שתף קטע נבחר

לייצא תיווך ולא רק נשק

בישראל קיים ידע מעשי רב בתהליכי מו"מ והיא יכולה להשתמש בו כדי לקדם פתרון למשבר הנוכחי בקווקז

בעוד התקשורת כאן עסוקה בהיבטים הישראליים של המלחמה בקווקז, ראוי כי במשרד החוץ ובמערכת המדינית ינצלו את ההזדמנות לחשוב מחוץ לקופסא באשר לתפקידה ומקומה של ישראל בסכסוך המרוחק.

 

מדיניות החוץ של ישראל עדיין חושבת במשחק סכום-אפס, תוצר של קיבעון מחשבתי שמקורו ב"מלחמה הקרה". הצורך לבחור ולזגזג בין תמיכה בגאורגיה באמצעות מכירת נשק וידע ובין החשש מתגובה רוסית. כאילו שאלמלא "הכרעתה האסטרטגית" של ישראל בסוגיה זו לא תמלא גאורגיה את ארסנל הנשק הקטן שלה בנשק מערבי, וכאילו שרוסיה לא תמכור ממילא נשק מתוחכם לסוריה ואיראן.

 

עד כה נראה שמדיניות החוץ של ישראל נותרת קירחת מכאן ומכאן. ישראל תמכה בגאורגיה במידה שאינה מספקת כדי לאפשר לה להתמודד באופן מוצלח מול הרוסים, אולם די והותר כדי להרתיח את פוטין. ככה זה כשמסתכלים על העולם דרך כוונת הרובה והחור שבגרוש.

 

אולם, יש גם דרך אחרת. בישראל קיים ידע מעשי רב בתהליכי מו"מ. כמדינה שצורכת במשך שנים שירותי תיווך שונים – אמריקניים, אירופיים, רוסיים וטורקים – אנו כבר יודעים כיצד נכון לבנות תהליך מו"מ אפקטיבי. ישראל הרשמית והלא-רשמית יכולה להציע את עצמה כמתווכת טובה בהיבטים רבים של סכסוכים אתניים ברחבי העולם. בעולם המו"מ הבינלאומי קיימות מספר דוגמאות מוצלחות של "מדינות קטנות" כמו נורבגיה ואלג'יריה, ואפילו טורקיה, שמעמדן המיוחד מאפשר להן להיות מתווכות יעילות בסכסוכים בינלאומיים.

 

בל נשלה את עצמנו, ישראל אינה יכולה להביא להפסקת אש בגאורגיה. זו תהיה מטלה של המעצמות ושל מועצת הביטחון, אולם עם שוך הקרבות יחלו הצדדים במו"מ אינטנסיבי. מידת העוינות, השנאה וחוסר האמון יחייב מלאכת תיווך על ידי מי שנתפס כנייטראלי ומיומן על ידי שני הצדדים. ארה"ב ומדינות נאט"ו אינן נתפסות ככאלה. לטורקיה יש אינטרסים מורכבים באזור, ודווקא ישראל יכולה להיכנס ולתפוס עמדה שמעולם לא הייתה בה.

 

יתירה מזאת, לתיווך הישראלי יתרונות נוספים המהווים מכפילי כוח בכל תהליך מו"מ:

 

היתרון הראשון הוא הנשיא שמעון פרס. הוא מזוהה עם תהליכי שלום. דלתות כל מנהיגי העולם פתוחות בפניו, ויכולתו להתערב ולסייע מניסיונו ברגעים קריטיים היא יכולת חיונית בתהליך המו"מ. נשיא רוסיה ביקש להיפגש בדחיפות עמו ובביקורו בארץ לפני כשנתיים הדגיש נשיא גאורגיה עד כמה הוא מעריך את פרס.

 

היתרון השני הוא הקהילות הגדולות החיות בישראל. הקהילה הרוסית והקהילה הגאורגית בארץ עדיין משמרות קשר הדוק עם גורמי השלטון בשתי המדינות. הידע התרבותי, וההיכרות העמוקה עם שורשי הסכסוך בקווקז מחזקים את יכולתו של צוות תיווך ישראלי להוות גורם אפקטיבי במו"מ לאחר הפסקת אש בין המדינות. הרבה יותר מאשר צוות אירופי-אמריקני הכופה תרבות מו"מ מערבית על סכסוך קווקזי.

 

יתרון נוסף לישראל טמון במימד היהודי. לישראל, כמדינת היהודים, זיקות מגוונות עם הקהילות היהודיות בחו"ל. יהודים החיים במוסקבה, בטיביליסי או במוקדי סכסוך אחרים (כמו דרום אמריקה), כמו גם הלובי היהודי באיחוד האירופי ובארה"ב מהווים "נכס" בידי צוות מיומן של מתווכים ישראליים.

 

ומעל לכל מרחף הערך היהודי של "תיקון עולם". הציניקנים יאמרו כי אל לה לישראל להתערב בסכסוכים אחרים בעולם, ומה לה לישראל לתרום מעצתה כל עוד לא נפתר הסכסוך הישראלי-פלסטיני. אולם אלו טיעונים חסרי בסיס. ראשית, מאחר שישראל ממילא מעורבת בסכסוכים אחרים בעיקר באמצעות מכירות נשק והכשרות צבאיות. שנית, העובדה שהרופא המוכשר ובעל הידע לקה בעצמו במחלה ממארת – עדיין אינה פוטרת אותו מחובתו להמשיך ולטפל בחולים אחרים. חובתה של ישראל, כמדינת העם היהודי, להוביל תהליכי ניהול ויישוב סכסוכים בעולם. ידע מקצועי רב הצטבר אצלנו, ומחובתנו להפיצו.

  

עו"ד מוטי קריסטל הוא מומחה למו"מ וניהול משברים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים