ynet - יצחק קראוס - אנציקלופדיה
 
אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות  |  ספקים למשרד

יצחק קראוס

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet


האם קמפיין שיווקי יכול לזרז את בוא המשיח? מה ההבדל בין מותו של אדם לבין הסתלקותו מן העולם הזה? הרב ד"ר יצחק קראוס מספק הצצה נדירה לעולמה המפתיע של תנועת חב"ד

 

מהו תחום המחקר המרכזי שלך?

 

המחשבה היהודית התאפיינה מאז ומעולם בריבוי פנים. דיאלקטיקה זו עניינה אותי, ועוד בלימודיי הישיבתיים אהבתי להתעמק בהשתלשלות ההלכה ובהגות התורנית לנוכח תפניות המציאות ושינויי העיתים. במיוחד עניינה אותי התמודדותו של העולם היהודי עם חידושי תנועת ההשכלה והציונות, ועם המשבר הגדול ביותר של זמננו: השואה.

 

כאדם שחי בישראל, בן למשפחה שהגיעה לארץ כפליטי השואה, ולא זכה להכיר את רוב קרובי משפחתו, שאלתי את עצמי פעמים רבות מדוע יהודים, ובמיוחד אלו שהתפללו שלוש פעמים ביום "ותחזינה עיננו בשובך לציון", לא עלו לישראל עם ראשית העליות בעת החדשה. את עבודת המ.א הקדשתי לנושא זה, ויחסה של היהדות החרדית לציונות ומדינת ישראל עדיין מעסיק אותי, ובמיוחד על רקע ארועים כמו הפגנות השבת בירושלים.

 

לאחרונה אני מתמקד בחקר תנועת חב"ד ובעקרונות הרעיוניים שהובילו לאקטיביזם חסר התקדים שלה ב-30 השנה האחרונות. המחקר שלי שואף לחשוף את המחשבה מאחורי המעשה, ולנתח את המקורות ההגותיים והכוחות המוטיבציוניים שהפכו את תנועת חב"ד מחסידות קטנה ומופנמת, לכוח המוביל והמוחצן ביותר בהפצת היהדות.

 

היחס של חסידי חב"ד למודרנה ולהקמת מדינת ישראל ייחודי למדי. השבר הגדול בתנועה שנוצר עם "הסתלקות" מנהיגה הנערץ - רבי מנחם מנדל שניאורסון (הרבי מליובאוויטש) - הוביל לפרשנויות מרתקות של מושג המשיחיות שלא רק שלא הפסיקו את צמיחתה ופעילותה של החסידות, אלא הטעינו אותן בערכים חדשניים שהופכים את חב"ד למקרה בוחן מעניין ליחסה של היהדות להתמהמהות ביאת המשיח.

 

כיצד הגעת לעסוק בתחום ומה הניע אותך לכך?

 

כשהתחלתי לעבוד על הדוקטורט שלי, היה בכוונתי לבחון את יחסן של חצרות חסידיות שונות לציונות ולמדינת ישראל, ואחד מפרקי המחקר היה בחינת יחסה של חב"ד לציונות. במהלך עבודתי ישבתי בספריית חב"ד בבני ברק, ושיתפתי את הספרן בהרהוריי. יום אחד הוא אמר לי בפשטות ובעדינות: "חב"ד היא תנועה רעיונית גדולה, והעיסוק שלך דווקא ביחסה לציונות מזכיר לי אדם העומד במוזיאון מול תמונה של צייר מפורסם, ומתבונן במסגרת התמונה בלבד." "כמובן", אמרתי, "זה נכון לחב"ד ההיסטורית, אבל אני חוקר את המאה ה-20 וחב"ד בתקופה זו היא יותר מסגרת ארגונית מאשר תנועה רעיונית". הוא הפטיר וענה לי: "אני רואה שאתה באמת לא מכיר את חב"ד, ואינך מכיר כלל את משנתו של הרבי מליובאוויטש".

 

בימים שלאחר מכן לא הרפו ממני מחשבות בנושא ותהיתי האם ניתן להצביע על משנה הגותית של הרבי מליובאוויטש? הייתי מודע לאקטיביזם הפופוליסטי של חב"ד (שליחים מבצעי מצוות כמו הנחת תפילין, ועוד), אבל דווקא בהקשר זה הסתקרנתי: מי נותן את פקודות המבצע? האם יש תוכנית עבודה מסודרת? האם זהו תכסיס מנהיגותי של הרבי, לשמֵר את חסידיו דרוכים ומצפים להוראות: מבצע תפילין, מבצע נש"ק (נרות שבת קודש), מבצע טהרת המשפחה, וכיוצא בזה?

 

להפתעתי, חיפושיי באקדמיה אחר מחקרים בתחום זה העלו תוהו, ושאלות אלו העמידו אותי בפני אתגר מחקרי שממשיך לרתק אותי עד היום, גם אחרי שעבודת הדוקטורט נשלמה.

 

אחד המאפיינים הבולטים של תנועת חב"ד בימינו הוא הפן השיווקי שלה – מהן סיבותיה ומאפייניה של מגמה שיווקית זו?

 

אחד המוטיביים המרכזיים של תנועת החסידות מראשיתה (לפני כ-300 שנה) הוא להביא לתיקון עולם. תחת הנהגתו של הרבי מליובאוויטש, האדמו"ר השביעי בשושלת חב"ד, חל שינוי מהותי: בשיחתו הראשונה כאדמו"ר (1951) הוא קבע שבדור זה יחול המפנה, והגדיר את דורו - הדור השביעי "האחרון לגלות והראשון לגאולה". הוא הציב בפני חסידיו משימה ברורה: להכין את העולם לביאת המשיח.

 

הרבי מליובאוויטש הדגיש שהמשיח אינו מיועד לקבוצה אקסקלוסיבית של צדיקים, אלא משיח אוניברסלי ליהודים ולשאינם יהודים. תפקידם של שליחיו (שמניינם כיום הוא כ-3,500 איש) הוא להגיע לכל יהודי באשר הוא, על פני כל הגלובוס, ואף לשאינם יהודים, בכדי שיעשו מעשים שיקדמו את ביאת המשיח. ה"דלק" המשיחי הוא המניע של האקטיביזם החב"די שאין לו אח ורע בתולדות עם ישראל.

 

כיצד מיישבים אנשי חב"ד את הסתירה בין הציפיה לבוא המשיח לבין מותו של הרבי מלובביץ', המשיח המיועד?

 

זו שאלה מורכבת. ראשית, בלקסיקון החסידי בכלל והחב"די בפרט לא מצוי המונח "מוות" בייחס לאדמו"ר, אלא "הסתלקות", ושינוי טרמינולוגי זה מהווה חלק מהתשובה לסתירה זו. בתפיסה החסידית, ששורשה בתורת הקבלה, הסתלקות הצדיק מן העולם הזה היא עליית מדרגה ברמה הרוחנית.

 

שנית, האמונה בביאת המשיח מהווה אחד מי"ג עיקרי היהדות שמונה הרמב"ם. לאור זאת כל יהודי מאמין, מאמין בביאת המשיח. שונים חסידי חב"ד בכך שהם מצביעים על דמות מסוימת, הרבי, כמממשת תקווה זו. מהי דרך ההתמודדות עם "ארוע ג' בתמוז" (יום הסתלקותו) בז'רגון החב"די? ישנם הטוענים שהוא לא מת במובן הרגיל, אמנם בעיני בשר אין אנו רואים אותו, אבל זה לא אומר שהתקווה המשיחית נגוזה. הם מביאים מקורות מהתנ"ך ומחז"ל על פיהם משיח עתיד להתגלות ולהתכסות לפני גילויו הסופי. לשיטתם: לפני ביאתו של המשיח, תהיה תקופה שבמהלכה הוא לא יהיה בעולם בגופו הגשמי (דוגמת משה רבנו שעלה למרום לארבעים יום), ולאחריה יתגלה שוב ותבוא הגאולה.

 

לעומתם ישנה גישה שנייה בחב"ד הטוענת שאי אפשר להכחיש את מצבו הפיזי, אולם נשמתו עדיין קיימת בעולמנו והוא חי בתוך כל אחד מחסידיו. הדוגלים בגישה זו מתבססים על אמרות תלמודיות כמו: "דוד מלך ישראל חי וקיים", "יעקב אבינו לא מת". חלקם הגדול מאמינים שהרבי עתיד לשוב לגאול את עם ישראל בבוא היום.

קבר רבי מנחם מנדל שניאורסון צילום: רויטרס

 

משיחיות, אידיאולוגיה דתית של אחרית הימים, שבמרכזה דמות הגואל, משיח המנהיג את עמו. האידיאולוגיה כוללת את הרעיונות, התקוות, והציפיות המתייחסות לתקופת הגאולה.

לערך המלא


"רעיון מורכב בשפה פשוטה" – ד"ר קראוס מציג נקודה למחשבה

 

"משיח עכשיו" - המשיח נתפס בדרך כלל כמושג עתידי ומופשט. החידוש של תנועת חב"ד הוא הפיכת הכמיהה התיאורטית, לשאיפה בעלת אופי מעשי. אנשי חב"ד לא מסתפקים בתפילה ובתחנונים אלא רואים את הגאולה כשלב אחרון בשרשרת של פעולות מעשיות וברות השגה.

 

התביעה ושימת הדגש על ביאת המשיח עכשיו ולאלתר, נושאת גוון כמעט פרדוקסלי, שכן ביאת המשיח נתפסת כשייכת לאחרית הימים ולא לזמננו אנו. חב"ד שואפת להפוך את ההמתנה הפסיבית שאפיינה את העם היהודי לאורך השנים, לציפייה אקטיבית הרואה בימינו אנו את ימי ביאת המשיח, ומתייחסת לכל מצווה ומצווה שאדם מישראל מקיים כחלק משמעותי בקירוב ביאת המשיח שעשוי להטות את הכף ולהביא לגאולה עכשיו.

 

חידושה של חב"ד הוא הפיכת כל אינדיבידואל לשותף בתהליך היסטורי שעשוי לקרות "עכשיו" בכל רגע ורגע. הפעלתנות והאופטימיות של חסידי חב"ד נשענות על רעיון זה של "משיח עכשיו", והשאלה הגדולה היא עד מתי יהיה ניתן למשוך את ה"עכשיו" המדובר, בלי שתחול ירידה ברמת האקטיביזם.

 

לסיום, ציטוט חביב עליך:

 

בחרתי בפסוק הבא, מתוך תקווה לשנה חדשה טובה יותר. והדבר תלוי בנו - באופי מערכות היחסים בין אנשים, ובמיוחד לנוכח גל האלימות הפוקד את החברה הישראלית לאחרונה:

 

"מִי הָאִישׁ הֶחָפֵץ חַיִּים אֹהֵב יָמִים לִרְאוֹת טוֹב: נְצֹר לְשׁוֹנְךָ מֵרָע וּשְׂפָתֶיךָ מִדַּבֵּר מִרְמָה: סוּר מֵרָע וַעֲשֵׂה טוֹב בַּקֵּשׁ שָׁלוֹם וְרָדְפֵהוּ:" (תהילים, לד)

אנציקלופדיה ynet

המטוס

המסוק

תולדות המכונית

הפקת חשמל

טבלה מחזורית

המסכה

עם בלי בית

חגי האור

פרעה המודרני

אמנות הרנסנס

שבועות

הקפת כדור הארץ

טלפון סלולרי


אבולוציה אנושית

אודות השמיעה

ממלכת המעמקים

המחזור החודשי

מפת העולם

מערכת העיכול

תהליך ההפריה

זהו את הפרח

קורי עכביש

אודות הראייה

עונת החורף

מפרח לפרי

אמנות הרנסנס


מבנה השלטון

מלחמת לבנון השנייה

העיר העתיקה

היסטוריה ישראלית

נשיאי ישראל

ראשי ממשלות ישראל

רמטכ"לי צה"ל

מלחמות ישראל

החלטת החלוקה

ירושלים

מלחמת ששת הימים

מלחמת יום הכיפורים

נשיאי העליון


שאלת מחקר
צילום: פיית' בגינסקי, אוני' בר אילן

יליד ירושלים, שנת 1958. בתום לימודיו בישיבה תיכונית שילב לימודי תורה ושירות צבאי במסגרת ההסדר בישיבת "כרם ביבנה" ושירת בחיל שריון. היה ממייסדי ישיבת עטרת כהנים בעיר העתיקה בירושלים, שם למד והוסמך לרבנות. את התואר השני שלו קיבל מ-Baltimor Hebrew University ואת עבודת הדוקטורט עשה במחלקה לפילוסופיה יהודית באוניברסיטת בר אילן.

 

שימש בתפקידים שונים של הוראה ומחקר באוניברסיטה. מזה כמה שנים מתמקד בחקר חב"ד, ולאחרונה התפרסם ספרו "השביעי – משיחיות בדור השביעי של חב"ד". ראש המדרשה לנשים במכון הגבוה לתורה באוניברסיטת בר אילן. נשוי ואב לחמישה, מתגורר בגבעת שמואל ומשמש כרב קהילת "שירה חדשה" בגבעת שמואל.

 

"הרבי איננו. חב"ד חיה ובועטת" - מאמר מאת הרב ד"ר יצחק קראוס.

לקריאת המאמר - לחצו כאן .

שאלת מחקר, אנציקלופדיה ynet


רוצים להגיב? מעוניינים לשאול את החוקר שאלה?


אנציקלופדיה ynet

  עוד שאלות מחקר

ד"ר מיכאל רביב – מה בין חקלאות אורגנית לדת?

ד"ר הני זוביידה – מה בין חמישה אשכנזים וחמסה?

ד"ר מוטי רגב – מעבדת מחקר מוזיקלית

ד"ר לילך לב ארי – על החלום האמריקאי ושברו

ד"ר דוד גורביץ' – מה משותף לאיקיאה ולריאליטי?

ד"ר אהוד גזית – למה כדאי לחשוב קטן?

ד"ר דוד פסיג – כיצד קוראים עתידות?

ד"ר קרן איל – איך הטלוויזיה משפיעה על קהלה?

ד"ר ענת פלדמן – הבו כוח לנשים! המהפכה בש"ס

פרופ' תמר סוברן – מה הקשר בין סלנג לשירה?

ד"ר דליה גבריאלי נורי - מה משותף לכירורגיה, כדורגל ומסחר במניות?

פרופ' דפנה ברק ארז - למה חבל שאין לנו חוקה?

ד"ר יוסי לשם - מה בין מטוסים וציפורים נודדות?

ד"ר דורון לוריא - היד הנעלמה שמעניקה חיי נצח לאמנות

ד"ר אורית טאובמן - כיצד מתמודדים עם הפחד מן המוות?

ד"ר רונית קמפף - על משחקי מחשב ושלום איזורי

ד"ר רונית שריד - סיור בעולם הנגיפים

ד"ר אמנון פרידברג - על הקשר בין זבובים לחקירת רצח

ד"ר דרור פיקסלר - כיצד רואים את הנסתר?

ד"ר אלי עסיס - לשם מה כתבו את התנ"ך?

ד"ר סמדר נאוז - בן כמה היקום?

ד"ר קרן שלו - היכן יעדיף גנב ממוצע לפשוע?

ד"ר רוני פוטסמן - איך ייראה שדה הקרב העתידי?

ד"ר ניר כרמי - באיזה מים משתמשים להשקיית פרדסים?

ד"ר דן שיפטן - איך ייראה המזה"ת ב-2060?

ד"ר ארז סיניבר - מי מרוויח יותר - בוגרי מכללה או בוגרי אוניברסיטה?

פרופ' צבי זוהר - האם אדם מסורתי "חלש" יותר באמונתו מאדם דתי?

פרופ' חגי נצר - איך אפשר לקבל תצלום של יציאת מצרים?

ד"ר יצחק קראוס - האם קמפיין שיווקי יכול לזרז את בוא המשיח?

פרופ' איתן אגמון - האם כל מוסיקאי מחונן הוא בהכרח גאון מתמטי?

ד"ר דרור מינץ - כמה חיידקים נמצאים בגוף האדם?

פרופ' מרים פאוסט - איזה אזור במוח אחראי להבנת בדיחות?

ד"ר טל פבל - האם אנו עומדים בפתחה של מלחמה מקוונת?

ד"ר אורנה כהן - חוקרת בתחום המשפחה

פרופ' רמית מר - מה הקשר בין מתמטיקה לפעולת מערכת החיסון?

פרופ' אברהם קציר - כיצד יכולה קרן לייזר להגן על מטוסים מהתבייתות טילים?

ד"ר רוני שטרקשל - איך השפיע האינטרנט על מנהגי החיזור של בני נוער?

פרופ' שמואל שפירא - מהי רפואת טרור?

ד"ר ליאת איילון - באיזו מדינה הכי כדאי להזדקן?

ד"ר יוסי לשם - מה בין מטוסי חיל האוויר וציפורים נודדות?

ד"ר יובל גרעיני - מזמין אתכם לעולמה הקסום של הביופיסיקה

פרופ' עמוס פרומקין - עוסק בחקר חללים תת-קרקעיים

פרופ' בלהה פישר - מה בין עיצוב אופנה לפיתוח תרופות?

פרופ' משה קוה - מה הוא מקומו של האי סדר ביקום?

פרופ' שרית קראוס - הצצה לעולם המחר של מדעי המחשב

פרופ' נוגה אלון - למה אין בעולם מתמטיקה מכוערת?

פרופ' מינה טייכר - חולמת למצוא הוכחה מתמטית לכך שהמוח עובד בסינכרוניזציה

פרופ' עודד אגם - איך מתקיים מחקר של פיסיקאי תיאורטי?

פרופ' מיכאל זיניגרד - כיצד מייצרים בעצם חומר חדש?

ד"ר עופר גולן - האם אוטיזם הוא עניין תורשתי?

פרופ' אהרון מאיר - כיצד נראה דור העתיד של הארכיאולוגיה?

פרופ' מרים שליזנגר - מהי השפה האוניברסלית של ימינו?

פרופ' שרה יפת - מהו תפקידו של הטקסט המקראי בימינו?

פרופ' פרד טאובר - מספק חלון הצצה למוח האנושי

יעקב שרביט - איך נראים חיי המעבדה של חוקר תת ימי?

פרופ' בנימין זאב קדר - היסטוריון השוואתי

פרופ' מוטי גולני - עוסק בהיסטוריה צבאית, מדינית ותרבותית של ארץ ישראל

פרופ' עמיהוד גלעד - כיצד נולדת פילוסופיה חדשה?

ד"ר צביקה גרינהוט - מה בין עבודות מע"צ בסיבוב מוצא לבין יישוב מתקופת הברזל?

ד"ר יזהר ברגד - חושף סודות מהמעבדה הנוירופיסיולוגית

פרופ' מיכה לשם - מדוע חולדות ובני אדם אוהבים מלח?

פרופ' ציון פחימה - מה בין חיטה, יצר הנדודים הטבוע באדם ותירבות צמחים?

