ynet - אילנית חסון-אוחיון - אנציקלופדיה
 
אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות  |  ספקים למשרד

אילנית חסון-אוחיון

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet


האם גברים ונשים נבדלים באופן שבו הם מתמודדים עם מחלה? מהו מקור הכוח של חולה צעיר לעומת חולה מבוגר? ד"ר חסון-אוחיון עונה

 

מהו תחום המחקר המרכזי שלך?

 

תחומי העניין המחקריים והקליניים שלי קשורים בתהליכים של התמודדות ושיקום של אנשים עם מוגבלויות ומחלות. בתוך תחום זה רוב המחקר שלי עוסק בשני שדות מרכזיים: שיקום פסיכיאטרי ופסיכו-אונקולוגיה.

 

במסגרת תחום המחקר של שיקום פסיכיאטרי אני עוסקת בהערכת התערבויות טיפוליות עבור אנשים הלוקים במחלת נפש, תוך התייחסות לתהליכים טיפוליים שונים כמו תובנה, הגדרת מטרות אישיות, והקשר הטיפולי. כמו כן, אני חוקרת היבטים שקשורים בסטיגמה המופנמת של אנשים עם מחלות נפש, ביכולות קוגנטיביות ומטא קוגנטיביות בקרב אוכלוסיה זו ובהתמודדות המשפחתית עם המחלה.

 

במסגרת תחום המחקר של פסיכו-אונקולוגיה אני עוסקת בנושאים של תמיכה חברתית, תקווה והתמודדות של אנשים החולים בסרטן ובני/בנות זוגם/ן. במסגרת זו מעסיקות אותי שאלות מחקר שונות, למשל כיצד תמיכה חברתית ממקורות שונים (חברים, משפחה, בן-זוג) תורמת לרווחה הנפשית של האדם עם המחלה, וכיצד גילאים שונים והג'נדר של האדם החולה משפיעים על אופן התמודדותו.

 

 כיצד הגעת לעסוק בתחום זה, ומה הניע אותך לכך?

 

העניין שלי בתחום צמח מתוך העבודה השיקומית-קלינית כפסיכולוגית. במקביל להכשרתי כפסיכולוגית שיקומית בבית חולים, התחלתי להתעניין במחקר שעוסק בשאלות בעלות השלכות טיפוליות ושחותר להבנה עמוקה של התהליכים עימם מתמודדים אנשים עם מחלות ונכויות.

 

מרתק אותי כיצד אנשים משתמשים במשאבים פנימיים וחיצוניים שלהם בזמן שהם חווים קשיים משמעותיים במציאות דוגמת חולי במחלה קשה. במהלך עבודתי הקלינית היתה לי הזכות לפגוש אנשים רבים שלמדתי מהם הרבה על התמודדות אמיצה עם ארועי חיים קשים והתעוררו בי שאלות ביחס למשאבים הפסיכולוגיים המשמעותיים עבור אדם בהתמודדות עם מחלה.

 

האם נשים מתמודדות עם מחלה בצורה שונה מגברים?

 

זה כמעט כמו לשאול האם נשים וגברים דומים או שונים... מחקר שקראתי לאחרונה סקר מחקרים רבים בתחום הפסיכו-אונקולוגיה והראה כי לרוב האישה, גם אם היא החולה וגם אם היא בת זוג של גבר חולה, היא זו שמצויה במצוקה פסיכולוגית רבה יותר.

 

ההסבר המקובל קשור לסוציאליזציה שונה של האישה כדמות מטפלת. מחקר שפרסמנו לאחרונה בחן עד כמה התמיכה החברתית שמקבלים האישה שחולה בסרטן שד ובן-זוגה משפיעה על הרווחה הנפשית של כל אחד מהם. מצאנו כי מה שמסביר את הרווחה הנפשית של האישה הוא רמת התמיכה שבן זוגה זוכה לה מחבריו וממשפחתו. כלומר, כל עוד האישה החולה יודעת שיש מישהו אחר מלבדה שתומך ודואג לבן-זוגה, כך מצבה הפסיכולוגי טוב יותר.

 

האם ניתן לראות דפוס התמודדות עם מחלה שמאפיין אנשים צעירים לעומת אנשים מבוגרים?

 

באופן טבעי אנשים בגילאים שונים מתמודדים עם משימות חיים שונות. מתבגרים עסוקים בשאלות של זהות, בשנות ה-20 וה-30 אנשים עסוקים בזוגיות, הורות ובנייה של קריירה, ובגיל המבוגר אנשים מתמודדים עם ארועים שקשורים לגיל הפנסיה, מחלות שונות ואובדנים אפשריים. בהתאם לכך, גם אופן ההתייחסות למחלה דוגמת סרטן משתנה בין קבוצות גילאים שונות, כי היא מתרחשת בתוך מכלול שונה של התמודדויות חיים.

 

אנו עורכים כעת מחקר שבודק את ההתמודדות השונה של נשים צעירות מול מבוגרות החולות בסרטן השד. מניתוח ראשוני של הנתונים נראה כי עבור נשים צעירות עם סרטן שד, הגורם המשפיע על רמת הדיכאון שלהן הוא היקף התמיכה החברתית שלה הן זוכות. ככל שהתמיכה משמעותית יותר, כך מצבן הפסיכולוגי טוב יותר. לעומת זאת, עבור נשים מבוגרות שחולות באותה מחלה, מקור הכוח הוא פנימי ונשען על תקווה. עניין זה מסתמן כרלבנטי גם לבני זוגן של הנשים הצעירות והמבוגרות. כך ניתן לראות כי קיים דפוס שונה של התמודדות בגילאים שונים.

שאלת מחקר
צילום: ויז'ואל/פוטוס

 

פסיכולוגיה (מיוונית - "תורת הנפש"), תחום במדעי החברה העוסק בחקר הנפש. מכלול המידע המתאר ומסביר את התנהגות האדם ובעלי החיים.

לערך המלא

שאלת מחקר

מנקודת מבטך, מהם יחסי הגומלין בין המחקר האקדמי למתרחש בקליניקה הטיפולית?

 

באופן אידיאלי הקשר בין המחקר האקדמי לפרקטיקה הטיפולית הפסיכולוגית צריך להיות הדדי, כך ששני הצדדים יכולים להפרות אחד את השני. המחקר אודות טיפול פסיכולוגי מלמד אותנו על הפרקטיקה הטיפולית שכדאי לנו ליישם במקרים מסוימים.

 

כך למשל, אם מחקרים מראים באופן עקבי כי הטיפול המתאים לאנשים עם מחלות נפש ממושכות הוא טיפול התנהגותי קוגנטיבי, אז אנו יכולים להשתמש במידע זה בקליניקה הטיפולית. מצד שני, מתוך הפרקטיקה הטיפולית צומחות שאלות מחקר שיכולות להוות התחלה למחקרים משמעותיים בתחום.

 

לדעתי יחסי גומלין אלו בין השניים שומרים על הצניעות שלנו כחוקרים ומטפלים – אנו משתמשים במחקר כדי לבדוק את העמדות הטיפוליות שלנו, ולומדים מהעבודה הקלינית דברים שניתן בהמשך לתרגם למחקר. גם במחקרים קורלטיביים שאני עורכת, מחקרים שבודקים קשר בין משתנים ולא ניסויים שבודקים התערבות טיפולית, אני שואפת לכך שתהיה שאלה מחקרית בעלת השלכות קליניות, כזו שתשובתה תהיה בעלת אמירה ביחס לטיפול הפסיכולוגי הניתן.

 

באלו מבין הישגייך המחקריים את גאה במיוחד?

 

בכל מחקר התערבותי שערכתי או נטלתי בו חלק יש סוג של גאווה. ראשית, כי זהו סוג מחקר בעל השלכות קליניות ישומיות שיכולות לשפר את הטיפול הפסיכולוגי הניתן למטופלים שונים. שנית, כי כל מחקר כזה הוא מאתגר וקשה לביצוע ברמה המעשית. מדובר במחקר שדה שדורש הפקה מורכבת והתייחסות לשיקולים קליניים באופן שהוא שונה מהותית ממחקרי מעבדה. לומר זאת בפשטות - מחקר התערבותי נוגע בחייהם של בני האדם המטופלים, ואינו מאפשר לחוקר להסתגר עם נתונים יבשים בדלת אמות מעבדתו. החיכוך עם מושאי המחקר ועם מציאות חייהם הלא-פשוטה מעניינת מאוד מחד גיסא, ומאידך גיסא תובעת מאמץ גדול. 

 

המחקר הראשון שערכתי במסגרת עבודת הדוקטורט שלי היה הערכה של התערבויות שונות בשיקום פסיכיאטרי. מחקר זה נעשה מתוך מוטיבציה רבה עם משאבים מינימליים ומהווה עבורי מקור גאווה וסימן דרך משמעותי. המחקר השווה בין התערבות פסיכולוגית פסיכותרפויטית לבין התערבות ספורטיבית תנועתית של קארטה. העניין בקארטה נבע מתוך ניסיון אישי חווייתי, והבנה כי יש בפעילות זו יתרונות פסיכולוגיים בולטים.

 

שאלות המחקר נגעו לתהליך בו התערבות מילולית לעומת התערבות תנועתית משפיעה על איכות החיים של אנשים עם מחלות נפש. הערכת ההתערבויות נעשתה תוך התייחסות למשתנים כמו תובנה ותפיסת שליטה בתהליך הטיפולי. מאז מחקר זה ערכתי מספר מחקרים התערבותיים נוספים בתחום השיקום הפסיכיאטרי בשיתוף קולגות שלי וגופים שונים.

 

"רעיון מורכב בשפה פשוטה" – ד"ר אילנית חסון-אוחיון מציגה נקודה למחשבה: 

 

השאלה כיצד טיפול פסיכולוגי עובד ומהם הגורמים שתורמים להצלחה של טיפול, העסיקה ותמשיך להעסיק פסיכולוגים רבים. שתי גישות מרכזיות מנסות לענות על שאלה זו. גישה אחת גורסת כי סוג הטיפול, הגישה והטכניקות שבהן משתמש המטפל מהוות את הגורם המשמעותי להצלחתו של התהליך.

 

גישה שניה גורסת כי ישנו גורם אחד מרכזי המשותף לכל הגישות הטיפוליות השונות, והוא איכות הקשר שבין המטופל והמטפל. כאשר מדובר בקשר טוב, הטיפול יהיה מוצלח, ופחות חשוב באיזה שיטת טיפול מדובר.

 

מחלוקת זו מהווה מוקד מחקרי, כאשר ישנם מחקרים שתומכים בכל אחת מהגישות. הממצאים השונים קשורים בין היתר לכך שבכל מחקר בודקים טיפול בבעיה פסיכולוגית אחרת. בעוד שעבור בעיות מסוימות נמצא יתרון לגישות טיפוליות מסוימות, יש מגוון בעיות אחרות שבהן לא נמצא יתרון לגישות טיפוליות ספציפיות.

 

לסיום, ציטוט חביב עלייך:

 

בחרתי באימרה של סוקרטס:

 

"Wisdom begins in wonder". (בתרגום חופשי: ראשיתה של חוכמה בתהייה).

אנציקלופדיה ynet

המטוס

המסוק

תולדות המכונית

הפקת חשמל

טבלה מחזורית

המסכה

עם בלי בית

חגי האור

פרעה המודרני

אמנות הרנסנס

שבועות

הקפת כדור הארץ

טלפון סלולרי


אבולוציה אנושית

אודות השמיעה

ממלכת המעמקים

המחזור החודשי

מפת העולם

מערכת העיכול

תהליך ההפריה

זהו את הפרח

קורי עכביש

אודות הראייה

עונת החורף

מפרח לפרי

אמנות הרנסנס


מבנה השלטון

מלחמת לבנון השנייה

העיר העתיקה

היסטוריה ישראלית

נשיאי ישראל

ראשי ממשלות ישראל

רמטכ"לי צה"ל

מלחמות ישראל

החלטת החלוקה

ירושלים

מלחמת ששת הימים

מלחמת יום הכיפורים

נשיאי העליון


שאלת מחקר
ד"ר אילנית חסון-אוחיון

ילידת 1973, ירושלים. פסיכולוגית שיקומית, מרצה ומנהלת שותפה של הקליניקה לשרות הקהילה במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר-אילן.

 

למדה תואר ראשון בפסיכולוגיה וסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב, תואר שני במגמה לפסיכולוגיה שיקומית-קלינית באוניברסיטת בר-אילן, תואר שלישי באוניברסיטת בר-אילן. התמחות בבית החולים הדסה עין-כרם בירושלים ביחידה הפסיכו-אונקולוגית ובמחלקה הפסיכיאטרית. נשואה ואם לשלושה ילדים.

 

שאלת מחקר, אנציקלופדיה ynet


רוצים להגיב? מעוניינים לשאול את החוקר שאלה?


שאלת מחקר בפייסבוק

אוהבים את מדור "שאלת מחקר"? רוצים לקבל עדכונים ולקרוא ראיונות עם חוקרים נוספים? היכנסו לעמוד המדור בפייסבוק
שאלת מחקר בפייסבוק

אנציקלופדיה ynet

  עוד שאלות מחקר

ד"ר מיכאל רביב – מה בין חקלאות אורגנית לדת?

ד"ר הני זוביידה – מה בין חמישה אשכנזים וחמסה?

ד"ר מוטי רגב – מעבדת מחקר מוזיקלית

ד"ר לילך לב ארי – על החלום האמריקאי ושברו

ד"ר דוד גורביץ' – מה משותף לאיקיאה ולריאליטי?

ד"ר אהוד גזית – למה כדאי לחשוב קטן?

ד"ר דוד פסיג – כיצד קוראים עתידות?

ד"ר קרן איל – איך הטלוויזיה משפיעה על קהלה?

ד"ר ענת פלדמן – הבו כוח לנשים! המהפכה בש"ס

פרופ' תמר סוברן – מה הקשר בין סלנג לשירה?

ד"ר דליה גבריאלי נורי - מה משותף לכירורגיה, כדורגל ומסחר במניות?

פרופ' דפנה ברק ארז - למה חבל שאין לנו חוקה?

ד"ר יוסי לשם - מה בין מטוסים וציפורים נודדות?

ד"ר דורון לוריא - היד הנעלמה שמעניקה חיי נצח לאמנות

ד"ר אורית טאובמן - כיצד מתמודדים עם הפחד מן המוות?

ד"ר רונית קמפף - על משחקי מחשב ושלום איזורי

ד"ר רונית שריד - סיור בעולם הנגיפים

ד"ר אמנון פרידברג - על הקשר בין זבובים לחקירת רצח

ד"ר דרור פיקסלר - כיצד רואים את הנסתר?

ד"ר אלי עסיס - לשם מה כתבו את התנ"ך?

ד"ר סמדר נאוז - בן כמה היקום?

ד"ר קרן שלו - היכן יעדיף גנב ממוצע לפשוע?

ד"ר רוני פוטסמן - איך ייראה שדה הקרב העתידי?

ד"ר ניר כרמי - באיזה מים משתמשים להשקיית פרדסים?

ד"ר דן שיפטן - איך ייראה המזה"ת ב-2060?

ד"ר ארז סיניבר - מי מרוויח יותר - בוגרי מכללה או בוגרי אוניברסיטה?

פרופ' צבי זוהר - האם אדם מסורתי "חלש" יותר באמונתו מאדם דתי?

פרופ' חגי נצר - איך אפשר לקבל תצלום של יציאת מצרים?

ד"ר יצחק קראוס - האם קמפיין שיווקי יכול לזרז את בוא המשיח?

פרופ' איתן אגמון - האם כל מוסיקאי מחונן הוא בהכרח גאון מתמטי?

ד"ר דרור מינץ - כמה חיידקים נמצאים בגוף האדם?

פרופ' מרים פאוסט - איזה אזור במוח אחראי להבנת בדיחות?

ד"ר טל פבל - האם אנו עומדים בפתחה של מלחמה מקוונת?

ד"ר אורנה כהן - חוקרת בתחום המשפחה

פרופ' רמית מר - מה הקשר בין מתמטיקה לפעולת מערכת החיסון?

פרופ' אברהם קציר - כיצד יכולה קרן לייזר להגן על מטוסים מהתבייתות טילים?

ד"ר רוני שטרקשל - איך השפיע האינטרנט על מנהגי החיזור של בני נוער?

פרופ' שמואל שפירא - מהי רפואת טרור?

ד"ר ליאת איילון - באיזו מדינה הכי כדאי להזדקן?

ד"ר יוסי לשם - מה בין מטוסי חיל האוויר וציפורים נודדות?

ד"ר יובל גרעיני - מזמין אתכם לעולמה הקסום של הביופיסיקה

פרופ' עמוס פרומקין - עוסק בחקר חללים תת-קרקעיים

פרופ' בלהה פישר - מה בין עיצוב אופנה לפיתוח תרופות?

פרופ' משה קוה - מה הוא מקומו של האי סדר ביקום?

פרופ' שרית קראוס - הצצה לעולם המחר של מדעי המחשב

פרופ' נוגה אלון - למה אין בעולם מתמטיקה מכוערת?

פרופ' מינה טייכר - חולמת למצוא הוכחה מתמטית לכך שהמוח עובד בסינכרוניזציה

פרופ' עודד אגם - איך מתקיים מחקר של פיסיקאי תיאורטי?

פרופ' מיכאל זיניגרד - כיצד מייצרים בעצם חומר חדש?

ד"ר עופר גולן - האם אוטיזם הוא עניין תורשתי?

פרופ' אהרון מאיר - כיצד נראה דור העתיד של הארכיאולוגיה?

פרופ' מרים שליזנגר - מהי השפה האוניברסלית של ימינו?

פרופ' שרה יפת - מהו תפקידו של הטקסט המקראי בימינו?

פרופ' פרד טאובר - מספק חלון הצצה למוח האנושי

יעקב שרביט - איך נראים חיי המעבדה של חוקר תת ימי?

