בתקופה האחרונה מתגברת הבהלה בקרב חברי הקהילה הגאה באזור חיפה והקריות, בעקבות סדרת תקיפות אלימות שאירעו דרך אפליקציית ההיכרויות "גריינדר". חבורות של צעירים משתמשות בפרופילים מזויפים כדי לפתות גברים למפגשים מבודדים, שם הם נופלים קורבן לתקיפות אכזריות מצד רעולי פנים - שחלקן מלוות בדקירות.
2 צפייה בגלריה
הרס דגל מצעד הגאווה ירושלים
הרס דגל מצעד הגאווה ירושלים
דגל גאווה שהושחת. ארכיון
תושב חיפה עידן לידמן (19) נפל קורבן לתקיפה כזו לפני כשלושה שבועות. "מישהו פנה אליי בגריינדר, קבענו להיפגש בשעה מסוימת, והוא היה מאוד נוקשה לגבי זה – שלא אאחר ולא אקדים. זה היה צריך להדליק לי נורה אדומה, אבל ניסיתי לשכנע את עצמי שאני מגזים", סיפר עידן ל-ynet, ותיאר כשהגיע למקום פגש את הבחור וקיווה שמדובר בפגישה רגילה. "אבל אז שמעתי רעש מהשיחים. לרגע חשבתי שזה חתול או חזיר בר, ואז פתאום הם קפצו עליי. שמונה אנשים, מכל הכיוונים. הוציאו סכין, התחילו להרביץ לי, לקרוע לי את הבגדים. הם צילמו הכול וגנבו לי את הטלפון ואת המעיל".
עידן הצליח לברוח מתוקפיו והגיע לכביש ראשי כשהוא פצוע ומדמם, שם עצרו לידו שלושה אנשים זרים שעזרו לו והסיעו אותו לתחנת המשטרה. "נכנסתי לתחנת זבולון כשאני בוכה ועם דם על הפנים. השומר בכניסה פשוט אמר לי, 'לך לבית חולים, ואחר כך תחזור'. הוא לא נתן לי להיכנס בכלל. עמדתי שם מבולבל, פצוע וחסר אונים, ולא יכולתי להיכנס להגיש תלונה״.
2 צפייה בגלריה
עידן לידמן
עידן לידמן
עידן לידמן
גם י׳ (40), העיד כי עבר תקיפה דומה. "זה קרה בדצמבר. הכרתי בחור בגריינדר, הוא שלח לי תמונות שנראו רגילות וקבענו להיפגש ליד מרכז מסחרי בקריית חיים. כשהגעתי הוא אמר לי לבוא לפארק סמוך. הייתי צריך להבין שזה מוזר, אבל לא חשדתי", סיפר. "כשהתקרבתי היו שם שני נערים, אחד עם קפוצ'ון. אחד מהם שאל אם אני הבחור מהגריינדר. הבנתי שזה משהו לא בסדר וניסיתי להתרחק, אבל אז פתאום יצאו מתוך החושך עוד חמישה נערים.
"אחד מהם נתן לי אגרוף בפרצוף, והשאר התנפלו עליי. בעיטות, קללות, יריקות. מישהו צעק להם לעצור כי 'זה לא הוא', אבל זה לא שינה כלום". י' הצליח לברוח הודות לחבורת נערות שעברה במקום במקרה והחלה לצעוק על התוקפים. "הרמתי את עצמי מהרצפה ורצתי כל עוד נפשי בי. הראש שלי היה מרוח בצואה מנעל של אחד מהם, וכל הגוף כאב לי. הכאבים בצלעות ליווי אותי חודשיים. היה לי שטף דם על המצח בצורה של סוליה של נעל במשך שבועיים״.
