ynet - טליה מירון שץ - אנציקלופדיה
 
אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות  |  ספקים למשרד

טליה מירון שץ

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet


איך חוקרים "אושר"? ואיך מוצאים אותו? מהי הטיית האישוש וכיצד היא מנווטת את חיינו? לד"ר טליה מירון-שץ פתרונים

 

מהו תחום המחקר המרכזי שלך? 

 

תחומי המחקר העיקריים שלי הם מושג האושר וקבלת החלטות רפואיות-צרכניות. "אושר" זו מילה גדולה, ואני מתמקדת בפער שבין החוויה לשיפוט שלה. כל חוויה, בין אם היא שירות צבאי או הליכה למכולת, נמשכת זמן מוגבל, ולאחר מכן אתה נשאר עם השיפוט, או האופן שבו אתה מעריך את ההתנסות הזו. מאחר והאירוע שיצר את החוויה הסתיים, כל החלטה שלך לגבי חוויות נוספות בהמשך מתבססת רק על השיפוט הזה.

 

לגבי החלטות רפואיות-צרכניות, המחקר שלי מתבצע על רקע הנטייה לתת לחולים יותר ויותר יכולת הכרעה, כאשר רופאים מקבלים תפקיד בעל גוון ייעוצי. אני בודקת כמה מהנחות היסוד בתחום, בעיקר את ההנחה שאם תיתן לחולים מידע, הם בהכרח יבינו אותו, ויקבלו את ההחלטות הנכונות עבורם. התפקיד שלי איננו לקבוע האם זה רע או טוב, מוסרי יותר או פחות, אלא האם המדיניות הזו מביאה לתוצאות הרצויות.

 

המחקרים שלי ושל רבים אחרים, מראים שמידע רפואי מוצג הרבה פעמים באופן מבלבל וקשה להבנה. זה לא מעיד על חוסר יכולת של החולה, אלא על כשל תקשורתי. למשל, באתר של המכון האמריקאי לסרטן שמיועד לציבור הרחב, כתוב מהי ההסתברות ללקות בסרטן השד במהלך החיים. חצי מהנשים שקראו את המידע הזה לא הבינו אותו. הקושי הזה אינו ייחודי לחולים, אלא מאפיין גם הבנה של בעלי מקצוע. חלק מהפעילות שלי מוקדש לעבודה עם רופאים בישראל וארה"ב ולפיתוח דרכים לאוריינות רפואית, שתאפשר הבנה טובה יותר של המידע.

 

כיצד הגעת לעסוק בתחום ומה הניע אותך לכך?

 

כמעט מביך לראות כמה מקריות היתה באופן שבו הגעתי לתחום שלי. גדלתי ליד מגרש כדורגל - ימק"א המיתולוגי של בית"ר ירושלים - לא הכרתי אף איש אקדמיה ולא ידעתי שיש בעולם אנשים שעיסוקם במחקר. גם כשנהניתי מלימודי התואר השני בפסיכולוגיה חברתית, לא חשבתי להמשיך לדוקטורט, אלא רציתי לרכוש מקצוע. ניהלתי יחידת מיון עובדים והערכת פרוייקטים בחברה למתנ"סים, ואחרי כמה שנים הרגשתי שחסר לי אתגר אינטלקטואלי והחלטתי לעשות דוקטורט.

 

לא הייתי בטוחה מה אני רוצה לחקור, אבל ידעתי עם מי. פניתי לפרופסור גרשון בן-שחר, שהציע לי שני נושאים אפשריים, וביניהם הטיות בשיפוט. התלהבתי מהנושא משום שראיתי מיד את ההשלכות המעשיות שלו, ואכן בעבודת הדוקטורט שלי ניסיתי להציע דרכים כדי להפחית את ההטיות אצל מנהלי משאבי אנוש שקוראים חומר על מועמד. פרופסור דניאל כהנמן, חתן פרס נובל בכלכלה, ופרופסור עמוס טברסקי ז"ל, הם שייסדו ופיתחו את התחום של הטיות בשיפוט. בשנים האחרונות כהנמן מוביל את חקר האושר, וכשחיפשתי מקום להתמחות בו לפוסט דוקטורט פניתי אליו והוא הזמין אותי אליו לאוניברסיטת פרינסטון, למה שהתפתח לארבע שנים מעשירות.

 

לתחום של הבנת מידע רפואי הגעתי כאשר הציעו לי ללמד קורס בקבלת החלטות לתלמידי יעוץ גנטי בביה"ח הדסה בירושלים. זו התוכנית היחידה בארץ להכשרת יועצים גנטיים, והיחידה בעולם שמחייבת קורס כזה, בזכות האישה שמובילה אותה – דר' מיכל שגיא. כחלק מההכנה לקראת הקורס השתתפתי בכמה וכמה פגישות של פציינטים עם יועצות. מעבר לקושי הרגשי האדיר, ראיתי גם את הקושי בהתמודדות עם המידע, בעיקר כשמדובר בהסתברויות.

 

לאורך הדרך היתה הרבה התגלגלות, אבל גם הרבה חיבור לאנשים והליכה בעקבות הדברים שעניינו אותי, גם אם נראה היה שאני מתפזרת או סוטה מהתחום המרכזי שבחרתי. איכשהו הדברים התכנסו.

 

כדי לספק את יצר הסקרנות – איך נראים החיים באוניברסיטת פרינסטון?

 

חלק מהעניין הוא עצם ההרגשה שגרים, חיים ונושמים את האוניברסיטה. כמעט כמו בצבא, החיים פה הם חוויה טוטאלית. זו עיר קטנה, מאוד יפה ומטופחת, שבמרכזה קמפוס שיש בו בניינים שנבנו לפני מלחמת העצמאות של ארצות הברית. המשפחה שלי גרה בדיור אוניברסיטאי בקצה הקמפוס, ובדרך למשרד אפשר לפגוש צבאים וארנבים.

 

הפסטורליה הזו בלטה במיוחד כשהגענו מירושלים בקיץ 2005, אחרי שנים קשות של אינתיפאדה, שבהן שליש מפיגועי ההתאבדות התרחשו במרחק הליכה מהבית שלנו. כל מה שיש בפרינסטון – היופי, השקט, מערכת החינוך המצוינת לילדים, הספריה הציבורית היפהפיה שפתוחה גם בסופי שבוע, השיטור הקהילתי הנרחב שמביא לכך שפשע הוא בגדר אפשרות לא קיימת, תקציבי המחקר הנדיבים, והחוקרים שהם מהמובילים בתחומם – הכל מאפשר רוגע והתמקדות במחקר.

 

מעבר לכך, מכון המחקר אליו אני שייכת הוא חלק מביה"ס למדיניות ציבורית על שם וודרו ווילסון בפרינסטון. כמה ימים אחרי שאובמה נבחר לנשיא, אן-מרי סלוטר, הדיקנית של ביה"ס עברה לוושינגטון כדי לעבוד אצל הילרי קלינטון, ואלן קרוגר, שעבד בצמוד עם כהנמן על מחקרי האושר, התמנה לתפקיד בכיר במשרד האוצר. כל זה יוצר מחוייבות להוציא את הידע מחוץ לכותלי האוניברסיטה, וגם נותן את התחושה שזה אפשרי, שהמערכות לפעמים קשובות למה שיש לחוקרים כמונו להגיד.

 

איך חוקרים אושר?

 

למרות שאושר נשמע כל כך רגשי ואולי חמקמק, גם את הנושא הזה חוקרים כמו שחוקרים כל דבר אחר - בצורה שיטתית, מבוקרת, שתאפשר להגיע למסקנות מדעיות. ובתוך כל השיטתיות הזו אני מתאמצת למצוא את הזווית ההומניסטית ולתת למי שהשתתף במחקר הזדמנות להשמיע את הקול הייחודי שלו.

 

פרופסור כהנמן פיתח שיטת מחקר שבה אנשים מדווחים מה הם עשו במהלך היום הקודם, מהרגע שקמו ועד שהלכו לישון. בנוסף, הם מספרים לנו על רגעי השיא והשפל שלהם, שביעות הרצון שלהם מהחיים, התדירות שבה יש להם מחשבות על נושאים כגון מערכות יחסים, אמונה או משקל – ואיך הם מרגישים כאשר הם חושבים על הדברים הללו.

 

כל מחקר שעשינו התבצע על כמה מאות נשים, ואני מכירה להן תודה, משום שהן באמת שיתפו אותנו בפרטים משמעותיים מחייהן. כך למשל, למדנו שרוב רגעי השיא של נשים נובעים מקשר עם אנשים אחרים – בן זוג, ילדים, חברות. וכך גם ראיתי שמחשבות על ביטחון כלכלי מאוד פוגעות בשביעות הרצון מהחיים, ושזה קורה בכל רמות ההכנסה.

 

זה ניתוח שאפשר לעשותו בקלות רק עם מספרים, אבל כדי לשמוע מה אומר להן "ביטחון כלכלי" שאלתי נשים איך הן מרגישות כשהן חושבות על העתיד, ולאחר מכן – מה היה להן בראש כשחשבו על "העתיד". כמעט חצי מהנשים שהשתתפו במחקר חשבו על כסף או הצורך בכסף ובעיקר בביטחון כלכלי ובתחושה של רוגע. הן כתבו דברים כמו - האם יהיה לי מספיק כסף לצאת אי פעם לפנסיה? האם אוכל להרשות לעצמי תרופות וביטוח רפואי? (אלה שני דברים נפרדים בארצות הברית), האם יהיה לי מספיק כסף לשלם חשבונות ומשכנתא?

 

המחקר הזה קיבל כיסוי תקשורתי נרחב, כנראה בגלל הסתירה בין החלום האמריקאי על הצלחה ועושר, לבין הקושי היומיומי והיעדר רשת הביטחון הסוציאלית.

צילום: ויז'ואל/פוטוס

 

פסיכולוגיה. (מיוונית- "תורת הנפש"), תחום במדעי החברה, העוסק בחקר הנפש. מכלול המידע המתאר ומסביר את התנהגות האדם ובעלי החיים

לערך המלא


ואיך מוצאים אושר?

 

המתכון של פרויד הוא אחד המוצלחים שאני מכירה: לאהוב ולעבוד. בסדר הזה, והוא לא מקרי. בן הזוג, הילדים, אמא שלי, החברים, המשפחה המורחבת, כולל בני הדודים שאני מאוד גאה בהם (יש לי 42!) – אלה אנשים שתמיד נותנים לי כח, ואוהבים אותי באותה מידה בין אם מאמר שלי לא התקבל לפרסום, או התראיינתי באותו בוקר לטלויזיה וכתבו עליי בוול סטריט ג'ורנל. זה כל כך חשוב, בעיקר בעולם האקדמי בו העשייה שלך כל הזמן נתונה לביקורת, ותמיד יש אנשים הרבה יותר חכמים ממך.

 

החלק השני של המתכון הוא לעבוד. התמזל מזלי והעבודה מאפשרת לי להגשים את עצמי, לשתף פעולה עם אנשים מאוד חכמים, שחלקם הפכו לחברים טובים, ולנסות לתרום מהידע והתובנות שלי כדי להפוך את העולם למקום טוב יותר.

 

"רעיון מורכב בשפה פשוטה" – ד"ר טליה מירון-שץ מציגה נקודה למחשבה:

 

הדוקטורט שלי עסק בהטיית האישוש, שזו הנטייה שלנו להתאהב ברעיון או בתיאוריה. כמו בהתאהבות, זה קורה מהר מאוד, ועל סמך מעט מידע או אפילו רק על סמך התרשמות. בהמשך, אנחנו מחפשים יותר ויותר עדויות לכך שההחלטה שקיבלנו נכונה, תוך כדי התעלמות מעדויות סותרות. אני הראיתי את זה לגבי מועמד לעבודה, שאומרים עליו מראש שהוא נהדר, או לא מוצלח. ובגלל שהמועמד הוא בנאדם, כמו כולנו, עם צדדים חזקים יותר וחזקים פחות, כמעט תמיד נוכל למצוא הוכחות לעמדה הראשונית שלנו.

 

כששואלים לאחר מעשה "איך לא עלינו על זה?!" התשובה היא – כי לא חיפשנו הוכחות לכך שהרעיון שלנו פגום, ואם מצאנו הוכחות, הסברנו - לעצמנו או לאחרים - שהן לא ממש חשובות, לא משכנעות וכו'. העיקר לא לפגום בתמונת העולם שציירנו לעצמנו. ההטייה הזו רלוונטית לכל אחד, מדי יום, וגם מומחים (אנליסטים כלכליים ודומיהם) לא חסינים מפניה.

 

לסיום, ציטוט חביב עלייך:

 

אני לא דתייה, אבל אני אדם מאמין, והציטוט לקוח ממחזור התפילה הקונסרבטיבי ליום הכיפורים, אליו התוודעתי בפרינסטון.