פרופ' בנימין זאב קדר - היסטוריון השוואתי

פרופ' מוטי גולני - עוסק בהיסטוריה צבאית, מדינית ותרבותית של ארץ ישראל

פרופ' עמיהוד גלעד - כיצד נולדת פילוסופיה חדשה?

ד"ר צביקה גרינהוט - מה בין עבודות מע"צ בסיבוב מוצא לבין יישוב מתקופת הברזל?

ד"ר יזהר ברגד - חושף סודות מהמעבדה הנוירופיסיולוגית

פרופ' מיכה לשם - מדוע חולדות ובני אדם אוהבים מלח?

פרופ' ציון פחימה - מה בין חיטה, יצר הנדודים הטבוע באדם ותירבות צמחים?

פרופ' אהוד שפניר - מה ניתן להסיק מהתנהגות החיות המסוכנות לאדם?

פרופ' אדי ברקאי - כיצד פועל זיכרון ארוך הטווח של האדם

ד"ר חיננית קולטאי - כיצד יכולה פטרייה אחת לשנות עולם?

ד"ר ירון שב-טל - כמה מדענים דרושים למציאת תרופה לסרטן?

ד"ר ינאי עופרן - כיצד מתעצב כתב יד?

פרופ' איתן פרידמן - מה הקשר בין מוצא עדתי, גנטיקה ומחלת הסרטן?

ד"ר אורן הרמן - מה הקשר בין עקיצות דבורים לבין זקנות שמנסות לחצות את הכביש?

פרופ' תמי רונן רוזנבאום - מה יותר טבעי לנפש האדם - חשיבה חיובית או שלילית?

פרופ' איל בנבנישתי - אלו שיניים יש למערכת המשפט הבינלאומית?

ד"ר דוד מקלברג - למה מתקפת ריאליטי זה רע?


שערי נושא

היכל התהילה, תולדות הספורט
היכל התהילה

אבולוציה אנושית. אנציקלופדיה ynet
גולגולת. צילום: איי פי

מדינות העולם. אנציקלופדיה ynet
מדינות העולם. אנציקלופדיה ynet

הטבלה המחזורית. אנציקלופדיה ynet
טבלה מחזורית - סידור כלל היסודות הכימיים. אנציקלופדיה ynet

מגלי ארצות. אנציקלופדיה ynet
מגלי ארצות - סיפורם של כמה ממגלי הארצות הבולטים בהיסטוריה. צילום: ויז'ואל/פוטוס

מטוס. אנציקלופדיה ynet
F15-I. באדיבות אתר חיל האוויר

אנציקלופדיה ynet
  • האנציקלופדיה בפייסבוק
  • האנציקלופדיה בבלוגר
  • האנציקלופדיה בטוויטר

  • חדשות
    דעות
    כלכלה
    ספורט
    צרכנות
    תרבות ובידור
    רכילות Pplus
    מחשבים
    בריאות
    ירוק
    יהדות
    תיירות
    רכב
    אוכל
    יחסים
    סרטים
    הוט
    כלכליסט
    משחקים
    מקומי
    לימודים
    מדע
    לאישה
    דרושים
    ynet-shops
    ynettours
    winwin
    בעלי מקצוע
    ביגדיל
     

    אודות ועזרה
    כתבו אלינו
    עזרה
    מדיניות פרטיות
    תנאי שימוש
    מפת האתר
    ארכיון
    מרכזי המבקרים
    Israel News
     
    אודות האתר
    RSS
    הפוך לדף הבית
    ניוזלטרים
    פרסמו אצלנו
    אנציקלופדיה
    באבלס
    ערוצי תוכן
    חדשות
    כלכלה
    ספורט
    תרבות
    בריאות
    מחשבים
    נופש
    Xnet
    Yschool
    יהדות
    דעות
    צרכנות
    תיירות
    אוכל
    רכב
    בעלי חיים
    שופינג לאשה
    כיכר השבת
    יחסים
    אסטרולוגיה
    מעורבות
    ירוק
    לאשה
    דילים
    ynetArt
    kick
    כלכליסט
    בלייזר
    רכילות Pplus
    מנטה
    משחקים
    mynet
    מפות
    פרוגי
    כלים ושירותים
    קניות
    מניות
    דרושים
    מחירון רכב
    דירות להשכרה
    קופונים
    זיכרונט
    ידיעות בתי ספר
    ידיעות אחרונות
    דירות למכירה
    לוח רכב
    יד שניה
    בעלי מקצוע
    משחקים Games
    עברית
    דירות חדשות


    YIT  - פיתוח אינטרנט ואפליקציותApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"םהאתר פועל ברישיון תל"יאקטיב טרייל
    -nc  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©