כלכלה  כלכלה בארץ
אפליה נגד נשים - מוצדקת בשגשוג ונחוצה במיתון
אורית-קלייר ארזי / טור מיוחד
פורסם: 02.09.09, 20:11
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 636 תגובות ב-348 דיונים
31. אך משכורתה עדיין חייבת להיות משולמת כרגיל?
הילה   (02.09.09)

לא ברור לי מה בדיוק לקחה בחשבון כותבת הכתבה, אך המעסיק אינו משלם את משכורתה של האישה בחופשת הלידה, משלם אותה ביטוח לאומי, אז המשפט הזה הוא שגוי מיסודו! דבר שני, את לוקחת בחשבון שאם הנטל ייפול גם על האבות לא ייעצרו ישיבות, לא יילקחו ימי חופשה? בסופו של דבר נשארת בטוטאל עם אותו מס' ילדים להורים עובדים- הנזק יהיה אותו נזק, אלא אם את מעוניינת להרחיק צעד אחד קדימה ולאסור ילודה.... ואכן למעסיקים הדבר לא תמיד נוח ואידיאלי, אך הנזק שיכול להיגרם לנשים/אימהות/נשות קריירה הוא עצום!

כתבה אדיוטית שעושה רק נזק!

32. המדינה יכולה להתערב ביחסי עובד-מעביד, לא ביחסי בעל-אשה
מנכ"ל ובעל   (02.09.09)

גברתי הנכבדה טועה - המדינה יכולה (וצריכה) להתערב בחקיקה בשוק העבודה, ולהסדיר יחסי עובד-מעביד (ואפליה מינית היא רק אחד מהאספקטים המטופלים במסגרת זו), אך אינה יכולה להתערב ביחסים הבין משפחתיים.

במלים פשוטות, המדינה אינה יכולה לחייב את הבעל להישאר בבית עם ילד חולה, ולכן היא מחייבת את המעסיק לאפשר לעובדת לעשות כן.

(גילוי נאות - באוגוסט האחרון הכותב לקח 5 ימי חופש כדי לשמור על ילדיו, ולמרבה הפלא החברה אותה הוא מנהל לא התמוטטה)

33. האמת צודקת, שהנטל יתחלק בין הבעל לאישה ולא רק על האישה
asafz34 ,   רחובות   (02.09.09)
34. יום עסל, יום בסל
המובטל ,   מרכז   (02.09.09)
כתבה מצויינת!

לכל הנשים המצקצקות, אם לפני ההריונות קיבלתן עדיפות על פני גברים רבים ומוכשרים בתפקידים פקידותיים שונים הגיע רגע התשלום. לאחר הכניסה להיריון הראשון (ואולי אף לפני) פתאום הדלתות שהיו פתוחות לרווחה קודם לכן, נסגרות אט אט. מה לעשות לא לנצח החגיגה נמשכת.

אישית אין לי בעיה עם שיוויון, אך שיוויון הוא דו צדדי. כלומר לא רק זכויות וזה גבירותיי לא מובן לכן מאליו.

כל עוד אין שיוויון ובנות בנות 20 יתקבלו לעבודה במקום בו גבר בן 30+ ומשכיל לא יתקבל, אל תבלבלו לי במוח על מה שקורה לכן כשאתן בנות 30+ (או 20+ או בכל גיל אחר בו תחפצו להוליד ילדים)!

35. כמה נכון
ran   (02.09.09)
כמה נכונות מילותיך.....

אישתי עצמאית שפתחה עסק לפני כשנתיים.
בכל פעם שאין גן או אחד הילדים חולים או כל סיבה שהיא אני מגיע לתמוך ולעזור או עם הילדים או בעסק.

כאשר אישה עוזבת יום עבודה להיות עם הילדים זה מובן ומקובל אבל כאשר זה קורה לבעל מרימים גבה.

36. מילים כדורבנות
עצמאית ,   ללא עובדים   (02.09.09)

מסכימה לכל מילה. הגיע הזמן לשחוט פרה קדושה זו, ולמצוא את האיזון בין קידום מעמד האישה שהוא חשוב לבין המחיר שנדרשים מעסיקים. מה לעשות כמו לכל בחירה בחיים, גם לאמהות מחיר, בעיקר בשנים הראשונות, ואין שום סיבה לכך שהמעסיקים יהיו אלו שישלמו אותו במלאו.

