שתף קטע נבחר

תשתחררו, פמיניסטיות

"סליחה, בנות (וסליחה שקראתי לכן בנות), אבל זהו? זה כל הפמיניזם שלכן? הקרש בשירותים?" גדי שמשון מסביר למה הוא ימשיך לשתות גולדסטאר

לעתים נדירות מזדמן לאדם להתבונן היישר בפניה של שמרנות קמאית, ולא להשפיל את עיניו. לעמוד מול הניאנדרטליות במערומיה ולדעת לא לוותר. לחוש גאווה על שהוא נמצא בצד שבמשך שנים נאבק על הקדמה והנאורות. מדובר כמובן בקמפיין החדש לבירה גולדסטאר - "תשתחרר גבר", או ליתר דיוק בתגובות המתלהמות שעוררה, רובן מביעות זעזוע בפולנית שוטפת.

 

הקמפיין הזרמון-גולדמני הזה (למרות שהופק על-ידי מק'קאן-אריקסון) השיג את מטרתו הנכלולית: ידיעות בעיתונות, עתירות להסרתו ומאמרים מלווים בעלבונות כלפי יוצריה וקהל היעד שלהם. המחאות הגיעו מהחשודים הרגילים – כותבות זועמות, ארגוני נשים והתנועה לגבריות חדשה, ארגון זכרי שטרם החליט אם הוא אשם בזקפת הבוקר שלו או שמטרתו להתחנף לבנות.

 

עיתונאית אחת כתבה למנכ"ל טמפו שהיא "וחברותיה שותות הבירה" יעברו במחאה לשתות בירה אחרת (מן הסתם עוד אחת שטמפו מייצרת או מייבאת); גולשת מאתר של דודות שסבורות שהן נורא פמיניסטיות, כתבה נגד "מניפסט גולדסטאר", המציע לגברים ללטף לעצמם את הכרס בלי להתבייש. אני מניח שהיא תהיה הראשונה שתמחה על כך שדמות האשה התכווצה לבובת ברבי, אבל שגברים שהם לא כוסונים יעזו לקבל את עצמם ולשמוח בזה? פויה.

 

רגע מפתח באחת הפרסומות הוא הבעת המיאוס של הגברברים מדרישות נשיות כמו "להוריד את הקרש". סליחה, בנות (וסליחה שקראתי לכן בנות), אבל זהו? זה כל הפמיניזם שלכן? הקרש בשירותים? ובכן, פמיניסטית אמיתית מכירה בעובדה ששני המינים הם בני אנוש, ושמותר לאשה להוריד את הקרש בלי להרגיש כאילו בזה הרגע נאסרה עליה זכות ההצבעה בבחירות. מי שמתעקשת על הורדת הקרש היא לא פמיניסטית. היא נודניקית שבמקום לפעול נניח למען שוויון זכויות בשוק העבודה, מעדיפה למרר את החיים לבן זוגה. אחד שהיה בוודאי שותה גולדסטאר אחרי הפרסומת, אם היא רק הייתה מרשה לו.

 

הביקורת היחידה (לפחות מאלה שנתקלתי בהן) שניסתה להיות מנומקת פורסמה באתר זה על-ידי אביטל יוגב. מנומקת ככל שתהיה, תפיסת העולם שמאחוריה חשוכה פי כמה מזו שבתחתית חבית הבירה העבשה של שני הג'וקרים מהפרסומת. קל לראות מדוע רוב התגובות הזועמות הן תמיכה נרצעת בפטריארכליות.

 

"האם באמת אין לכם שום עניין במערכות יחסים? האם אתם באמת בעניין של 'השתמש וזרוק', כפי שגולדסטאר מאמינה?", כותבת יוגב, ומוציאה שני מרצעים מן השק. הראשון הוא הביטוי "השתמש וזרוק". גברים ונשים עצמאים אמורים לדעת שאין צד שמשתמש בצד אחר. התפיסה מאחורי הביטוי המיושן הזה היא שלאשה אין מיניות משלה, שהיא סחורה שמשתמשים בה, אבוי, ואחרי השימוש, במקום להתחתן (ולהוריד את הקרש) – זורקים. הכנסייה הקתולית לא היתה מנסחת את זה יותר טוב.

 

השני הוא ההבדל בין אלה שמעוניינים במערכת יחסים כזו (והם "חמים, פתוחים ואינטליגנטיים"), ואלה שלא. עשרות שנים נאבקו הפמיניסטיות על כך שזכויות האשה יוכרו גם בלי שתינשא. אבל הנה, אבוד להן. אנשים שאינם רוצים להיות זוגיים הם, כלשון יוגב, "מעוותים". לא מצאת כלה, חמודי? אין לך בשביל מי להוריד את הקרש? אתה אפס "מעוות" ו"חסר ביטחון עצמי". תאמרו את הדברים הללו בלשון נקבה ותקבלו את המשפט השוביניסטי הנאלח של השנה.

 

אסיים, כמו יוגב, בעדות אישית. אני מכיר לא מעט גברים חמים, פתוחים ואינטליגנטים שמנהלים או ניהלו מערכות יחסים כנות, שוויוניות ומלאות אהבה. הם יכולים להעיד שגם במערכת יחסים שיוגב היתה חותמת עליה, לא כל הנשים הופכות לדודות נרגנות ונודניקיות כמו אלה שעליהן צוחק הקמפיין (ובצדק). לפעמים הגבר משאיר את קרש למעלה כי הוא שוב שכח, לפעמים רבים, ואפילו כועסים או רוצים לישון לבד. זוגיות עם אהבה מתקיימת בין אנשים בשר ודם, לא בין פלקטים מהרצאה בחוג למגדר.

 

גדי שמשון, עורך את מגזין איגוד המפרסמים "אותות"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים