי התאריך לשיווק שמודפס על הביצים עצמן. ביצה שבושלה ניתן לשמור במקרר שבוע. את הביצים הטריות אפשר להקפיא ללא הקליפה עד שנה בכלי אטום. ניתן לשמור ביצה שקליפתה נשברה בכלי אטום במקרר עד יומיים.
אסור לשטוף ביצים, מפני שהשטיפה עלולה לגרום לחדירת החיידקים דרך הקליפה. אם רוצים להכניס את הביצה יחד עם הקליפה לבישול ממושך (כמו בחמין), ניתן לשטוף את הביצה מיד לפני השימוש.
שוקולד - שוקולד צריך לשמור בטמפרטורה של בין 16 ל-18 מעלות במקום חשוך ויבש. אם יש בבית מקרר יין, זהו המקום האידיאלי בשבילו.
סוכר/מלח – סוכר לבן צריך לשמור בכלי אטום, עדיף עם אטימה הרמטית, במקום קריר ויבש, הרחק מתבלינים ומזונות בעלי ריח חזק או חריף, כי הוא סופח אותם. לא כדאי לאחסן במקרר כדי להימנע מגושים, אבל אפשר להקפיא. בסוכר חום אחוזי הלחות גבוהים יותר, ולכן חשוב לאחסן בכלי אטום הרמטית כדי לנטרל את הלחות.
גם מלח יש לאחסן בקופסה אטומה ובמקום חשוך - חשיפה לאור, ללחות ולאוויר תפגום בטעמו. ניתן לשמור אותו בהקפאה לזמן בלתי מוגבל.
בשר, עוף ודגים טריים - בשר טרי ניתן לשמור עד חמישה ימים במקרר, וכך גם את זה המבושל. מיד לאחר הבישול מומלץ לאכול את הבשר או להכניסו למקרר (אסור לאכול בשר שבושל ונשאר שעתיים או יותר מחוץ למקרר) בטמפרטורה של 4-0 מעלות. בשר מבושל אפשר להקפיא עד שלושה חודשים, ובשר טרי יכול לשהות עד שנה בהקפאה, בעטיפה כפולה כדי למנוע כוויות קור - תלוי בנתח. אם הבשר נפגע מכוויות קור בהקפאה בכל זאת, אפשר להסיר את החלקים היבשים ולהשתמש ביתר.
עוף טרי יישמר עד יומיים במקרר, ולאחר בישול הוא יישמר עד ארבעה ימים במקרר. יש לאחסן אותו במדף התחתון ביותר, עדיף בכלי המקורי שבו נרכש (רצוי להוסיף אותו אחרון לעגלת הסופר כדי לשמור על טריותו). אפשר להקפיא עוף טרי עד שנה, ועוף מבושל בין 3 ל-4 חודשים. כדאי להקפיא בקופסאות או בשקיות אטומות, כדי לאפשר הפשרה רק של החלק שבו מעוניינים להשתמש, ולהפשיר אך ורק במקרר או במיקרו. את העוף אסור לשטוף לפני השימוש, משום שהשטיפה עלולה להפיץ את החיידקים לכל עבר במטבח (החיידקים יושמדו בזמן הבישול או האפייה).
דגים טריים יישמרו עד יומיים במקרר, ולאחר הבישול יישמרו עד ארבעה ימים במקרר. דגים מעושנים יש לאחסן בכלי אטום לחלוטין במדף התחתון במקרר. דג טרי יוכל להיות במקפיא לתקופה של חודשיים עד חצי שנה, ודג מבושל לתקופה של 6-4 חודשים.
קטניות - קטניות דוגמת עדשים, מש, שעועית וחומוס צריך לשמור במקום חשוך ומוצל, בכלי אטום בטמפרטורת החדר (25 מעלות). מומלץ לצרוך תוך שנה. קטניות מבושלות ניתן לשמור במקרר בכלי אטום עד שבוע. במקפיא אפשר לשמור קטניות יבשות, מושרות ומבושלות למשך שלושה חודשים ואף יותר.