מאמר חשוב, לא פופוליסטי, ושאינו מתחנף, טוב שנכתב על ידי אישה.

37. כמנהלת עסק אין לי אלא להסכים עם כל מילה
פזית   (02.09.09)
38. צודקת במליון אחוז!
רונית   (02.09.09)
ומה עם האיסור על פיטורי אשה בהריון, למרות שהמשך העסקתה גורם לנזקים עצומים לעסק?
מדוע בעלי העסקים הם אלו אשר צריכים ליטול על כתפייהם את כל תחלואות החברה?
הבעיה היא שכשרואים "עסק" או "חברה" ישר חושבים על תאגיד ענק ששוחה בכסף, ולא מבינים שהמעסיק הגדול הוא אנשים אמיתיים, בשר ודם, שפעמים רבות מצבם הכלכלי גרוע משל עובדיהם.
המדינה חונקת את העסקים וחונקת את הצמיחה. מרוב חוקים למען עובדים כבר אי אפשר לנהל עסק בארץ הזאת.
בסופו של דבר הכלכלה תפגע כל כך, ורק תאגידי ענק ישארו כאן ללא אפשרות לתחרות ראויה. כולנו נפגע מזה.
39. מוזר, דווקא בשוויץ המשגשגת כלכלית יש חופשת לידה של שנתיים
את הבנת את זה אורית? ,   תפסיקי להאשים נשים!   (02.09.09)

 

40. שיוויון בין המינים יהיה כשגברים יכנסו להריון ויולידו ילדים
אורית מה קורה?   (02.09.09)
41. שיכירו בהוצאות מטפלת גם לילדי בית ספר
אם   (02.09.09)
42. רגע ועסק הוא לא "חברה"? כולנו ה"חברה" אם לא איכפת לך.
(02.09.09)
43. המתמטיקה קובעת:הכתבה-העדפת קפיטליזם על חינוך
אני ,   תל אביב   (02.09.09)
הכתבה מדברת על פגיעה במשק, במעסיקים - אך מתעלמת מהעובדה המתמטית הפשוטה שזה ממש לא משנה אם זה גבר או אישה. גם אם רק האבות היו לוקחים את הילדים לבית ספר ביום הראשון, עדיין אותו מספר אלפי "עובדים" היו נעדרים מהעבודה - אותו נזק למשק!
גם אם האבות היו לוקחים יום מחלה כשהילד חולה, יוצאים מוקדם או אפילו יוצאים לחופשות לידה - עדיין אותו מספר "עובדים" היו נעדרים.

כך שבעצם, מתמטית יוצא שמספר הילדים החולים/נולדים = מספר ה"עובדים" הנעדרים = פרופורציונלי לכמות השעות שהמשק "מאבד"!

זאת כתבה שמתיימרת למחות על חוקים נגד אפליה של נשים, אבל בעצם זאת כתבה שמוחה על התחשבות בחינוך הדור הבא (של כולנו) על חשבון קפיטליזם טהור.

בחברה שמצהירה שחינוך לא פחות חשוב מכלכלה - אולי צריך פשוט לחוקק חוקי הגנה כאלו גם עבור הגברים. על מנת שהאבות יוכלו לעשות כל מה ש"אמא עובדת" יכולה לעשות.

44. מתי תבינו שעובד לא נמדד לפי כמות השעות או הימים
(02.09.09)

שהוא שוהה במקום העבודה, אלא לפי התפוקה שלו (שבישראל היא נמוכה יחסית לעולם)

 

45. לאורית קלייר-ארזי
יובל ,   ראשון לציון   (02.09.09)
מעריך את האומץ שלך ומחזק את ידייך.
סוף סוף אשה פמיניסטית אמיתית שקוראת גם לשוויון בחובות ולא רק בזכויות.

הקול שלך נדיר מדי, אבל זה רק מעיד על האומץ שלך. אך ורק בזכות נשים כמוך בסופו של דבר נשים יהיו שוות באמת.

