ynet - ענת פלדמן - אנציקלופדיה
 
אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות  |  ספקים למשרד

ענת פלדמן

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet


מה עושה אישה חרדית במשרד פרסום? כיצד מגיעה קיבוצניקית של השומר הצעיר לכנס של מפלגת ש"ס? ד"ר ענת פלדמן עונה על שאלות אלו ואחרות

 

מהו תחום המחקר המרכזי שלך? 

 

תחום המחקר העיקר שלי הוא תנועת ש"ס. בהדגשה על פעילות השטח של המפלגה. מעניין אותי "בית הגידול" של המפלגה - מיהם האנשים שנעזרים בה ומה היא נותנת להם. אחד הנושאים החשובים הוא מערכת החינוך של ש"ס, הפרושה בכל הארץ. עד הקמתה לא היו בישראל מוסדות חינוך חרדי לספרדים, ומי שרצה חינוך חרדי נאלץ לשלוח את ילדיו לחינוך של אגודת ישראל האשכנזית, מערכת שבה קיימת עד היום אפליה נגד הספרדים. הגידול של מערכת החינוך משנה לשנה מלמד על התחזקות רוחנית מסיבית שעוברת על הציבור המזרחי המסורתי. כוונתי לבתי ספר, ולא רק לגני ילדים, אליהם מגיעים גם ילדים חילונים.

 

אני בודקת גם את מעמדם של הרבנים הספרדים בקרב קהילותיהם. עד הקמת ש"ס, היה מעמדם של אלו נמוך ביותר. רבנים גדולים שהנהיגו קהילות בחו"ל, הגיעו ארצה וירדו ממעמדם הרם. במקביל, קהילותיהם שפוזרו בכל הארץ, נותרו ללא הנהגה רוחנית. הדוגמה הכי בולטת היא זו של הרב ישראל אבוחצירא (הבאבא סאלי), שלא זכה בארץ ליחס כלשהו מהממסד. הוא התגורר ביבנה ואשקלון ולבסוף קבע את מושבו בנתיבות. בזכות הקהילה המרוקאית שהכירה אותו, הצליח לרכוש לו מעמד חוץ ממסדי חשוב ביותר. כדי לשקם את הקהילה המזרחית, הציבה ש"ס רבנים כרבני שכונות וערים, במועצות הדתיות ובתפקידים ציבוריים שונים.

 

כיצד הגעת לעסוק בתחום ומה הניע אותך לכך?

 

מראשית שנות ה-90 זיהיתי את תנועת ש"ס כתופעה חברתית פוליטית חשובה. המפלגה סיקרנה אותי משום שלא ידעתי שום דבר על החברה המזרחית ועל החברה החרדית. כמי שגדלה בקיבוץ של השומר הצעיר, אלוהים ממש לא היה בסביבה. עד כדי כך, שרק כאשר עזבנו את הקיבוץ (אז הייתי בת 15), נחשפתי לכך שרוב הציבור הישראלי צם ביום כיפור, ואפילו אינו נוסע ואינו שומע מוסיקה ביום הזה.

 

בתקופתי היו בקיבוץ רק אשכנזים. ולכן לא ידעתי שום דבר על החברה המזרחית - על מנהגיה ומנהיגיה, על קשיי הקליטה שפוררו אותה, על האפליה כלפיה (הקיימת עד היום במקומות רבים). אלה היו החוסרים שלי כשהחלטתי לחקור את תנועת ש"ס.

 

עד למחקר שלי, ש"ס לא היתה נושא למחקר בדיסציפלינה של מדע המדינה ולכן עבודת הדוקטורט שלי היתה חלוצית ולא יכלה להישען על מחקרים קודמים. ככל שהמפלגה הלכה וגדלה, כך הבנתי כי יש כאן צמיחה אותנטית מלמטה. ש"ס היא מפלגה עממית אמיתית, מחוברת לציבור ולמצוקותיו. במחקריי היום אני מבקשת להבין מי הוא הציבור הזה ומדוע הוא זקוק למפלגה.
 

כיצד נראה "יום במעבדה" בחייה של חוקרת בתחומך?  