פרופ' אהוד שפניר - מה ניתן להסיק מהתנהגות החיות המסוכנות לאדם?

פרופ' אדי ברקאי - כיצד פועל זיכרון ארוך הטווח של האדם

ד"ר חיננית קולטאי - כיצד יכולה פטרייה אחת לשנות עולם?

ד"ר ירון שב-טל - כמה מדענים דרושים למציאת תרופה לסרטן?

ד"ר ינאי עופרן - כיצד מתעצב כתב יד?

פרופ' איתן פרידמן - מה הקשר בין מוצא עדתי, גנטיקה ומחלת הסרטן?

ד"ר אורן הרמן - מה הקשר בין עקיצות דבורים לבין זקנות שמנסות לחצות את הכביש?

פרופ' תמי רונן רוזנבאום - מה יותר טבעי לנפש האדם - חשיבה חיובית או שלילית?

פרופ' איל בנבנישתי - אלו שיניים יש למערכת המשפט הבינלאומית?

ד"ר דוד מקלברג - למה מתקפת ריאליטי זה רע?


שערי נושא

היכל התהילה, תולדות הספורט
היכל התהילה

אבולוציה אנושית. אנציקלופדיה ynet
גולגולת. צילום: איי פי

מדינות העולם. אנציקלופדיה ynet
מדינות העולם. אנציקלופדיה ynet

הטבלה המחזורית. אנציקלופדיה ynet
טבלה מחזורית - סידור כלל היסודות הכימיים. אנציקלופדיה ynet

מגלי ארצות. אנציקלופדיה ynet
מגלי ארצות - סיפורם של כמה ממגלי הארצות הבולטים בהיסטוריה. צילום: ויז'ואל/פוטוס

מטוס. אנציקלופדיה ynet
F15-I. באדיבות אתר חיל האוויר

אנציקלופדיה ynet
  • האנציקלופדיה בפייסבוק
  • האנציקלופדיה בבלוגר
  • האנציקלופדיה בטוויטר

  • חדשות
    דעות
    כלכלה
    ספורט
    צרכנות
    תרבות ובידור
    רכילות Pplus
    מחשבים
    בריאות
    ירוק
    יהדות
    תיירות
    רכב
    אוכל
    יחסים
    סרטים
    הוט
    כלכליסט
    משחקים
    מקומי
    לימודים
    מדע
    לאישה
    דרושים
    ynet-shops
    ynettours
    winwin
    בעלי מקצוע
    ביגדיל
     

    אודות ועזרה
    כתבו אלינו
    עזרה
    מדיניות פרטיות
    תנאי שימוש
    מפת האתר
    ארכיון
    מרכזי המבקרים
    Israel News
     
    אודות האתר
    RSS
    הפוך לדף הבית
    ניוזלטרים
    פרסמו אצלנו
    אנציקלופדיה
    באבלס
    ערוצי תוכן
    חדשות
    כלכלה
    ספורט
    תרבות
    בריאות
    מחשבים
    נופש
    Xnet
    Yschool
    יהדות
    דעות
    צרכנות
    תיירות
    אוכל
    רכב
    בעלי חיים
    שופינג לאשה
    כיכר השבת
    יחסים
    אסטרולוגיה
    מעורבות
    ירוק
    לאשה
    דילים
    ynetArt
    kick
    כלכליסט
    בלייזר
    רכילות Pplus
    מנטה
    משחקים
    mynet
    מפות
    פרוגי
    כלים ושירותים
    קניות
    מניות
    דרושים
    מחירון רכב
    דירות להשכרה
    קופונים
    זיכרונט
    ידיעות בתי ספר
    ידיעות אחרונות
    דירות למכירה
    לוח רכב
    יד שניה
    בעלי מקצוע
    משחקים Games
    עברית
    דירות חדשות


    YIT  - פיתוח אינטרנט ואפליקציותApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"םהאתר פועל ברישיון תל"יאקטיב טרייל
    -nc  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©