מאמר עמוק ולא פופולארי שהלוואי שיעלה דיון אמיתי.
46. אשה מהזן האטום
(02.09.09)
לצערי, דווקא הנשים המעסיקות שנתקלתי בהן הן מהזן האטום ביותר ביחס לאימהות, ונראה שגם כותבת הכתבה. ישנן נשים מעסיקות שחייבות להוכיח לעולם שהן גבריות יותר מגברים. החברה שלנו עדיין שובניסטית מאוד וחבל שלא למדנו לאמץ מודלים נאורים יותר (כמו המודל האירופי למשל). זאת הסיבה שמי שיכול להגן על אימהות הם רק חוקים, כי גידול ילדים ורגישות לצרכיהם הם מטרות של החברה כחברה.
47. צודק
(02.09.09)
48. זה עדיין בחירה שלך
אלי   (02.09.09)
אף אחת לא חייבת להוליד ילדים
וכל אחת צריכה לעשות את הבחירה
אי אפשר לעשות הכל בבת אחת
אם לך ממש חשובה הקריירה אז שבעלך יוותר
משהו חייבים להקריב .. רק שזה לא הוגן שדווקא המעסיק
שלו אין כל חלק בהחלטה ללדת רק הוא יתפשר
49. אמת
lanamo ,   מרכז   (02.09.09)
היא צודקת! איפה האבות?
50. נו באמת....
דורון ,   מזרח תיכון חדש   (02.09.09)

גב' קלייר היקרה, שכחת רק דבר אחד "קטן": למה לעזאזל אנשים צריכים לעבוד מעבר ל-8-9 שעות ביום בכלל? מדוע תרבות הצריכה הקפיטליסטית מצריכה את הגבר (וגם את האשה) לעבוד עד שעות מאוחרות? למה גם הוא (או היא) לא יכול לצאת בארבע מהעבודה באופן קבוע, ללא קשר אם יש או אין לו ילדים?

זרקת לפח האשפה את מה שעמים שלמים יצאו למלחמות עבורן: זכויות העובדים. פשוט אבסורד.

במקומות נאורים יותר בעולם (וארה"ב לא נחשבת לשכזו), האשה יוצאת לחופשות לידה ארוכות בהרבה. משום מה לא שומעים משם זמירות כמו שלך. מעניין למה.

והנה, ההצטדקות בסוף הטור האגואיסטי הזה: את בעלת עסק ואנחנו ה-"צדקנים" שכירים שלא מבינים שום דבר. יקירתי, ומה יעשה בעל עסק כאשר העובד הגבר שלו יוצא לחודש מילואים? אולי נבטל את המילואים? אולי נבקש מהנשים שיחליפו את הגברים במילואים? עם כל הכבוד, למעסיק בדרך כלל יש כמה וכמה חודשי התראה לפני הלידה. זה לא קורה בדרך כלל בפתאומיות. הוא יכול לארגן לעצמו תחליפים.

והנה הגילוי הנאות: אני שכיר ואשתי עצמאית ומעסיק (זעיר מאד) ובדיוק עובדת שלה יצאה לחופשת לידה. זה לא נפל עליה כרעם ביום בהיר. היא דאגתה מראש להחלפה. העסק שלה לא בדיוק בנוי על אותה עובדת, אולם בהחלט התכוננו לימים סגריריים. כל מעביד יכול לעשות זאת.

אני בהחלט מתגאה בעובדה שבתור אב לשלושה ילדים, אני הוא זה שלוקח את מירב החופשות וימי המחלה כדי לטפל בהם ולא אשתי, מאחר והיא אינה יכולה לעזוב את העסק שלה כל כך הרבה. אולם גאווה זו אינה קשורה לעצם העניין בו נגעתי בתחילה: מספר שעות העבודה השבועיות במדינת ישראל הוא בין הגבוהים בעולם. דירוג זה אינו מחמיא במיוחד למדינה שלנו. הגיע הזמן שתכניסי את זה לראש.

51. אז מה את רוצה להגיד?
(02.09.09)

שהבעיה במבנה החברתי שלנו?

נכון. את צודקת.

 

ו...?

מה ההצעה שלך לשיפור? לשנות את המבנה החברתי? יופי. ומה יקרה מחר בבוקר? ובעשרות השנים שיקח לתהליך הזה להיטמע?

 

אני די בטוחה שאת אף פעם לא היית לצד הילדים שלך (אם יש לך). לא ביום הראשון בביה"ס, לא ביום הראשון בגן, לא כשהם חולים וצריכים אותך, לא כשהם עצובים ולא כשהם רוצים לשחק או שיקריאו להם סיפור. לפי הגישה הסופר קפיטליסטית שלך סביר להניח שגם בעלך לא היה בעניין.