במקביל, בניגוד לחוויה של עידן, י' סיפר כי כשפנה למשטרה זכה ליחס מכבד. עם זאת, אחרי כחודש וחצי הודיעו לו שהתיק נסגר מחוסר ראיות. "זה שובר. אתה מרגיש שלאף אחד לא אכפת", אמר י'. "זה קרה לי, זה קרה לאחרים וזה יקרה שוב. אני לא יודע אם אזהה ברחוב את מי שתקף אותי – אולי אני קונה מהם פיצה, אולי הם גרים בשכונה שלי. המחשבה הזו מפחידה".
הן י' והן עידן הדגישו כי הפחד הפך להיות חלק מחייהם. "אני כבר לא יכול להשתמש באפליקציה", אמר עידן. הוא תיאר שבמקרה אחד שהתרחש אחרי התקיפה נכנס לשירותים ציבוריים בתחנה המרכזית, והוצף לפתע בחרדה כי יותקף. עידן ביקש מאדם זר שילווה אותו מהשירותים לקניון, וסיפר כי "התחלתי להרגיש שאני מאבד את זה, שאני צריך להתחנן לבן אדם שילווה אותי כי אני מפחד״. י' סיפר על חששות דומים: "כבר קבעתי עם מישהו חדש וביטלתי ברגע האחרון מהחרדה. שבוע אחרי התקיפה התחלתי טיפול פסיכולוגי שנמשך עד עכשיו. אני לא נותן לזה לנהל אותי, אבל זה שם״.
עידן הדגיש גם את החשיבות של נקיטת אמצעי זהירות: ״אני קורא לכולם להיזהר ברשתות. אתם לא יודעים מי נמצא מאחורי המקלדת, ואין דבר כזה 'לי זה לא יקרה'״.
ח"כ יוראי להב הרצנו (יש עתיד), יו"ר השדולה הגאה בכנסת, אמר: "האדישות של משטרת ישראל נוכח גל תקיפות אכזרי של להט"בים ברחובות ישראל - התרת דמנו. בשבוע הבא יתקיים לבקשתי דיון בוועדה לביטחון לאומי בכנסת, שם אני מצפה ממשטרת ישראל להציג תוכנית לאומית למאבק באלימות הגוברת נגד להט"בים במרחב הציבורי בישראל".
מהמשטרה נמסר בתגובה בעקבות סגירת התלונה של י': "אנו רואים בחומרה אלימות מכל סוג שהיא ובהתאם כל דיווח או תלונה המתקבלים במשטרה מטופלים במקצועיות וביסודיות במטרה להגיע למעורבים ולמצות עימם את הדין. לאחר ביצוע כלל פעולות החקירה הנדרשות ומשלא ניתן היה להגיע לזהות החשוד, תיק החקירה נסגר. ככל שיתקבל מידע חדש אשר יוכל להוביל להתפתחות בחקירה, הרי שהתיק ייפתח מחדש. אנו קוראים לציבור לנקוט משנה זהירות בפרט במרחבי הרשת, להיפגש במקומות הומי אדם ובכל חשד או חשש מכל סוג שהוא לדווח מיידית למוקד 100 של המשטרה".
האגודה למען הלהט"ב ואיגוד האינטרנט הישראלי קוראים גם הם לחברי הקהילה הגאה לנקוט באמצעי זהירות מוגברים: "חשדו בפרופילים ללא תמונה או עם תמונות שנראות ערוכות. סרבו לשיחת וידאו או שינוי פתאומי של מיקום המפגש למקום חשוך – סימני אזהרה ברורים. עדכנו חבר קרוב על מקום וזמן הפגישה, והעדיפו להיפגש במקום ציבורי ומואר. במקרה של חשד – חסמו ודווחו על הפרופיל החשוד.
"אם נפגעתם, דווחו מיד למשטרה ולקו הסיוע של האגודה למען הלהט"ב (*2982), או לקו הסיוע לאינטרנט בטוח של איגוד האינטרנט הישראלי (safe.org.il). כל דיווח עשוי למנוע את התקיפה הבאה. הגיע הזמן לעצור את האלימות".