ynet - אורן הרמן - אנציקלופדיה
 
אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות  |  ספקים למשרד

אורן הרמן

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet


מה הקשר בין עקיצות דבורים לבין זקנות שמנסות לחצות את הכביש? ואיך כל זה קשור לאבולוציה של האלטרואיזם? ד"ר אורן הרמן מזמין אתכם למסע מסקרן לאורך הגבולות שבין מדע, חברה והיסטוריה

 

מהו תחום המחקר המרכזי שלך?

 

אני עוסק בהיסטוריה של הביולוגיה ותחום המחקר המרכזי שלי הוא תורת האבולוציה. שם, ברעיון האבולוציה, התצפית בטבע והמחקר במעבדה נפגשים עם התפיסות הכי בסיסיות שלנו על החברה ועל עצמנו, מתכתשים ומתערבלים: איך הגענו לכאן? האם אנחנו חלק מן הטבע או מחוצה לו? האם הטבעי הוא ה"הנכון" וה"טוב"? האם יש כיווניות בהיסטוריה של החיים על פני כדור הארץ? מה המשמעות העמוקה של השונות? של מושג היחיד, ומושג הקבוצה? גם הסוגיות הכי טכניות בתורת האבולוציה, במתמטיקה שלה ובלוגיקה העומדת בבסיסה, נוגעות בקושיות הבסיסיות הללו. המדע לא נעשה בעליונים; הוא תמיד קשור בזמן ובמקום ובהיות מי שעוסק בו אנושי כל כך.

  

מה שאני מנסה להראות במחקר שלי זה איך במפגש בין המחשבה המדעית לבין השאלות הקיומיות השניים משפיעים אחד על השני, מובילים ומובלים, מניעים ומונעים, כמו בריקוד. אני מעוניין בהשלכות של הריקוד הזה על החברה ועל ההיסטוריה. כרגע, למשל, אני חוקר את הנסיונות שנעשו ב-150 השנים מאז דרווין ועד היום להבין כיצד האלטרואיזם נולד בטבע.

  

במישור המדעי הסיפור הזה עוסק במסתרי הקאסטות של הדבורים והנמלים, בכוכבי ים "נחמדים", בבונים נכלוליים, בתורת המשחקים ובמודלים מתמטים מסובכים של ביולוגיה של אוכלוסיות. ההשתלשלות המדעית מרתקת. אבל מה שהסיפור מלמד גם מעבר למדע עצמו הוא שלעיתים קרובות אנחנו מוצאים בטבע את מה שאנחנו רוצים למצוא בו, אף שקשה לנו להודות בכך. השניות שקיימת בכולנו - בין היותנו יצורים תבוניים לבין היותנו יצורים ביולוגיים – מובילה אותנו לפעמים להבין את הקשר בין עולמנו הטבעי ועולמנו החברתי והפוליטי באופן שמסבך את חיינו המוסריים.

  

במחקרים שלי אני מנסה לעשות שימוש בהיסטוריה בשביל לפתוח את העיניים שלנו לאמיתות הלא-תמיד טריוויאליות הללו. כמעט תמיד השחקנים המשמשים אותי הם אישים יוצאי דופן, רעיונות מדעיים מערערים, והדרמה החברתית הרחבה יותר. יותר ויותר אני שואף לכך שהמדיום שישמש אותי הוא מדיום של כתיבה מחקרית-יצירתית.
 

כיצד נראה "יום במעבדה" אצל חוקר בתחומך?

 

יש ימים שאני נמצא בארכיונים טחובים בכל מיני חורים בעולם, נובר במכתבים ורשומות של מדענים שמתו לפני שנים. יש ימים שאני נמצא במעבדה, לומד עניין טכני/מדעי חדש. יש ימים שאני מדבר עם מדענים או פילוסופים או היסטוריונים או סופרים: מקשיב, שומע, לומד, מתווכח. בעיקר אני קורא הרבה וכותב. זה "הלחם והחמאה" של העבודה שלי. המשמעות היא שאני מבלה המון זמן לבד. אני אוהב את זה אבל לפעמים בא לי להיות כרטיסן בקולנוע או משהו, לראות הרבה אנשים.

 

באיזה מבין מחקריך אתה גאה במיוחד?

