אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות  |  ספקים למשרד

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet


משקה חלב
משקה חלב צילום: סי די בנק
 
החלב משמש יסוד ליצירת גבינות
החלב משמש יסוד ליצירת גבינות צילום: אפי שריר
 
חליבת עז
חליבת עז צילום: לע"מ
 
 חלב קוקוס
חלב קוקוס 
 
חלב במהלך תהליך יצור גבינה
חלב במהלך תהליך יצור גבינה צילום: לע"מ
 
 פורמט להדפסה  הדפס

ערכים קשורים
 קולוסטרום
 המערכת החיסונית
 ביות בעלי-חיים
 תזונה
 עז
 כבש
 ביזון
 למה
 סוס
 חמור
 אייליים
 גמל
 גלידה
 חיידקים
 פיסטור
 עיקור
 ריק
 אוסטיאופורוזיס
 אנזים
 עיכול
 אלרגיה
 סויה
 אורז
 שקד
 שומשום
 בלוטות חלב
 יונקים
 שדיים
 הורמונים
 שומנים
 חלבון
 מים
 סוכרים
 ויטמין
 סידן
 זרחן
 סינתזה
 כלבי-ים
 פר


תחומים קשורים
 רפואה ואנטומיה


 
 
 

חלב


Milk

חלב אם |  החלב במשק האדם |  ערך תזונתי |  מידע נוסף

חלב, נוזל לבן המופרש מבלוטות החלב של נקבות היונקים (ובהם האדם), המשמש כמזונם הראשוני של הוולדות. במסגרת תהליך תירבותם של בעלי החיים במשק האדם התפתח השימוש בחלב בעלי חיים (בקר וצאן בעיקר) כנוזל לשתייה וכבסיס להכנת מוצרי מזון שונים.

 

הפרשת חלב היא אחד מסימני ההיכר הבולטים של מחלקת היונקים, המבדיל אותה מיתר בעלי החיים. ייצור החלב אצל נקבת היונק מתחיל בבלוטות החלב מיד לאחר הלידה (בגוף האישה מצויות בלוטות אלו בשדיים) עם הפרשת ההורמון פרולקטין.

 

החלב הוא למעשה תחליב של שומנים ו חלבונים במים (מים מהווים 90%-80% מנוזל החלב). הוא מכיל סוכרים מומסים, ויטמינים ומינרלים (בעיקר סידן ו זרחן), ולו ערך תזונתי רב. בין החלבונים בחלב מצוי גם הקזיאין (Casein), חלבון המכיל את כל חומצות האמינו, ועל לכן מאפשר סינתזה (הרכבה) של כל החלבונים הדרושים לגדילת הוולד.

 

עם זאת, הרכב החלב המדוייק משתנה בין מיני היונקים השונים, בהתאם לצרכיו היחודיים של הוולד. כך למשל, החלב של נקבות כלבי הים מכיל אחוז גבוה של שומן, על מנת לאפשר לוולד לפתח שכבת שומן עבה במהירות (הדרושה לו כאמצעי בידוד). חלב הפרה לעומת זאת מכיל רמה גבוהה של חלבונים, על מנת לאפשר לוולד לגדול במהירות (העגל מכפיל את משקלו במהלך 50 הימים הראשונים שלאחר הלידה).

 

חליבת פרה (צילום: עמית מגל)

 


חלב אם

בימים הראשונים לאחר הלידה מפרישה האם חלב בגוון צהבהב, בעל תכולה גבוהה של חלבונים ונוגדנים הנקרא קולוסטרום. הפרשת הקולוסטרום מפסיקה כעבור 3 - 4 ימים לאחר הלידה, ובמקומו מתחילה האם להפריש חלב אם בגוון לבן, בעל תכולת שומנים וסוכרים (סוכר חלב - לקטוז) גבוהה. כמו כן מכיל חלב האם מינרלים שונים, כגון אבץ, סידן וזרחן, וכן ויטמינים דוגמת ויטמין C, ויטמין D וקבוצת הוויטמינים B.

 

 

הנקה בחלב אם היא התזונה המומלצת לתינוק (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

הגישה המחקרית הרווחת טוענת כי הנקה בחלב אם היא התזונה המומלצת לתינוק. במקביל נפוץ השימוש בתחליפי חלב שונים, המיוצרים באופן מלאכותי (על בסיס חלב פרה או על בסיס צמחי). חלב אם כולל בתוכו נוגדנים המצויים בגוף האם ומסייעים לתינוק להתמודד עם מחלות וזיהומים, עד לפיתוח מערכת חיסונית עצמאית וחזקה.

 


החלב במשק האדם

בני האדם החלו להשתמש בחלב בעלי חיים כ-10,000 שנה לפני הספירה לערך, כאשר ציידים ומלקטים החלו לחלוב חיות בר. השימוש בחלב כמזון התפתח עם ביותן של מספר חיות (פרות, עזים וכו') והיה לחלק מרכזי בתזונתו של האדם החל מתקופת האבן המאוחרת.

 

צריכת החלב ומוצריו היתה נפוצה בעיקר באירופה, במזרח התיכון ובחלקים מאפריקה. עם התיישבותו של האדם במקומות קבע והעלייה בצפיפות האוכלוסין במקומות היישוב, הפך החלב למרכיב משמעותי בתזונת האדם, בעוד שמקומו של בשר חיות הצייד פחת, ומאז משמש החלב כמקור לחלבונים, למינרלים ולסידן. במקביל גדל השימוש בחלב מוחמץ (דוגמת יוגורט), המתעכל בקלות רבה יותר על ידי מבוגרים.

