65. לכבוד הדיאטנית ,גיא(4) צודק בקשר לקנולה
מאת דר' הרולד בואנו דה מסקיטה
שמן זית, אין דרך אחרת לומר זאת, הוא טוב לכל דבר!
שמן זית מסייע למניעה וטיפול בלחץ דם, מחלות לב וכלי דם, סכרת, כל סוגי הסרטן (מועיל מאוד במניעת סרטן השד, העור, המעי הגס ועוד), אסתמה, ארתריטיס ומחלות נוספות.
מרחו שמן זית על העור אחרי יום בשפת הים או אחרי חשיפה רבה לשמש.
בנוסף לאמור לעיל, מחקר חדש מוכיח ששמן זית כתית טהור מכיל מרכיב ושמו oleocanthal שמקל על כאב כרוני, ויש בשימוש בשמן זית לטווח ארוך כדי להועיל בהקשר זה. שמן העשיר במרכיב הזה יגרום לתחושת צריבה או בעירה קלה בגרון.
כמעט ודאי שתפוצת כל סוגי הסרטן תרד באופן משמעותי, כמו גם מחלות הפוגעות במחלות הלב והדם, אם רק שמן זית ישמש בתזונה.
כידוע לכם, אני ממליץ על שמן בריא שני, שמן סומסום, שגם לו תכונות בריאותיות, אם כי שונות. בשלב זה בישראל מומלץ לצרוך רק שמן מתוצרת חברת B and D. אין להשתמש בשום שמן אחר, בודאי לא קנולה.
מאחר שהמקום אינו מאפשר להרחיב על מה שידוע אודות המכניזם הרפואי של השפעת שמן הזית, הבה נתרכז במספר היבטים מעשיים הנוגעים לכולם.
קנו שמן זית מאיכות טובה: זה אינו המקום לחסוך!
המעוניינים ללמוד על שמן זית במסורת שלנו, יוכלו לקרוא על פרשת תצווה בילקוט 'מעם לועז'. לומדי משניות יוכלו לפנות למנחות, פרק ח משנה ד.
כבר בתקופת המשנה היה ידוע שיש למעשה תשעה סוגי שמן זית. ההבדל טמון באופן הכנתם. שלוש פעמים בשנה מתבצע מסיק זיתים. אין מוסקים את כל הזיתים בבת אחת שכן זיתים שונים מבשילים בתקופות שונות. ישנם זיתים המבשילים מהר מאוד. אלו הזיתים הגדלים בצמרת העץ ומקבלים הכי הרבה אור שמש. אותם מוסקים ראשונים, ומייצרים מהם שלושה סוגי שמן.
איכות השמן תלויה בגורמים רבים: סוג הזיתים, מיקום הפירות על העץ (הגבוהים יותר טובים), הטיפול בזיתים, האקלים, הכרם, שיטת הכתישה, חום, אור, אחסון ועוד.
מרגע ייצורו, יש לאחסן את השמן בבקבוקים כהים לחלוטין, שכן אור הורס הרבה מהטוב הטמון בו.
תמיד קנו שמן זית כתית טהור. רצוי שיתואר גם כ'אורגני' וכן ב'כבישה קרה', אך לכל הפחות שיהיה כתית טהור, ורצוי בבקבוק כהה דיו כדי שלא יהיה ניתן לראות את השמן.
כבישה קרה היא שיטה לדרוך את השמן. אין המשמעות שאסור לבשל או לטגן בשמן זית, כפי שנוטים להפיץ 'הפילוסופים של התזונה'. אדרבא, כל יהודי שמעיין בתורה או במשנה יודע שבמקורות הללו שמן זית משמש למטרות אלו, ואין דבר במדע המודרני שיסתור את השימושים הללו.
תיאורים כגון 'שמן זית זך'pure olive oil הם חסרי משמעות והמוצר המתהדר בשם הזה עלול להיות מאיכות ירודה, המיוצר אחרי כבישות רבות. לידיעתכם, שימוש בשמן זית במקביל לשימוש בשמני 'זבל' שונים פוגע מאוד בתכונות המגנות על הבריאות המצויות בשמן זית.
שמן זית מכיל מספר תרכובות חשובות. שלוש שנבדקו הן:
Oleic acid, squalene, linoleic acid
היחס בין המרכיבים הללו משתנה מסוג אחד של שמן זית למשנהו. באופן כללי, ככל שהיחס בין חומצה אולאית לחומצה לינולאית גבוה יותר, כך יותר טוב. יחס של 13 (כלומר פי 13 חומצה אולאית מאשר חומצה לינולאית) הוא טוב מאוד, יחס של 10 הוא פחות טוב ויחס נמוך יותר הרבה פחות רצוי.
אם אתם חושבים שדי במידע הזה, צר לי לאכזב אתכם. ייתכן ש-squalene הינו אחד מגורמי ההגנה העיקריים נגד סרטן.
אלא שלמרבה הצער לא ידוע לי על אף חברה בישראל שמפרטת את המרכיבים הללו על הבקבוקים. אבל אני משוכנע שיש לנו שמן זית מעולה, וניתן להמליץ על כל חברה שתפרט יותר על בקבוקיה.
שמן זית כתית טהור בכבישה קרה גם מכיל כמויות משמעותיות של lutein וcarotene , החשובים מאוד לראיה תקינה.
בכמה שמן להשתמש? אין תשובה מדויקת לשאלה זו, מסורות שונות מעידות שהכוונה לכמה כפות table spoons ביום. מי שאינו נוהג להשתמש בשמן זית באופן קבוע במזונו יוכל לשתות כף או שתיים בבוקר או בשעה אחרת עם מעט מלח או תבלינים (מומלץ להשתמש ב-Herbamare במקום מלח). זו יכולה להיות שיטה יעילה להימנע ממחלות רבות.
לכולנו צריך להיות ברור שגם בהעדר גיבוי מדעי, שמן זית מאיכות טובה נותן לנו ברכה עד בלי די.
|