 

הפופולריזציה של המדע מאד חשובה לי וקרובה לליבי. אני לא חושב שיש טעם לכתוב היסטוריה של המדעים רק עבור קומץ של קולגות מקצועיים. ואם כבר כותבים, אז ליצור משהו יפה, משהו עם מצלול מוזיקלי המפגיש בין עולמות קוגנטיביים ורגשיים. הדבר שאני הכי גאה בו בינתיים הוא פרויקט המשלב בין כתיבה יוצרת, תורת האבולוציה, ומיתולוגיה. אבל עוד לא פרסמתי אותו.

 

כיצד הגעת לעסוק בתחום זה ומה הניע אותך לכך?

 

בשנים שחייתי כילד בניו יורק היו לי שני מורים. מר מגליאוני, האיטלקי המשוגע להיסטוריה, והגברת אבדייל, הלסבית הנוקשה לביולוגיה. הם היו נפלאים, כל אחד בדרכו. היה גם המורה לספרות, מר סוויני, עם שפם אדיר ואצבעות צהובות מסיגריות שנטע בי אהבה גדולה למוזיקה שבמילה הכתובה. אהבות ילדות הם החזקות ביותר, ולקחתי אותם איתי.

 

למעשה, השלושה האלו השאירו עלי חותם יותר עמוק מכל מרצה שפגשתי מאוחר יותר באוניברסיטה. שם פתאום המבוגרים דרשו מכולנו לבחור: או זה או זה! אבל אני לא רציתי לוותר! היה לי מאד קשה להחליט בין מדעי הטבע, מדעי הרוח או האומנויות. התרוצצתי בין הקמפוסים המרוחקים בירושלים, בין שיעורים בכימיה פיסיקלית לתולדות ערי המדינה האיטלקיות בימי הביניים למוטיבים הרמוניים ביצירותיו של מאהלר. איך לשלב בין האהבות השונות, בין תחושת הפליאה הילדית אל מול יפי הטבע והמסתורין שבו, לבין המשיכה להבין את הסאגה של ההיסטוריה האנושית, לבין הצורך לגעת ביופי לא מובן אבל בוער דרך יצירה? לפעמים הדיוק מתנגש במרד נגד הדיוק, הכמיהה לתשובות בהתאהבות בשאלות.

 

פחות או יותר מאז כיתה ח' אני מנסה למצוא איזון בין כל הדברים האלו, למרות שבאופן מודע ממש רק בשנים האחרונות (בכיתה ח' לא עניין אותי שום דבר חוץ מכדורגל). אני מרגיש בר מזל שתחום העיסוק שלי מאפשר לי לעשות זאת בצורה שמעוררת אותי לקום בבוקר סקרן.
 שאלת מחקר. אנציקלופדיה ynet
צילום: דלית שחם

 

האבולוציה של האדם. מי היו אבותיו של האדם המודרני? אנציקלופדיה ynet מציגה את החוליות הקודמות בשרשרת האבולוציה האנושית.

 

לעמוד הפרוייקט

 שאלת מחקר. אנציקלופדיה ynet

איזו שאלה ספציפית, למשל, מעניינת אותך בהקשר של האבולוציה של האלטרואיזם?

 

ההגדרה של אלטרואיזם ביולוגי היא: פעולה שמקנה יתרון בכשירות למי שהפעולה מכוונת כלפיו בה בעת שהיא גובה מחיר בכשירות ממי שנוקט בפעולה. למשל, דבורה שעוקצת ילד המסכן את הקן משלמת על כך בחייה אבל מרחיקה את הילד ומצילה את רעיה. לא חשוב מה היתה הכוונה במוח הקטן של הדבורה העוקצת, למעשה לא חשוב אם כלל היתה כוונה, או אם יש בכלל מוח. מה שחשוב הוא התוצאה של ההתנהגות שלה, והתוצאה במקרה הזה מורה על אלטרואיזם. ההגדרה של אלטרואיזם בבני אדם, לעומת זאת, מה שקרוי אלטרואיזם פסיכולוגי, כל כולה סובבת סביב הכוונה העומדת מאחורי ההתנהגות: אם אדם עוזר לזקנה לעבור את הכביש, אבל מניעיו היחידים הם להרוויח מכך את תשומת הלב של בחורה יפה בצומת, הרי שלא נראה בו אלטרואיסט מי יודע מה. אצלנו, הכוונה היא הקובעת, לא התוצאה.