 

יש ברשותי כמה כלי מחקר. ראשית, האנשים הפועלים בשטח. אני חוקרת את פעילות המפלגה בעיקר באזור הדרום, שבו יש לש"ס אחוזי הצבעה גבוהים מאוד. אני נפגשת עם הפעילים המקומיים, ובעזרתם מגיעה לכל הפעילויות: הרצאות בבתי כנסת, שיעורי תורה, מוסדות חינוך מקומיים, מסיבות בחגים, והרבה פעילות של נשים. אני משוחחת עם האנשים, ובעזרת כלים תיאורטיים מנתחת ומסבירה את פעילותם.

 

בנוסף למפגשים, אני מנויה כבר 14 שנה על עיתון המפלגה "יום ליום", היוצא פעם בשבוע. עיתון פוליטי מלמד רבות לא רק על מה שעושה המפלגה ומנהיגיה, אלא גם מצביע על הערכים החשובים למפלגה. בשנים האחרונות המפלגה מפעילה אתר אינטרנט מאוד עשיר ומעודכן שמהווה גם הוא מקור למידע. כך שמעבדת המחקר שלי היא גם בבית וגם בשטח.

 

כחוקרת שאינה מזוהה ואינה משתייכת לקהל היעד אליו פונה ש"ס, מהו יחסם של פעילי המפלגה כלפייך?

 

נדמה לי שהם לא תמיד מבינים מה אני עושה, אבל התרגלו לראות אותי יושבת וכותבת. במנהיגות הפוליטית של המפלגה, ובראשה אלי ישי, אומרים שאני היחידה שמבינה מה עושה המפלגה עבור הציבור שלה, כי חוקרים אחרים כותבים עליהם מבחוץ ומלמעלה ולא משתתפים כמוני באירועים שלהם.

 

האיש הראשון שפתח בפני את המפלגה היה יצחק קקון, מי שמשמש היום כעורך העיתון המפלגתי ואז עיתונאי ודובר רשת החינוך של המפלגה. כבר בפגישה הראשונה שלנו, שהתקיימה בשדרות, עיר מגוריו, רכשתי את אמונו והוא פתח בפני את כל הדלתות. קקון היה מתקשר למשל למנהלי בתי ספר ואומר להם לשוחח איתי. אלמלא הוא, הם לא היו מדברים איתי ועל כך אני חייבת לו המון.

 

חשוב לי לציין כי אי אפשר להתייחס אל ש"ס בעיניים חילוניות ולשפוט אותה על פי השקפת העולם החילונית. המנהיגים הפוליטיים והרבנים של המפלגה הם חרדים, ומתנהגים על פי אמות מידה חרדיות. לכן נקודת ההשוואה, אם רוצים בכל זאת להשוות את ש"ס למישהו, היא בין ש"ס לחברה החרדית האשכנזית. וכאן יש הבדלים עצומים.

 

דוגמה לשוני כזה היא ההתנהגות הפוליטית: כשאגודת ישראל היתה בקואליציות, הקפידו אנשיה להחזיק במשרות של סגן שר ולא שר - לכאורה כדי לא להיות מזוהים עם הממשלה החילונית. לש"ס המנהג הזה נראה מגוחך. מאז שהם בקואליציה, הם מכהנים כשרים לכל דבר. יתרה מכך, הם גם מכניסים את אנשיהם לבירוקרטיה הציבורית, דבר שאגודת ישראל כמעט לא עשתה.
חרדים. צילום: רויטרס

 

ש"ס (התאחדות הספרדים שומרי תורה), מפלגה ישראלית בעלת אופי חרדי ספרדי שהוקמה ב-1984.

 

לערך המלא


לאורך כל שנות מחקרייך, איזה נתונים הפתיעו אותך ביחס לש"ס?

 

הנושא הכי מפתיע היה היחס לנשים. ש"ס לא רק מדברת, אלא באמת מקדמת את הנשים. כאשר התחלתי להשתתף בפעילויות של המפלגה, הסתבר לי שלנשים יש חלק דומיננטי ביותר בפעילות הציבורית, החינוכית והפוליטית של המפלגה. המפלגה מעודדת אותן לרכוש השכלה מקצועית ואקדמית, מעודדת אותן לנהל קריירה מקצועית בשרות הציבורי והפרטי, ומעודדת יזמות עיסקית של נשים.