 

זו הבחירה שלך, אבל יש עוד כמה אנשים שיודעים שפגישה אפשר לדחות, אבל את היום הראשון בכיתה א' אי אפשר להחמיץ. מזלי שיש לי בוס שחושב כמוני ולא כמוך, ואצלנו בעבודה אנחנו לא עבדים של המקום אלא עובדים בהנאה ותוך התחשבות גם בנשים היולדות וגם במילואימניקים שנעדרו לרוע המזל די הרבה בשנתיים האחרונות בגלל מלחמות ואימונים.

נכון, אני קודם כל אמא, וזה לא הופך אותי לעובדת פחות טובה, אלא לכזו שיודעת לנצל זמן בצורה יעילה.

אצלנו הבוס לא מרשה לעבוד אחרי 17:00 בערב מתוך גישה שמה שלא הספקנו ב-8 שעות לא נספיק גם אח"כ, ואת יודעת מה? זה אחד העסקים הכי יעילים ומתוקתקים שאני מכירה. בטח שלא צריך את שירותייך כיועצת ארגונית.

 

הבעיה מתחילה ונגמרת בנשים וגברים כמוך שנשארים עד 20:00 להראות שהם "משקיעים" ושוכחים שעובדים בשביל לחיות ולא חיים בשביל לעבוד.

52. אולי לא נעשה ילדים וזהו?
יואב ,   ירושלים   (02.09.09)
כי לפי הכתבה נראה כאילו הילדים מהווים נזק כלכלי חמור לבתי עסק בין אם זה האב או האם הרי מישהו יצא מוקדם להוציא את הילדים, מישהו ילווה ב1 לספטמבר, מישהו ישאר עם הילד בזמן מחלה וכן הלאה..נזק רציני אז אולי על מעסיקים לא לקבל את כל בעלי המשפחה.. ודבר נוסף האישה היא זו שנאלצת לקחת את העול כי מה לעשות, היא נושאת ברחמה ילדים, היא יולדת, היא מזינה את ילדיה מגופה ועל כן נשארת בחופשת לידה וכן הלאה..אז מה לעשות קריירת האישה נידחת מעט למען גידולם של הדור הצעיר זה החיים..
53. אין גבול לטיפשות
א.ר ,   מרכז   (02.09.09)
מהמאמר המגוחך שלך עולה שהחלטות עסקיות או ישיבות או מועדי הגשה למיניהם חשובים יותר מהילדים. בגלל אנשים עם תפיסת עולם כמו שלך אנחנו נראים כמו שאנחנו נראים.
תתביישי לך.
54. הבורות בהתגלמותה! המניע הוא אגו ובצע כסף
המשפחה היא המטרה   (02.09.09)

הכותבת באה מכוכב אחר? הרי הקושי של אם המטפלת בילדים הוא גם קושי של הגבר במשפחה. המשפחה היא בעדיפות עליונה וכל מבנה החברה צריך לשרת תכלית זאת ולכן חשוב שהמדינה תדאג לזה בחוק. העבודה היא אמצעי ולא תכלית גם לשכיר וגם לעצמאי חוץ מלרודפי במע ושררה שלא רואים לא משפחה ולא חברה ולא כלום אלא רק דרך החור של הגרוש.

55. מבחינתך שיפלו את כל הנשים בשוק העבודה...
לילי87   (02.09.09)

ומה יהא לגבי אותן אמהות חד הוריות שצריכות את הפרנסה, או משפחות בהן הבעל לא מתפקד, להפלות ולדכות מין שלם רק בגלל חיי המשפחה והצורך הטבעי להרות ולהביא ילדים לעולם מראה על חשיבה גזענית וחשוכה, שמונעת רק מחשיבה קפיטליסטית וקרה, כל העולם מתקדם ונפתח ורק פה נותנים לאישה חשוכה להפגין את דעותיה השוביניסטיות, ומה עם מעמדנו כחברה אנושית בסיסית...את טוענת שכדי לפתור זאת צריך לשנות את נורמות החברה?

אולי גם את האבולוציה הבסיסית?

נשים שרוצות לשמור על משרתן ולגדל ילד ואין להן בעל מה יעשו, ייפטרו מהילד...

בושה של כתבה...

56. כתבה שסותרת את עצמה (כדאי להיכנס)
גיא   (02.09.09)

שימו לב לשני המשפטים הבאים המופיעים בכתבה אחד אחרי השני:

מי שמתקומם נגד האפליה, ובצדק, צריך לעשות זאת מול מקור הבעיה, ולא מול בבואתה: מול עצמו, והחברה בה הוא חי. לא מול המעסיק.

ולאחר מכן בא המשפט:

אל לנו לצפות מהמעסיקים לפעול באופן ערכי, גם כשהוא אינו כלכלי עבורם, מבלי שנצפה זאת גם מהנשים העובדות אצלם.

 

הבנתם, למעסיק מותר להתנהג באופן לא ערכי, אבל אם רוצים להתקומם על חוסר הערכיות של החברה אז את המעסיק הלא ערכי צריך לעזוב בשקט. כללי הערכיות לא חלים עליו.

 

ולגבי הפיסקה האחרונה הכל כך מגוכחת, מי שפותח עסק ומסכן את כספו האישי, רצוי שיעשה תיכנון נכון שלוקח בחשבון את העובדה שחלילה מישהי מהעובדות שלו עשויות להיכנס להריון. עסק שעשוי ליפול או להיקלע לקשיים עקב עובדת שניכנסה להריון זה עסק שמראש נידון ככל הנראה לכישלון. לא צריך להיות גאון כלכלי בשביל לעלות על זה.

57. האפליה בין המינים מתחילה כבר בלידה!
טלי ,   ירושלים   (02.09.09)
כשנולדה בתנו הבכורה, בעלי עבד באגד. כשביקש ימי חופשה לעזור לי בימים הראשונים בבית, נענה לא רק בסירוב אלא בלגלוג. כמה חודשים מאוחר יותר, נולד לאחד העובדים במחלקה בן - והאב המאושר קיבל שמונה ימי חופש להתכונן לברית! והאפליה ממשיכה בגן, שתוקפנות של בנים נחשבת מקובלת ותוקפנות של בנות מדוכאת ביד קשה, ובמקום העבודה שגברים מרוויחים יותר, ומאידך - לנשים יש זכות לקחת ימי מחלה ע"ח מחלת ילדים (מתוך ימי המחלה שלהן בלבד!) ולגברים לא. אז פלא שמי שנעדר בשביל הילדים היא האשה? ולנושא אחר - במשך כל שנות עבודתי כאם לילדים קטנים, לעולם לא נעדרתי יותר מחודש בשנה (להוציא חופשות לידה שהן על חשבון ביטוח לאומי ששילמתי). גם ההעדרויות שלי נחשבו או לחופשה שלי, או לחופשה ללא תשלום, והמעביד לא שילם עליהן אגורה שחוקה. בעלי, לעומת זאת, עשה מילואים 45 ימים בשנה, ואמנם גם עליהם המעביד לא שילם, אבל עבודה לא קיבל. אז מי פגע במעביד יותר?
58. את מי את מנסה להרשים???????
רוני-בחופשת לידה..   (02.09.09)

את מנסה להציג עמדה כאילו אובייקטיבית-אך היא נגזרת מרגשי נחיתות מול גברים-ומכאן את חייבת להציג עמדה קיצונית כדי להיחשב כאשת קריירה מצליחה...או שמא נאמר -את גבר גבר...

עצוב שאישה כמוך רואה את הכל דרך הפריזמה המעוותת של כסף ועוד כסף...

-

 

59. די להתנהלות טוטאליטארית והעדפת העבודה על כל היבטי החיים
ישראלי 1   (02.09.09)
הייתי שם, הקמתי עסק עצמאי, ניהלתי חברות משלי וגם חברות של אחרים. נשים עובדות עם ילדים לא היו בעיה, תמיד השתדלנו לתת סביבה תומכת ושפויה ולא מקום עבודה מטורף ודורסני כמו שמתארת הכותבת. מקום עבודה שאין בו כלום מלבד שעות עבודה ועומסים לא סבירים. והנשים השתלבו כמו הגברים, עם הילדים ועם הצרכים שלא תמיד ניתן לתכנן אותם.
אצלנו, מקום העבודה היה סביבה ידידותית בה התפרנסנו, בלי לחץ ובלי פאניקה ובלי לשכוח שהילדים שלנו הרבה יותר חשובים מהעבודה.
60. כל כך הגיוני שזה נשמע לא אמיתי
המום   (02.09.09)
מקרה ברור שחקיקה סירסה התנהגות טבעית ונכונה. עם העובדת טובה ואחראית המעסיק יחכה לה שתחזור.         ואם היא לא כזאת אז שתהנה עם הילד ותתחיל דף חדש ונקי בעבודה אחרת אולי טובה יותר.
תגובות קודמות
תגובות נוספות
חזרה לכתבה