 

עכשיו, ישנם מודלים המסבירים כיצד אלטרואיזם ביולוגי נוצר במהלך האבולוציה (שהרי צריך להסביר איך התנהגות שמורידה את הכשירות שורדת), אבל השאלה המעניינת היא כיצד יש להבין את הקשר בין המודלים הללו לבין האלטרואיזם הפסיכולוגי בבני אדם. מצד אחד, גם לנו יש עבר אבולוציוני – אנחנו, והמוח שלנו בכלל זה, חלק מהסיפור! אולי במובן מסוים המודלים הביולוגים חלים גם עלינו. מצד שני ברור שאנחנו מקרה מיוחד, שהמתמטיקה שמסבירה את התנהגות הדבורה העוקצת לא מספיקה בשביל להבין את מסכת השיקולים בראשו של אדם המחפש אהבה, סתם כך בצומת. אני מנסה לדבר באופן שקול על הרווח שבמודלים לעומת המגבלות שלהם כשזה מגיע להבנת עצמנו. העיסוק הזה מוביל לשאלות יסוד כמו: מהי המשמעות של בחירה חופשית?

 

לו יכולת להיפגש לשיחת "אחד על אחד" עם כל אישיות מפורסמת בהיסטוריה – במי היית בוחר?

 

מוצרט, חד וחלק, אבל בלי מילים. יש הרבה סוגים של גאונות אבל בעיני המופע הכי מפעים שלה, הכי עוצר נשימה, הכי משתיק הוא במוסיקה. מוצרט היה בשר ודם, וכנראה גם איש די מעצבן. אבל השתיקה בפני המוסיקה שלו, ובפני המוסיקה של אמנים גדולים אחרים, היא ההכרה בפרדוקס של המוגבלות האנושית והקטנות אל מול הכישרון האדיר הטמון בנו. הרוח האנושית במיטבה כשגדלות וצניעות נמצאים בהרמוניה.

 

"רעיון מורכב בשפה פשוטה" – ד"ר הרמן מגיש נקודה למחשבה:

 

אבולוציה מחייבת תורשה, שונות וברירה. חיים מחייבים יכולת שכפול ומטבוליזם. המשמעות של הדבר היא שבתחילת החיים על פני כדור הארץ, אם המשכפל הראשון היה משכפל את עצמו באופן מדויק לחלוטין, ללא שום טעויות, האבולוציה היתה נעצרת במקומה שכן שום שונות לא היתה נוצרת. יחד עם זאת, אם המשכפל הראשון היה משכפל עצמו באופן קלוקל מדי, האבולוציה כפי שאנחנו מכירים אותה גם היתה נעמדת במקומה, שהרי שום כיווניות לא היתה מתאפשרת על ידי ברירה. בסופו של דבר, כל היצורים החיים היום בעולם, כולל אנחנו, הם התוצאה של הגבול הדק הזה בין דיוק מושלם לפספוס מוחלט.

 

ציטוט חביב עלייך:

 

"אני מאד אוהב לצחוק חוץ מכאשר יוצא לי חלב מהאף" - וודי אלן
 

 הכיתה האינטראקטיבית

המטוס

המסוק

תולדות המכונית

הפקת חשמל

טבלה מחזורית

המסכה

עם בלי בית

חגי האור

פרעה המודרני

אמנות הרנסנס

שבועות

הקפת כדור הארץ

טלפון סלולרי


אבולוציה אנושית

אודות השמיעה

ממלכת המעמקים

המחזור החודשי

מפת העולם

מערכת העיכול

תהליך ההפריה

זהו את הפרח

קורי עכביש

אודות הראייה

עונת החורף

מפרח לפרי

אמנות הרנסנס


מבנה השלטון

מלחמת לבנון השנייה

העיר העתיקה

היסטוריה ישראלית

נשיאי ישראל

ראשי ממשלות ישראל

רמטכ"לי צה"ל

מלחמות ישראל

החלטת החלוקה

ירושלים

מלחמת ששת הימים

מלחמת יום הכיפורים

נשיאי העליון


שאלת מחקר. אנציקלופדיה ynet
שאלת מחקר. אנציקלופדיה ynet

יליד ירושלים, 1973. את תאריו הראשונים בביולוגיה ובהיסטוריה רכש באוניברסיטה העברית. את לימודי הדוקטורט עשה באוניברסיטת אוקספורד ואחר כך המשיך למחקר והוראה באוניברסיטת הרווארד. משמש כמרצה בכיר בתכנית למדע, טכנולוגיה וחברה באונ' בר אילן
שאלת מחקר, אנציקלופדיה ynet


רוצים להגיב? מעוניינים לשאול את החוקר שאלה?