 

תחילה נחלבו בעלי החיים במועדי ההנקה הטבעים בלבד, אך מאוחר יותר (במאה ה-8 לפני הספירה בקירוב) פיתחו בני האדם שיטות חליבה שהביאו לאי-תלות בין תקופות ההנקה של החיות לבין תנובת החלב. בעיקר נפוץ השימוש בחלבן של פרות, עזים, כבשים, ביזונים (בופאלו), למות, סוסים, יאק, אתונותאיילים ונאקות.

 

החלב משמש יסוד למוצרים רבים, בהם משקאות חלב, חמאה, גבינות לסוגיהן, יוגורט, שמנת וגלידה. חיידקים המצויים בחלב או חודרים לתוכו מחלל האוויר גורמים להחמצת חלב טרי תוך מספר שעות. תהליך ההחמצה מואט באופן משמעותי בטמפרטורות נמוכות (1- 4 מעלות צלזיוס).

 

צריכת החלב בקרב האדם עלתה במידה ניכרת, עם פיתוחן של שיטות להשמדת מיקרואורגניזמים בחומרי מזון, דוגמת פיסטור (ב-1856) ועיקור (בדרך כלל בהרתחה ממושכת). שיטות אלה אפשרו ייצור מוצרי חלב שאינם מחמיצים במהירות, ועמידותם נמדדת בימים ואף בשבועות. חלב שעבר תהליך חשיפה לטמפרטורות גבוהות ונארז באריזת ואקום (חלב עמיד), מפתח עמידות מדף גבוהה, המגיעה למספר חודשים ויותר.

 

במהלך המאה ה-20 פותחו בתעשיית החלב תהליכי ייצור משוכללים המאפשרים לשלוט במינוני מרכיבי החלב השונים (דוגמת שומנים), ואף להוסיף מרכיבים זרים. בעזרת תהליכים אלו החל יצורם של מוצרים שונים דוגמת חלב דל שומן, חלב מועשר בסידן, חלב עשיר בשומן, חלב דל לקטוז, חלב מועשר בויטמינים וכיו"ב.

 

בשנת 2004 נאמדה כמות תפוקת החלב בישראל (הכוללת חלב בקר, צאן ועיזים) ב-1.2 מיליארד ליטר. כל ישראלי צרך בממוצע 169 ליטר של חלב ניגר ומוצרי חלב בשנת 2004. בשנת 2003 הסתכמה ההוצאה החודשית הממוצעת של משקי הבית בישראל ב-10,139 שקל בחודש - כאשר 2.2% מתוך הוצאה זו או 223 שקל היו על חלב ומוצריו

 


ערך תזונתי

החלב מכיל מרכיבים חיוניים לגוף האדם, כגון חלבונים, שומנים ופחמימות, וכן מינרלים חשובים כמו סידן, זרחן ואבץ, וויטמינים מסוג C, D, A ו- B. עיקר תרומת החלב לתזונת האדם מיוחסת לכמות הסידן המצויה בו. צריכה נאותה של סידן חשובה להשגת מסת עצם מירבית בשנות הבגרות, לשמירה עליה בהמשך החיים ולהקטנת הסיכוי לחלות באוסטיאופורוזיס(הדלדלות העצם).

 

סוכר החלב (לקטוז) מעוכל בגוף האדם באמצעות אנזים הנקרא לקטאז המופרש על ידי בלוטות במעי הדק. בקרב אחוז מסויים באוכלוסייה, נפגע ייצור האנזים כתוצאה מפגם גנטי, מחלות מעיים, זקנה ועוד. במקרים אלו מתפתחת בגוף תגובה אלרגנית לצריכת סוכר החלב, ובהתאם לצריכת החלב על מוצריו השונים. רבים מן הלוקים באי סבילות ללקטוז (lactose intolerance) צורכים תחליפי חלב צמחיים, דוגמת חלב סויה, חלב אורז, חלב שקדים וחלב שומשום.

 

בעבר נחשב החלב למזון בעל יתרונות תזונתיים מוחלטים. ואולם, בעשורים האחרונים מתקיים דיון בנוגע ליתרונותיו ולחסרונותיו הבריאותיים של החלב, ובעיקר חלב פרה (החלב הנפוץ ביותר). נכון לראשית המאה ה-21 דיון זה טרם הוכרע באופן חד משמעי.

 


מידע נוסף

 

לחם וחלב - לחם וחלב הם שני מוצרי יסוד המלווים את התרבות האנושית מזה אלפי שנים. האדם התחיל לחלוב חיות שונות כ-10,000 שנה לפני הספירה ובדיוק באותה עת החלה גם הכנת קמח מחיטה ואפיית לחם. לפניכם עובדות, אירועים ואמונות הקשורים לשני המוצרים שהם בסיס מזונו של האדם כמעט בכל מקום בעולם. פרויקט מיוחד באנציקלופדיה ynet.

לעמוד הפרויקט - לחצו כאן.

 





חזרה לעמוד הקודם
חזרה לעמוד הראשי של האנציקלופדיה

חדשות
דעות
כלכלה
ספורט
צרכנות
תרבות ובידור
רכילות Pplus
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
סרטים
הוט
כלכליסט
משחקים
מקומי
לימודים
מדע
לאישה
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
מרכזי המבקרים
Israel News
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
אנציקלופדיה
באבלס
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
Yschool
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
שופינג לאשה
כיכר השבת
יחסים
אסטרולוגיה
מעורבות
ירוק
לאשה
דילים
ynetArt
kick
כלכליסט
בלייזר
רכילות Pplus
מנטה
משחקים
mynet
מפות
פרוגי
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
זיכרונט
ידיעות בתי ספר
ידיעות אחרונות
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
משחקים Games
עברית
דירות חדשות


YIT  - פיתוח אינטרנט ואפליקציותApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"םהאתר פועל ברישיון תל"יאקטיב טרייל
-nc  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©