טופו - שמירה במקרר בקופסה המקורית עד הפתיחה. לאחר הפתיחה יש לשמור בקופסה אטומה עם מים ולהחליף את המים מדי יום. בצורה זו ניתן לשמור עד כשבוע. לא מומלץ להקפיא – ההקפאה משנה את המרקם של הטופו.
תמרים - לאחסן בכלי סגור ואטום הרחק מחום. ניתן לשמור תמרים בטמפרטורת החדר עד חצי שנה, ובהקפאה עד שלוש שנים. יש הבדלים בין תמרים שמגיעים מאזורים שונים בארץ: תמרים מבקעת הירדן ואזור הכינרת הם לחים יותר, ואורך החיים שלהם מחוץ למקרר קצר יותר (הם עלולים להחמיץ מהר יותר). לתמרים שמגיעים מהערבה אחוזי לחות נמוכים יותר, והם מאריכים ימים.
מיונז/קטשופ - לפני הפתיחה מיונז יכול להישמר עד שנתיים בטמפרטורת החדר, אך מרגע הפתיחה יש להכניסו למקרר עד לחודשיים-שלושה, ואסור לצרוך אותו אם הוא הוא שהה מחוץ לקירור יותר משמונה שעות. אם מיונז התקשה במקרר, אפשר להוסיף כמה טיפות מים ולערבב לפני השימוש. לא מומלץ להקפיא.
את בקבוק הקטשופ יש לשמור סגור במקום אפל, קריר ויבש. אחרי פתיחתו צריך להכניס למקרר, וניתן להשתמש בו גם אחרי התפוגה המומלצת ובהתאם לריח ולטעם. מומלץ לקנות בקבוק לחיץ שמונע חשיפה נרחבת לחיידקים, ולא מומלץ להקפיא.
חומוס מקופסה/טחינה גולמית - חומוס מקופסה צריך לאחסן אך ורק במקרר ולא בהקפאה. לאחר הפתיחה מומלץ להשתמש במשך 4-3 ימים בלבד.
טחינה גולמית צריך לשמור באזור חשוך וקריר, ולאחר פתיחה אך ורק במקרר (מומלץ לערבב היטב לפני הכנסה למקרר). הטחינה לא מתאימה להקפאה, אבל אם היא נשפכת מהקופסה ישירות אל הקערה, מבלי שכף, מזלג או כל דבר אחר ייגע בה, היא עשויה לשרוד שנים במקרר.

גם למיקום במקרר יש חשיבות. במקררים חדשים פיזור הקור הוא יחסית אופטימלי, ועדיין ייתכנו הפרשי טמפרטורה, בשל מיקום פתחי האוורור והעובדה שדלת המקרר נפתחת ונסגרת לכל אורך היום.
הטמפרטורה באזור דלתות המקרר תהיה לרוב מעט יותר גבוהה, ולכן מומלץ שלא לשים מוצרי חלב באזור זה. לעומת זאת, אזור דפנות המקרר הוא אזור קר יותר ויכול לגרום לירקות ופירות לקפוא, ולכן לא מומלץ להצמיד ירקות ופירות אליהן. כדאי למקם ליד הדפנות את הקופסאות והסירים עם האוכל המבושל, שרגישים יותר לקלקול. את הביצים כדאי למקם בדלתות המקרר, מפני שהן נשמרות היטב ב-10-8 מעלות. חשוב לא להכניס את קרטון הביצים לתוך המקרר מפני שהוא מלא בחיידקים, אלא למקם את הביצים במתקן המיועד להן, ולהקפיד לנקות אותו מדי פעם.
ונסיים במשפט שכל ילד שמע מהוריו לא פעם: צריך לסגור את דלת המקרר כמה שיותר מהר – אוויר חם נכנס ופוגע בעבודת הקירור ובמזון. להתלבט הרי אפשר גם כשהוא סגור.