עורכת המדור: גלית רויכמן
אנציקלופדיה ynet

  עוד שאלות מחקר

מדוע זכוכית היא מערכת שאינה בשיווי משקל?

מה הקשר בין מוצא עדתי, גנטיקה ומחלת הסרטן?

כיצד חוקרים אהבה? האם יש תחליף לרומנטיקה?

לאיזה תחום ידע קשורה תורת הצמות?

איך יוצרים תאי עצב מנגנון זיכרון לטווח ארוך

מה בין חיטה, יצר הנדודים ותירבות צמחים?

מתי נבנה הנמל הפניקי בעתלית?

האם ישראל היא אכן מדינה מערבית?

היכן נמצאת מערת המלח הגדולה ביותר בעולם?

מה משותף לדלי ביוב, הים התיכון ומיצרי גיברלטר?

רבותי, ההיסטוריה חוזרת? עולמו של היסטוריון

הכיצד מהווה תל אביב סכנה למדינת ישראל?

מהי מערכת רגולטורית ולמה זה טוב?

איפה עובר הגבול בין כתיבה היסטורית לספרות?

מה הקשר בין מתמטיקה לתכונות החומר?

מהמוח ועד היקום כולו – החיים כמערכת כאוס

מהם רגעי החסד של הקולנוע הישראלי?

היכן ניתן למצוא מערכת מרובת סוכנים?

מה הקשר בין עקיצות דבורים לאלטרואיזם?

על ארבע חתונות ולוויה אחת

מי קובע את מחירי המוצרים בסופרמרקט?

כמה מדענים דרושים למציאת תרופה לסרטן?

מהו איל נגיחה ומה תפקידו?

למה עדיף כעס על אדישות בפתרון סכסוך פוליטי?

מדוע נדרש הפילוסוף לחוש הומור?

כיצד חוקרים את השסע החילוני-דתי?

איך פטרייה אחת יכולה לשנות עולם?

מה בין פרה משוגעת לחלבונים מתקפלים?

מהי "ארכיאולוגיה קטנה"?

מה הקשר בין גידול חזירים למשפט ישראלי?

מה משותף לכירורגיה, כדורגל ומסחר במניות?


שערי נושא

היסטוריה ישראלית. אנציקלופדיה ynet
היסטוריה ישראלית. ההיסטוריה של מדינת ישראל. אנציקלופדיה ynet

אבולוציה אנושית. אנציקלופדיה ynet
גולגולת. צילום: איי פי

מדינות העולם. אנציקלופדיה ynet
מדינות העולם. אנציקלופדיה ynet

הטבלה המחזורית. אנציקלופדיה ynet
טבלה מחזורית - סידור כלל היסודות הכימיים. אנציקלופדיה ynet

מגלי ארצות. אנציקלופדיה ynet
מגלי ארצות - סיפורם של כמה ממגלי הארצות הבולטים בהיסטוריה. צילום: ויז'ואל/פוטוס

מטוס. אנציקלופדיה ynet
F15-I. באדיבות אתר חיל האוויר

חדשות
דעות
כלכלה
ספורט
צרכנות
תרבות ובידור
רכילות Pplus
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
סרטים
הוט
כלכליסט
משחקים
מקומי
לימודים
מדע
לאישה
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
מרכזי המבקרים
Israel News
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
אנציקלופדיה
באבלס
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
Yschool
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
שופינג לאשה
כיכר השבת
יחסים
אסטרולוגיה
מעורבות
ירוק
לאשה
דילים
ynetArt
kick
כלכליסט
בלייזר
רכילות Pplus
מנטה
משחקים
mynet
מפות
פרוגי
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
זיכרונט
ידיעות בתי ספר
ידיעות אחרונות
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
משחקים Games
עברית
דירות חדשות


YIT  - פיתוח אינטרנט ואפליקציותApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"םהאתר פועל ברישיון תל"יאקטיב טרייל
-nc  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©