אוכל  טעם החיים
חלומות באספמיה: מתכוני חג ספרדיים
מתילדה כהן-סראנו
פורסם: 16.09.11, 00:00
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 144 תגובות ב-85 דיונים
31. תודה לאשה מדהימה על סיפור מרגש.
טלי ,   ירושלים   (16.09.11)
קראתי ועברה בי צמרמורת. לא רק על המלחמה והקשיים, אלא על כח החיים, המסורת והמשפחה שגבר על הכל. תודה מקרב לב.
32. כדאי לכם לנסות
Molly   (16.09.11)

לצלי עוף המפורסם פה שהוא סופריטו כדאי וצריך להוסיף קוביות תפוחי אדמה מטוגנות כמו ציפס ואז לבשל הכל יחד על אש קטנה .

דבר נוסף -כדאי להכניס חלקי עוף (פולקה, כרעיים וכו') ויותר בצל - האוכל פשוט מקבל צבע חום יפה והחתיכות הופכות יותר "סגורות"

באופן אישי אני מכניסה ללא עור

 

33. יווווו איזה געגוע
רוני ,   ירושלים   (16.09.11)
34. קומו סטאס?קריס קומר קריס ביוור?
טרונצ'ו   (16.09.11)
35. בול כמו כל ראש השנה אצלנו!!!
ליאת   (16.09.11)

רק שאנחנו יוצאי ספרד שהגענו לטורקיה קוראים למרונצ'ינוס - מוגדו.

 

ובכל החתונות שלנו (גם שלי לפני חצי שנה) מכינים מהמרציפן הזה 2 יונים והאישה שנשואה הכי הרבה זמן במשפחה בוצעת אותם מעל לראשים של החתן והכלה מיד אחרי שבירת הכוס - קוראים למנהג "קזאדה".

 

1) כי זה לבן - שלחתן והכלה יהיה אור ושמחה.

2) כי זה מתוק - שיהיו להם נישואים מתוקים

3) כי זה גמיש - ובלי התגמשות אין נישואים

 

ממש היה כיף לקרוא את הכתבה שנה טובה :)

36. נונה שיודעת לבשל!
Dany - דני ,   טורונטו, קנדה   (16.09.11)
שימו לב: "קצת מלח" - זה בישול נשגב וכל השאר הוא מעולה; המתכונים - ללקק את האצבעות! אולי אתם הישראלים תלמדו משהו יותר בריא עבורכם ...! אבל, אנחנו היינו משתמשים בפחות בשמן ובפחות גבינה!
נונה שיודעת לבשל!
37. סוף סוף אוכל נורמלי ,לא כמו הדג המסריח של האשכנזים
איציק הגאון   (16.09.11)
38. מאכלי חג לאיציק(37)
אני אשכנזיה גאה   (17.09.11)
לקראת  השנה החדשה, אני מרחמת עליך לך דחוף לרופא!!!!!!! אתה לא שווה אפילו תגובה.אתה צריך דחוף אישפז עם הרבה הרבה תרופות אבל לך זה לא יעזר.
39. great article
eli ,   canada   (17.09.11)
i hadnt enjoy reading an article on ynet for long long time
even most of the feedback was great pleasure to read (besides few metumtamim we unfortunately always get)
chag samech
40. גם עליך צריך לשפוך קצת סוכר
מזל   (17.09.11)
אתה חמוץ ומריח כמו דג
41. כתבה מקסימה
אנה גרוס ,   פרדס חנה   (17.09.11)

ממש מקסים.

מחזיר ניחוחות בית אמא.

המתכונים ממש אותנתיים

42. פשטידות
גליה ,   נהריה   (17.09.11)
מה גודל התבנית לפשטידות?

נשלח מהאייפון שלי
43. ברוה"ש אצל סבתי היו מכבדים את האורחים "בשרופה" סוכר מומס במ
(17.09.11)
44. קציצות פרסה הכי טעים! אני מתה עליהן בכל צורה
(17.09.11)
45. מתילדה, ד"ש משריקה למורניקה! שנה טובה!
(17.09.11)
46. האמת כואבת לצערי אבל לא נורא יעבור עד ראש השנה הבאה
איציק   (17.09.11)
47. גם אצלנו, אחחח שרופה...
ליאת   (17.09.11)
סוכר טהור.....
48. דגים
מרים יחיאל ,   גני תקווה   (17.09.11)
מוצ'ס גרציאס מטילדה על המתכונים עם טעם של 'רושנה' של פעם בבית של אמא.
חסר לי רק מתכון אחד של דגים ברוטב לבן (אני חושבת שקראו לזה אגריסטדה)
שאוכלים אותם קר.
תוכלי לעזור?
בברכת אניידה בואנה אי תודו בואנו כתנגס.
מרים יחיאל
49. הקשר שבין אוכל ומיתרי הרגש כה חזק ומומחש בכתבה...
אלי   (18.09.11)
50. אני מתגעגעת לימים שהיינו אוכלים סופריטו בקר בחג
sivan   (18.09.11)
51. ל 48 דגים לבנים עם הגרסטדה היו בפסח
רחל ,   נתניה   (18.09.11)

ויש גם את הדגים האדומים עם העגבניות והמון המון פטרוזליה . ממש מעדן בפרט כשהסתא הכינה אותם.

