אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות  |  ספקים למשרד

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet


אשכול ענבים
אשכול ענבים צילום: סי די בנק
 
כרם
כרם  צילום: אפי שריר
 
בקבוקי יין
בקבוקי יין צילום: אפי שריר
 
 פורמט להדפסה  הדפס

ערכים קשורים
 קליפת פרי
 גלוקוזה
 יין
 תסיסה
 שמרים
 פחמן דו-חמצני
 מזיקים
 הדברה
 שבעת המינים
 עלה
 גלגול
 תרבות צמחים


תחומים קשורים
 בוטניקה


 
 
 

גפן


Vitis

גפן היין (V. vinifera)

גפן, סוג צמח מטפס במשפחת הגפניים, אחד משבעת המינים שבהם נתברכה ארץ ישראל (דברים ח', 8). הגפנים הם שיחים ובעיקר מטפסים אשר עליהם מאוצבעים (עלים מורכבים שצורתם מזכירה אצבעות כף יד). ענפי הגפן (המכונים דליות) מצוידים בקנוקנות (גלגול של גבעול המשמש לאחיזה) אשר נכרכות על כל עצם ומאפשרות לגפן לטפס על עצים כאשר היא צומחת כגידול בר, ועל עמודי תמיכה, דוגמת אלה הקיימים בסוכות ובבוסתנים, כאשר היא גדלה כגידול תרבות.

גידול הגפן הוא עתיק יומין, ועל כך מלמדים ממצאים מהתקופה הפרה-היסטורית. הגפן נפוצה באגן הים התיכון, במרכז אירופה ובמערבה, באמריקה הצפונית ובמזרח אסיה. בסוג יש כ-50 מינים; הנפוץ והחשוב מכולם הוא גפן היין, הנחשבת לאחד מענפי החקלאות המרכזיים בעולם.

 

גפן (צילום: גלית רויכמן)

 


גפן היין (V. vinifera)
גפן היין היא צמח בר שתורבת (שמה המדעי של הצורה התרבותית הוא V. v. sativa). הגפן מספקת לעולם כולו ענבים וצימוקים למאכל וענבים המשמשים לייצור היין. זהו מין מטפס מעוצה, נשיר, שאורך חייו עד כמאה שנים. פירות הגפן, הענבים, מגוונים מאוד בצורתם (עגולה, מוארכת, פחוסה) ובצבעם (ירוק עד סגול-שחור) בהתאם לזנים השונים ולמטרת גידולם. הפירות גדלים באשכולות צפופים, והם בעלי ערך תזונתי רב.

הגפן עומדת בשלכת בחורף, ורוב זניה זקוקים למנת קור. צבעי השלכת של העלים רבגוניים ביותר, מחום ועד אדום לוהט. באביב, לאחר צאת העלים, מתפתחת הפריחה באשכולות של פרחים ירקרקים קטנים המכונים במקרא סמדר. הענבים מבשילים בין מאי לאוקטובר, בהתאם לזן.

מבנה הענב: הזג (
הקליפה) עבה או דק עד היותו כמעט שקוף והוא מהווה 7%-10% ממשקל הענב כולו. הוא מכיל ויטמין C ומורכב מרב-סוכרים. הציפה (החלק העסיסי של הפרי) של הענב מכילה 70%-85% מים והשאר הם חד-סוכרים (סוכר ענבים - גלוקוזה). החרצנים מהווים 2%-5% ממשקל הפרי, וקליפתם עשירה בטנין. החרצן עצמו מכיל שמן (בעבר היו מנצלים שמן זה כחומר בעירה). רוב הזנים התרבותיים של ענבי מאכל שפותחו בשנים האחרונות הם נטולי חרצנים.

הפקת יין מענבים נעשית בתהליך של תסיסה: בהשפעת שמרים שחיים על קליפת הענבים, מתפרקת הגלוקוזה והופכת לכוהל אתילי ולפחמן דו-חמצני. יין שאינו עובר את שלב התסיסה מכונה תירוש. שיעור הכוהל ביין הוא הקובע את מידת חריפותו. כמו-כן, טעמו וריחו של היין מושפעים לא רק מהזן עצמו אלא גם מתנאי האקלים שבהם גדלו הענבים והאופן שבו עובדו.

לשם גידולה, זקוקה הגפן לאור שמש מרובה, המשפיע על התפתחות הפירות. הגפן מסוגלת לגדול גם באזורים שכמות המשקעים בהם מועטה, והיא אינה רגישה לטיב הקרקע. יחד עם זאת, היא חשופה לפגיעת מזיקים רבים וגידולה כצמח תרבות מצריך הדברה אינטנסיבית.

 





חזרה לעמוד הקודם
חזרה לעמוד הראשי של האנציקלופדיה

חדשות
דעות
כלכלה
ספורט
צרכנות
תרבות ובידור
רכילות Pplus
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
סרטים
הוט
כלכליסט
משחקים
מקומי
לימודים
מדע
לאישה
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
מרכזי המבקרים
Israel News
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
אנציקלופדיה
באבלס
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
Yschool
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
שופינג לאשה
כיכר השבת
יחסים
אסטרולוגיה
מעורבות
ירוק
לאשה
דילים
ynetArt
kick
כלכליסט
בלייזר
רכילות Pplus
מנטה
משחקים
mynet
מפות
פרוגי
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
זיכרונט
ידיעות בתי ספר
ידיעות אחרונות
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
משחקים Games
עברית
דירות חדשות


YIT  - פיתוח אינטרנט ואפליקציותApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"םהאתר פועל ברישיון תל"יאקטיב טרייל
-nc  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©