 

כך למשל, בגיליון ה–1000 החגיגי של העיתון פורסמה כתבה גדולה העוסקת בנשים חרדיות שהקימו משרדי פרסום. המודל הנשי של ש"ס הוא המודל הנשי החילוני ולא המודל החרדי האשכנזי. רק בעידוד הרבנים יכלה עדינה בר שלום, בתו של הרב עובדיה יוסף, להקים ולנהל מכללה אקדמית שנועדה לתת תואר ראשון לנשים חרדיות במקצועות כגון עבודה סוציאלית, קלינאות תקשורת ומדע המדינה (בכוונה לא מקצועות החינוך). להבדיל, בחברה החרדית אשכנזית הרבנים אוסרים על נשים לרכוש השכלה אקדמית.

 

השוואה לא נכונה נוספת בין ש"ס לחברה החילונית, נעשית בנושא ייצוג בכנסת לנשים. חברות כנסת חרדיות הן עדיין טאבו עבור הרבנים החרדים, וגם עבור אלה של הציונות הדתית. לדעתי, הדרתן של הנשים מהפוליטיקה נובעת מהרצון לשמר שליטה גברית, ולא מטעמי דת. הרי גם אם נסתכל על המפלגות החילוניות, ברובן עדיין אין שוויון בייצוג לנשים, ועדיין צריך לשריין עבורן מקומות, כאילו שנשים הן מיעוט באוכלוסייה. בהקשר זה, יש עדיין הרבה מה לשפר במפלגות החילוניות, לפני שנבקר את ש"ס בנושא הזה.
 

האם תוכלי לתאר את מגמות השינוי (אם קיימות כאלו) בש"ס, אשר מרמזות על פניה העתידיות?

 

אם נסתכל על עתידה של ש"ס דרך מערכת החינוך שלה, הרי שהיא שומרת על יציבות בגידול התלמידים. המסקנה מכך היא שיותר אנשים מבקשים לחזור למקורות הרוחניים שלהם, ועל התופעה הזו ניתן ללמוד גם מריבוי המטיפים לחזרה בתשובה. אם נסתכל על ש"ס באמצעות יחסה לנשים, נראה כי המודל של אשת קריירה חילונית הוא שעומד לנגד עיניה, וזאת בגיבוי מלא של הרבנים.

 

מאפיין נוסף של החברה הש"סניקית הוא העדר הרצון לבדלנות. פעם התפרסמה כתבה בעיתון המפלגה, שבה הסבירו את החשיבות של מגורים בבנין שבו רוב המשפחות חילוניות. הציבור הש"סניקי מעוניין להשתלב בכל הרבדים של החברה הישראלית. החל מהצבא וכלה בעבודה, השכלה ומגורים. השתלבות מתוך עמדה של הערכה עצמית, ולא מעמדת חולשה. את כל אלה מספקת ש"ס, וכל עוד תהיה פריפריה חלשה כלכלית ותרבותית, ש"ס תמשיך לספק תשובות.
 

"רעיון מורכב בשפה פשוטה" - ד"ר פלדמן מציגה נקודה למחשבה: 

 

אני מבקשת להפריך את הרעיון כי ש"ס מנציחה את הבערות והעוני כדי שיהיו לה בוחרים. ש"ס עושה כל מה שהיא יכולה במסגרת כוחה הפוליטי, כדי לקדם את החברה בפריפריה. היא עוזרת לנשים באמצעות סבסוד מעונות יום, כך שתוכלנה לצאת לעבוד, היא מקדמת נשים חד הוריות בשורה של הטבות - אולי החשובה שבהן היא מלגות להשכלה והשארת הקצבאות בזמן הלימודים (עד לאחרונה, אם חד הורית היתה צריכה לוותר על הקצבה שלה אם הלכה לאוניברסיטה). כלומר, ש"ס פועלת לקדם את הנשים ולהוציאן ממעגל העוני.

 

אני מציעה לקוראים לנסות להתעלם מכך שש"ס היא מפלגה חרדית ומזרחית, ולהסתכל באובייקטיביות על פעילותה החברתית למען כלל הציבור בארץ.

 

ציטוט חביב עלייך:

 

שלמה המלך אמר: "חוכמת נשים בנתה ביתה ואוולת בידה תהרסנו". יש פרשנויות שונות על הפסוק הזה. אני רוצה לתת לו משמעות אקטואלית פמיניסטית. לנשים יש כוח עצום. אנחנו יכולות לעשות כל דבר. להבנתי, הרב עובדיה פועל על פי הפסוק הזה כשהוא מתייחס לנשים. אלי ישי אמר לי פעם שהוא מעריץ את הנשים ולא מבין איך הן מצליחות לנהל גם עסקים וגם את הבית. זה הרבה יותר קשה ממה שהוא עושה.
ד,ר ענת פלדמן, שאלת מחקר. אנציקלופדיה ynet
ד"ר ענת פלדמן

ילידת 1957, קיבוץ שער העמקים. רכשה תואר ראשון ושני בהיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת בן גוריון, ואת עבודת הדוקטורט עשתה באוניברסיטת בר אילן, במחלקה למדע המדינה. כיום משמשת כמרצה במכללת אחווה
שאלת מחקר, אנציקלופדיה ynet


רוצים להגיב? מעוניינים לשאול את החוקר שאלה?


עורכת המדור: גלית רויכמן
אנציקלופדיה ynet

  עוד שאלות מחקר

ד"ר מיכאל רביב – מה בין חקלאות אורגנית לדת?

ד"ר הני זוביידה – מה בין חמישה אשכנזים וחמסה?

ד"ר מוטי רגב – מעבדת מחקר מוזיקלית

ד"ר לילך לב ארי – על החלום האמריקאי ושברו

ד"ר דוד גורביץ' – מה משותף לאיקיאה ולריאליטי?

ד"ר אהוד גזית – למה כדאי לחשוב קטן?

ד"ר דוד פסיג – כיצד קוראים עתידות?

ד"ר קרן איל – איך הטלוויזיה משפיעה על קהלה?

ד"ר ענת פלדמן – הבו כוח לנשים! המהפכה בש"ס

פרופ' תמר סוברן – מה הקשר בין סלנג לשירה?

ד"ר דליה גבריאלי נורי - מה משותף לכירורגיה, כדורגל ומסחר במניות?

פרופ' דפנה ברק ארז - למה חבל שאין לנו חוקה?

ד"ר יוסי לשם - מה בין מטוסים וציפורים נודדות?

ד"ר דורון לוריא - היד הנעלמה שמעניקה חיי נצח לאמנות

ד"ר אורית טאובמן - כיצד מתמודדים עם הפחד מן המוות?

ד"ר רונית קמפף - על משחקי מחשב ושלום איזורי

ד"ר רונית שריד - סיור בעולם הנגיפים

ד"ר אמנון פרידברג - על הקשר בין זבובים לחקירת רצח

ד"ר דרור פיקסלר - כיצד רואים את הנסתר?

ד"ר אלי עסיס - לשם מה כתבו את התנ"ך?

ד"ר סמדר נאוז - בן כמה היקום?

ד"ר קרן שלו - היכן יעדיף גנב ממוצע לפשוע?

ד"ר רוני פוטסמן - איך ייראה שדה הקרב העתידי?

ד"ר ניר כרמי - באיזה מים משתמשים להשקיית פרדסים?

ד"ר דן שיפטן - איך ייראה המזה"ת ב-2060?

ד"ר ארז סיניבר - מי מרוויח יותר - בוגרי מכללה או בוגרי אוניברסיטה?

פרופ' צבי זוהר - האם אדם מסורתי "חלש" יותר באמונתו מאדם דתי?

פרופ' חגי נצר - איך אפשר לקבל תצלום של יציאת מצרים?

ד"ר יצחק קראוס - האם קמפיין שיווקי יכול לזרז את בוא המשיח?

פרופ' איתן אגמון - האם כל מוסיקאי מחונן הוא בהכרח גאון מתמטי?

ד"ר דרור מינץ - כמה חיידקים נמצאים בגוף האדם?

פרופ' מרים פאוסט - איזה אזור במוח אחראי להבנת בדיחות?

ד"ר טל פבל - האם אנו עומדים בפתחה של מלחמה מקוונת?

ד"ר אורנה כהן - חוקרת בתחום המשפחה

פרופ' רמית מר - מה הקשר בין מתמטיקה לפעולת מערכת החיסון?

פרופ' אברהם קציר - כיצד יכולה קרן לייזר להגן על מטוסים מהתבייתות טילים?

ד"ר רוני שטרקשל - איך השפיע האינטרנט על מנהגי החיזור של בני נוער?

פרופ' שמואל שפירא - מהי רפואת טרור?

ד"ר ליאת איילון - באיזו מדינה הכי כדאי להזדקן?

ד"ר יוסי לשם - מה בין מטוסי חיל האוויר וציפורים נודדות?

ד"ר יובל גרעיני - מזמין אתכם לעולמה הקסום של הביופיסיקה

פרופ' עמוס פרומקין - עוסק בחקר חללים תת-קרקעיים

פרופ' בלהה פישר - מה בין עיצוב אופנה לפיתוח תרופות?

פרופ' משה קוה - מה הוא מקומו של האי סדר ביקום?

פרופ' שרית קראוס - הצצה לעולם המחר של מדעי המחשב

פרופ' נוגה אלון - למה אין בעולם מתמטיקה מכוערת?

פרופ' מינה טייכר - חולמת למצוא הוכחה מתמטית לכך שהמוח עובד בסינכרוניזציה

פרופ' עודד אגם - איך מתקיים מחקר של פיסיקאי תיאורטי?

פרופ' מיכאל זיניגרד - כיצד מייצרים בעצם חומר חדש?

ד"ר עופר גולן - האם אוטיזם הוא עניין תורשתי?

פרופ' אהרון מאיר - כיצד נראה דור העתיד של הארכיאולוגיה?

פרופ' מרים שליזנגר - מהי השפה האוניברסלית של ימינו?

פרופ' שרה יפת - מהו תפקידו של הטקסט המקראי בימינו?

פרופ' פרד טאובר - מספק חלון הצצה למוח האנושי

יעקב שרביט - איך נראים חיי המעבדה של חוקר תת ימי?

פרופ' בנימין זאב קדר - היסטוריון השוואתי

פרופ' מוטי גולני - עוסק בהיסטוריה צבאית, מדינית ותרבותית של ארץ ישראל

פרופ' עמיהוד גלעד - כיצד נולדת פילוסופיה חדשה?

ד"ר צביקה גרינהוט - מה בין עבודות מע"צ בסיבוב מוצא לבין יישוב מתקופת הברזל?

ד"ר יזהר ברגד - חושף סודות מהמעבדה הנוירופיסיולוגית

פרופ' מיכה לשם - מדוע חולדות ובני אדם אוהבים מלח?

פרופ' ציון פחימה - מה בין חיטה, יצר הנדודים הטבוע באדם ותירבות צמחים?

פרופ' אהוד שפניר - מה ניתן להסיק מהתנהגות החיות המסוכנות לאדם?

פרופ' אדי ברקאי - כיצד פועל זיכרון ארוך הטווח של האדם

ד"ר חיננית קולטאי - כיצד יכולה פטרייה אחת לשנות עולם?

ד"ר ירון שב-טל - כמה מדענים דרושים למציאת תרופה לסרטן?

ד"ר ינאי עופרן - כיצד מתעצב כתב יד?

פרופ' איתן פרידמן - מה הקשר בין מוצא עדתי, גנטיקה ומחלת הסרטן?

ד"ר אורן הרמן - מה הקשר בין עקיצות דבורים לבין זקנות שמנסות לחצות את הכביש?

פרופ' תמי רונן רוזנבאום - מה יותר טבעי לנפש האדם - חשיבה חיובית או שלילית?

פרופ' איל בנבנישתי - אלו שיניים יש למערכת המשפט הבינלאומית?

ד"ר דוד מקלברג - למה מתקפת ריאליטי זה רע?


 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
מרכזי המבקרים
Israel News
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
אנציקלופדיה
באבלס
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
Yschool
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
שופינג לאשה
כיכר השבת
יחסים
אסטרולוגיה
מעורבות
ירוק
לאשה
דילים
ynetArt
kick
כלכליסט
בלייזר
רכילות Pplus
מנטה
משחקים
mynet
מפות
פרוגי
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
זיכרונט
ידיעות בתי ספר
ידיעות אחרונות
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
משחקים Games
עברית
דירות חדשות


YIT  - פיתוח אינטרנט ואפליקציותApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"םהאתר פועל ברישיון תל"יאקטיב טרייל
-nc  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©