 

"מה נאמר לפניך, יי אלהינו ואלהי אבותינו, הלא כל הגבורים כאין לפניך ואנשי השם כלא היו וחכמים כבלי מדע ונבונים כבלי השכל, כי רׂב מעשיהם תׂהו וימי חייהם הבל לפניך. ומותר האדם מן הבהמה אין, כי הכל הבל".

 

שאלת מחקר
צילום: איתמר שץ

ילידת ירושלים. פוסט דוקטורנטית באוניברסיטת פרינסטון ומרצה להתנהגות צרכנים בביה"ס למינהל עסקים וורטון.

 

רכשתי את כל השכלתי האקדמית – מהב"א, דרך המ"א בפסיכולוגיה ותקשורת, ועד הדוקטורט בפסיכולוגיה חברתית – באוניברסיטה העברית. החל מאוקטובר 2009 אהיה מרצה בכירה לשיווק בקריה האקדמית קרית אונו.

 

לבלוג של ד"ר טליה מירון שץ - לחצו כאן

שאלת מחקר, אנציקלופדיה ynet


רוצים להגיב? מעוניינים לשאול את החוקר שאלה?


עורכת המדור: גלית רויכמן
אנציקלופדיה ynet

  עוד שאלות מחקר

ד"ר מיכאל רביב – מה בין חקלאות אורגנית לדת?

ד"ר הני זוביידה – מה בין חמישה אשכנזים וחמסה?

ד"ר מוטי רגב – מעבדת מחקר מוזיקלית

ד"ר לילך לב ארי – על החלום האמריקאי ושברו

ד"ר דוד גורביץ' – מה משותף לאיקיאה ולריאליטי?

ד"ר אהוד גזית – למה כדאי לחשוב קטן?

ד"ר דוד פסיג – כיצד קוראים עתידות?

ד"ר קרן איל – איך הטלוויזיה משפיעה על קהלה?

ד"ר ענת פלדמן – הבו כוח לנשים! המהפכה בש"ס

פרופ' תמר סוברן – מה הקשר בין סלנג לשירה?

ד"ר דליה גבריאלי נורי - מה משותף לכירורגיה, כדורגל ומסחר במניות?

פרופ' דפנה ברק ארז - למה חבל שאין לנו חוקה?

ד"ר יוסי לשם - מה בין מטוסים וציפורים נודדות?

ד"ר דורון לוריא - היד הנעלמה שמעניקה חיי נצח לאמנות

ד"ר אורית טאובמן - כיצד מתמודדים עם הפחד מן המוות?

ד"ר רונית קמפף - על משחקי מחשב ושלום איזורי

ד"ר רונית שריד - סיור בעולם הנגיפים

ד"ר אמנון פרידברג - על הקשר בין זבובים לחקירת רצח

ד"ר דרור פיקסלר - כיצד רואים את הנסתר?

ד"ר אלי עסיס - לשם מה כתבו את התנ"ך?

ד"ר סמדר נאוז - בן כמה היקום?

ד"ר קרן שלו - היכן יעדיף גנב ממוצע לפשוע?

ד"ר רוני פוטסמן - איך ייראה שדה הקרב העתידי?

ד"ר ניר כרמי - באיזה מים משתמשים להשקיית פרדסים?

ד"ר דן שיפטן - איך ייראה המזה"ת ב-2060?

ד"ר ארז סיניבר - מי מרוויח יותר - בוגרי מכללה או בוגרי אוניברסיטה?

פרופ' צבי זוהר - האם אדם מסורתי "חלש" יותר באמונתו מאדם דתי?

פרופ' חגי נצר - איך אפשר לקבל תצלום של יציאת מצרים?

ד"ר יצחק קראוס - האם קמפיין שיווקי יכול לזרז את בוא המשיח?

פרופ' איתן אגמון - האם כל מוסיקאי מחונן הוא בהכרח גאון מתמטי?

ד"ר דרור מינץ - כמה חיידקים נמצאים בגוף האדם?

פרופ' מרים פאוסט - איזה אזור במוח אחראי להבנת בדיחות?

ד"ר טל פבל - האם אנו עומדים בפתחה של מלחמה מקוונת?

ד"ר אורנה כהן - חוקרת בתחום המשפחה

פרופ' רמית מר - מה הקשר בין מתמטיקה לפעולת מערכת החיסון?

