לפת, וביתר דיוק כרוב הלפת, מין בסוג כרוב שבמשפחת המצליבים. גידול תרבות עתיק (מקורו הטבעי אינו ידוע בוודאות) שהיה ידוע ביוון וברומא, בסין ובמצרים העתיקה. הלפת היא אשרוש (שורש מעובה) עם שושנת עלים בראשו. מרביתה צוואר-שורש מעובה ומיעוטה שורש מעובה, והיא דומה בחיצוניותה לצנון, מלבד צבע האשרוש, שהוא לבן, ורוד או סגול, בניגוד לצנון שצבעו אדום בד"כ.
זהו צמח דו-עונתי המפתח בראשית גידולו, בעונה הקרירה, שושנת עלים ושורש, ובהמשך מתפתח עמוד התפרחת. עלי הלפת דמויי כינור, התפרחת מסועפת והפרחים - צבעם כתום או צהוב. ידועים זנים כדוריים, עגולים-פחוסים ושיפודיים, והזן הנפוץ בישראל הוא סגול-הקודקוד.
את האשרוש של הלפת אוכלים חי או כבוש, ואת העלים הירוקים נהוג לבשל. הלפת הוא גידול רב-שימושי, ובמספר...