 

חג שמח וחדוות הבישול לכל  המבשלות את האוכל של האמא והסבתא.

52. "Oחל]םחל]םל[פל[פ
nav ,   ךחמיףםונם   (18.09.11)

איך גאון ספרדי איך???חחחחחח

53. אם יש מדינה בעולם שבה יעשו את המקסימום להגן על יהודים, זו
איטליה. במלחה"ע ,   הצילו הכי הרבה יהודי   (18.09.11)

אנשים לא יודעים ולא מכירים את ההסטוריה, ולצערנו גם לא את הסטטיסטיקה ההסטורית; המדינה שבה הושמד האחוז הכי גבוה של יהודים היה הולנד (יותר מגרמניה!!), וזה בגלל שילוב של מפלגה נאצית חזקה, קרבה ל"תרבות" ולחינוך הגרמני, ואדמינסטרציה מאד יעילה.

באיטליה הציבור ככללו לא שיתף פעולה בכלום עם הגרמנים, האנטישמיות שלו היתה מאד בסיסית (ברמה של "היהודים המסכנים צלבו את ישו לפני 2000 שנים, והם כבר סבלו מספיק...."), ודווקא המימסד הדתי ה"נמוך" - כמרים פשוטים, בעיירות ובכפרים - ראה חובה מוסרית לסייע ליהודים; שיתוף הפעולה בין הכנסיה ובין הקומוניסטים/הפרטיזנים באיטליה עזר בהצלתם של עשרות אלפי יהודים, בין אם על ידי אספקת זהויות מזוייפות ובין אם בהחבאה במנזרים או בכפרים הרריים מבודדים.

למעשה מבין כל מדינות אירופה באיטליה נעשו הפעולות היזומות והמאורגנות הרבות ביותר להצלת יהודים - מבלי להפחית כמובן מפעילותם של אחרים במדינות אחרות - והסיפור של הגב' החביבה על ג'ינו מאד-מאד אופייני; עשרות אלפי איטלקים פעלו כך או סייעו בכך.

54. פה כולם ניזכרים בסבתא, אבל מה בהווה?
(18.09.11)
איך המסורת הספרדית הלכה לאיבוד? תיראו איך האשכנזים משמרים יפה את המסורת שלהם!
55. ל- 53 - יסלח לי כבודו, אבל בולגריה הצילה את כל יהודיה
בילהה מביל"ו   (19.09.11)

כבר בתחילת המלחמה.  אמנם היהודים רוכזו בגיטאות, חלקם נשלחו לעבודות כפיה בבולגריה ( לא בארצות אחרות) - אבל לא נשלחו  להשמדה.

כל עמי אירופה שיתפו פעולה, במידה זו או אחרת, במסע ההשמדה של היהודים בשואה, פרט לעם הבולגרי. קהילת יהודי בולגריה, שמנתה בעת המלחמה כחמישים אלף נפש, נותרה כולה בחיים. כל המאמצים של היטלר להביא אותם לתאי הגזים עלו בתוהו.

56. בפשטידת התרד יש חוסר בהירות עם השמן
חנה   (20.09.11)
כתוב בסוף - מוסיפים את שארית השמן לבלילת הביצה והקמח - לא ברור להיכן הולך כל השמן-אודה למי שיודע
57. אנו גאים להשתייך לעדה דוברת הלדינו שמנהגיה,הליכותיה,טעמה,אופ
ר. ישראל ,   תל אביב   (21.09.11)

אופיה ויופיה העדינים ומיוחדים לא יסולא בפז.

נקווה שנוכל להמשיך להשפיע חיובית על סביבותינו

בחן ובעין טובה ויפה

ובמאור פנים

 

58. תודה רבה,עכשיו עשיתי את קציצות הפרסה ויצא טעים.
ירון   (24.09.11)
59. וכל התרבות הנפלאה הספרדית לא נלמדת בביתי ספר
toledano ,   האשכנזים מונעים זאת   (29.04.12)
60. יאמי -- מחפשת שלושה מתכונים
mikmik   (11.09.12)

יאמי יאמי נפתח לי התאבון !!!

מזכיר אלי את הסבתות שלי משני הצדדים .. בולגריה ותורכיה איזה אוכל ...

שלושה מתכונים שלהם אף פעם לא הצלחתי לשחזר באופן מושלם

גם עשכהן שחררו מתכון זההיה תצמיד מלווה בכמויות של "ככה " וקסת קסת מזה  (במקום קצת) ...  אף פעם לא הלך לי ... אז זה מה שאני מחפשת :

1. אוטב אדום חמצמץ ששמים ליד חצילים מטוגנים

2. פיפלים ממולאים גבינה (נראה לי שושקה) שמעליהם יש תערובת ע=כזו של  ביצה כמו מקושקשת ורוטב אדום

3. פיאס - שי-עועית לבנה עם בצל ביצה וכו 

 תבורכו אם תגאלו אותי מגעגועי לטעמים האלו ...  שנה טוב ללכולם ובריאות ואריכות ימים למטילדה !!

תגובות קודמות
תגובות נוספות
חזרה לכתבה