פרופ' אברהם קציר - כיצד יכולה קרן לייזר להגן על מטוסים מהתבייתות טילים?

ד"ר רוני שטרקשל - איך השפיע האינטרנט על מנהגי החיזור של בני נוער?

פרופ' שמואל שפירא - מהי רפואת טרור?

ד"ר ליאת איילון - באיזו מדינה הכי כדאי להזדקן?

ד"ר יוסי לשם - מה בין מטוסי חיל האוויר וציפורים נודדות?

ד"ר יובל גרעיני - מזמין אתכם לעולמה הקסום של הביופיסיקה

פרופ' עמוס פרומקין - עוסק בחקר חללים תת-קרקעיים

פרופ' בלהה פישר - מה בין עיצוב אופנה לפיתוח תרופות?

פרופ' משה קוה - מה הוא מקומו של האי סדר ביקום?

פרופ' שרית קראוס - הצצה לעולם המחר של מדעי המחשב

פרופ' נוגה אלון - למה אין בעולם מתמטיקה מכוערת?

פרופ' מינה טייכר - חולמת למצוא הוכחה מתמטית לכך שהמוח עובד בסינכרוניזציה

פרופ' עודד אגם - איך מתקיים מחקר של פיסיקאי תיאורטי?

פרופ' מיכאל זיניגרד - כיצד מייצרים בעצם חומר חדש?

ד"ר עופר גולן - האם אוטיזם הוא עניין תורשתי?

פרופ' אהרון מאיר - כיצד נראה דור העתיד של הארכיאולוגיה?

פרופ' מרים שליזנגר - מהי השפה האוניברסלית של ימינו?

פרופ' שרה יפת - מהו תפקידו של הטקסט המקראי בימינו?

פרופ' פרד טאובר - מספק חלון הצצה למוח האנושי

יעקב שרביט - איך נראים חיי המעבדה של חוקר תת ימי?

פרופ' בנימין זאב קדר - היסטוריון השוואתי

פרופ' מוטי גולני - עוסק בהיסטוריה צבאית, מדינית ותרבותית של ארץ ישראל

פרופ' עמיהוד גלעד - כיצד נולדת פילוסופיה חדשה?

ד"ר צביקה גרינהוט - מה בין עבודות מע"צ בסיבוב מוצא לבין יישוב מתקופת הברזל?

ד"ר יזהר ברגד - חושף סודות מהמעבדה הנוירופיסיולוגית

פרופ' מיכה לשם - מדוע חולדות ובני אדם אוהבים מלח?

פרופ' ציון פחימה - מה בין חיטה, יצר הנדודים הטבוע באדם ותירבות צמחים?

פרופ' אהוד שפניר - מה ניתן להסיק מהתנהגות החיות המסוכנות לאדם?

פרופ' אדי ברקאי - כיצד פועל זיכרון ארוך הטווח של האדם

ד"ר חיננית קולטאי - כיצד יכולה פטרייה אחת לשנות עולם?

ד"ר ירון שב-טל - כמה מדענים דרושים למציאת תרופה לסרטן?

ד"ר ינאי עופרן - כיצד מתעצב כתב יד?

פרופ' איתן פרידמן - מה הקשר בין מוצא עדתי, גנטיקה ומחלת הסרטן?

ד"ר אורן הרמן - מה הקשר בין עקיצות דבורים לבין זקנות שמנסות לחצות את הכביש?

פרופ' תמי רונן רוזנבאום - מה יותר טבעי לנפש האדם - חשיבה חיובית או שלילית?

פרופ' איל בנבנישתי - אלו שיניים יש למערכת המשפט הבינלאומית?

ד"ר דוד מקלברג - למה מתקפת ריאליטי זה רע?


 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
מרכזי המבקרים
Israel News
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
אנציקלופדיה
באבלס
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
Yschool
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
שופינג לאשה
כיכר השבת
יחסים
אסטרולוגיה
מעורבות
ירוק
לאשה
דילים
ynetArt
kick
כלכליסט
בלייזר
רכילות Pplus
מנטה
משחקים
mynet
מפות
פרוגי
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
זיכרונט
ידיעות בתי ספר
ידיעות אחרונות
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
משחקים Games
עברית
דירות חדשות


YIT  - פיתוח אינטרנט ואפליקציותApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"םהאתר פועל ברישיון תל"יאקטיב טרייל
-nc  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©