אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות  |  ספקים למשרד

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet


פשוש
פשוש צילום: דני לרדו
 
 פורמט להדפסה  הדפס

אתרים נוספים
 צילומי טבע של דני לרדו
 מידע נוסף על פשוש


ערכים קשורים
 סיבכיים
 התנהגות בעלי חיים
 ביוגיאוגרפיה
 אקלים סוב-טרופי


תחומים קשורים
 זואולוגיה


 
 
 

פשוש


Prinia gracilis

פשוש, מין בסוג Pirinia במשפחת הסיבכיים. אחת הציפורים הזעירות בארץ: אורך גופה 13.8-12.2 ס"מ, אורך כנפה 4.5-4.1 ס"מ ומשקלה 7.5-6.8 ג'. חלקי גופה העליונים חומים-אפורים ומפוספסים בפסי אורך קצרים, שצבעם שחום-כהה. חלקי גופה התחתונים לבנבנים-אפרפרים. הפשוש ניכר בזנבו הארוך והמדורג, שאורכו 5.2-6.7 ס"מ. בזנב עשר אברות (נוצות האחראיות לתעופה), שכל אחת מהן מסתיימת בכתם שחור העטור בקצהו בפס לבן. הכנף קצרה ומעוגלת ובה שער אברות יד. אין הבדלי לבוש בין זכר לנקבה, אך הזכר גדול יותר, וצבע מקורו משחיר לקראת עונת הקינון, בעוד שמקורה של הנקבה נותר חום-צהבהב. הרגליים דקות ועדינות וצבען ורדרד.

 


צילום: דני לרדו


הפשוש חי בזוגות בטריטוריות (תחום מחיה מוגדר)  כל ימות השנה. גודל הטריטוריה בממוצע הוא כ-2.5 דונם, אך הוא שונה בין עונות השנה ובין נופים שונים. הזכרים מכריזים על בעלותם על הנחלה בעיקר בשירה, ואפשר לשמוע קטעי שירה טריטוריאלית במשך השנה כולה, אם כי כל פרט אינו שר אלא במשך 9-7 חודשים. השירה מגיעה לשיאה החל מסוף חודש ינואר ועד לאמצע אפריל. כשאין די בשירה עצמה כדי להרתיע מפלישה אפשר לעיתים לשמוע טרטורי איום ולצפות בראוות איום: בעל הנחלה כמו מרקד במקומו, מנפח את חזהו, מניע בכנפיו במרץ רב, משמיע קול משק כנפיים ושר ללא הרף.

עונת הקינון מתחילה בראשית מרס, ובתחומי היישובים אף קודם. הקן נבנה מעשבים יבשים, מזרדים עדינים, משורשים ומעלי דגניים. הנקבה מטילה 5-3 ביצים. הגוזלים בוקעים עיוורים ועירומים. הם פורחים מהקן בני 13-12 יום. הם ניכרים אז בזנבם הקצר ובעיניהם השחורות. ההורים ממשיכים להאכילם עוד כ-15-10 יום מחוץ לקן. הפשושים משלימים לעיתים 2-3 מחזורי קינון בשנה. גוזלי פשוש מתנחלים (מגדירים לעצמם טריטוריה) לעיתים כבר בני כחודשיים, ולעיתים הם אף מתרבים כבר בגיל זה. תופעה זו חריגה בין ציפורי הארץ ובין ציפורי הממלכה ההולארקטית בכלל. פשוש חי בממוצע שנה וחצי, אך פרטים מעטים עשויים לחיות אף חמש שנים.

הפשוש הוא נציג יחיד בארץ לסוג Pirinia. זהו סוג טרופי וסובטרופי, המונה 25 מינים שתפוצתם משתרעת מדרום אפריקה ועד מלזיה וטיוואן. למין המצוי בישראל – התפוצה הנרחבת ביותר והצפונית ביותר בין מיני הסוג. הפשוש נפוץ בגנים, בשטחי עיבוד, בשדות מרעה, בבצות ובנופים ערבתיים, אך אינו מצוי במדבריות. הוא נמנע גם מנוף של עצים גבוהים וצפופים שבצלם עולה כסות צומח דלה בלבד. זוהי אחת הציפורים השכיחות ביותר בצפון הארץ, במרכזה ובצפון הנגב. הפשוש מצוי גם בנאות מדבר ובשטחים חקלאיים בערבה, ואף בפרברי ערים.

"פשוש" (פשושא) נזכר בספרות התלמודית (ויקרא רבה כ"ב).

 





חזרה לעמוד הקודם
חזרה לעמוד הראשי של האנציקלופדיה

חדשות
דעות
כלכלה
ספורט
צרכנות
תרבות ובידור
רכילות Pplus
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
סרטים
הוט
כלכליסט
משחקים
מקומי
לימודים
מדע
לאישה
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
מרכזי המבקרים
Israel News
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
אנציקלופדיה
באבלס
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
Yschool
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
שופינג לאשה
כיכר השבת
יחסים
אסטרולוגיה
מעורבות
ירוק
לאשה
דילים
ynetArt
kick
כלכליסט
בלייזר
רכילות Pplus
מנטה
משחקים
mynet
מפות
פרוגי
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
זיכרונט
ידיעות בתי ספר
ידיעות אחרונות
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
משחקים Games
עברית
דירות חדשות


YIT  - פיתוח אינטרנט ואפליקציותApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"םהאתר פועל ברישיון תל"יאקטיב טרייל
-nc  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©