תרבות ובידור  ספרים  מגזין ספרים
שארית הספרים: האם הספרות העברית נגמרת?
יותם שווימר
פורסם: 06.06.12, 08:59
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 117 תגובות ב-76 דיונים
1. פשוט שטויות
(06.06.12)
לא קונים ספרים???אוקייי פשוט שתדעו חנויות קטנות סוגרות בממוצע 7 אלף ביום .אז אנשים כן קונים ספרים והמולים וכל השאר מרוויחים מספיק.וכמובן לא לוקחים בחשבון את החנויות הגדולות שסוגרות יום בממוצע על 13 אלף.אז בלי קשר מבצעים או לא יש רווח נאה לכולם.
2. שקר
הצופה לבית ישראל   (06.06.12)

שקר בוטה מן הסתם בחסות הרשתות הגזלניות

3. ראובן מירן הכי צודק
ע.ש   (06.06.12)
4. רק ריאלטי, ריאלטי ועוד ריאליטי. הישראלים כבר לא קוראים ספרים
(06.06.12)
5. שטויות במיץ..אצלנו בבית רק קונים וקוראים יותר הרבה יותר בגלל
המבצעים וההנחות   (06.06.12)

אולי הסופרים נפגעים בענק אבל שלא יגידו שבגלל המחירים ,התחרות והמבצעים קונים פחות.

6. כשמחיר כל ספר
סיגל   (06.06.12)
הוא 90 ש"ח, למה שאני אבזבז כסף עליו ולא עלמשהו יותר שימושי??
7. החוק ההזוי הוא קומבינה אנטי-צרכנית מושחתת
כלכלן   (06.06.12)
של ההוצאות הגדולות והעשירות, רשת סטימצקי הגדולה והעשירה וסופרי רבי המכר העשירים.

בעיקר זה יוזמה של מנכ"לית סטימצקי איריס בראל שהתפרסמה כשהציעה 100,000 שקל ללוביסטים שיקדמו חקיקה אנטי-צרכנית בתחום הספרים. מטרת החוק הוא ללבום את תנופת הצמיחה של צומת ספרים על חשבון סטימצקי באמצעות מניעת אסטרטגיית הדיסקאונט של צומת שכל הזמן גונבת נתחי שוק מסטימצקי.

בעצם סטימצקי נמצאת בפאניקה ובמגננה ומוכנה בכל יום לחתום על חוק שיקפיא את נתחי השוק ויגדיל את הרווחים של צומת, העיקר לבלום את הנסיגה שלה בנתחי השוק לטובת צומת.

הכל כדי שקרן ההשקעות מרקסטון תוכל להספיק למכור את סטימצקי ברווח לפני שתיגמר התקופה שבה היא חייבת להיפטר מכל השקעותיה ולהחזיר את הכסף למשקיעים לפי תנאי הקרן.
8. על הוצאות הספרים לוותר לחלוטין על מכירה קמעונאית!
איציק   (06.06.12)
בימים אלה שבהם חנויות רבות אינן יכולות לעמוד בתחרות מול קניות ברשת ונאלצות לסגור את הדלתות (וזאת לא תופעה שמתקיימת רק בארץ, זה קורה בכל העולם המערבי) על המוציאים לאור למצוא ולהשקיע בדרכים חילופיות למכור את מוצריהם. כל הרעיון המסחרי של "חנות" אם בבעלות פרטית או חלק מרשת הוא תבנית עסקית מיושנת שאפשר ורצוי לזנוח.  אם ההוצאות ימכרו את הספרים שלהם דרך אתרי האינטרנט שלהן ב ל ב ד (וכן...לא ישלחו את ספריהם לחנויות פיזיות או וירטואליות), יתמחרו את הספרים במחירים פחות או יותר נורמליים שישקפו את העובדה שמספר המשתתפים ב"עוגה" פחת, נראה לי שהם יופתעו לטובה. אם רק שתי הוצאות לאור כמו הספריה החדשה ועם עובד לא ישלחו את ספריהן לרשתות הרי ציבור הקוראים ימצא את הדרך לרכוש את הספרים מחד וייצור לחץ על חנויות הספרים מאידך וכך יוחזר כח המיקוח להוצאות הספרים ולא לתמחירנים של הרשתות.      
9. שרלטנות בגרוש של מולים פלצנים
igal012 ,   רעננה   (06.06.12)
מו"לים נכבדים,
אף אחד לא צריך אתכם כספסרים גוזרי קופונים.
בעולם החדש תיעלמו כמו שחברות הפקת התקליטים נעלמו.
כן ספרים יהיו זולים וירוקים.
כמו שמוזיקה יותר ניגשה וזולה יותר כך יהיו הספרים.
כמו שיוצרי המוזיקה לא נפגעו כך יוצרי הספרים לא יפגעו .
פתאם המו"לים הנכבדים דואגים לכותבים?
סליחה חברים איפה הייתם שמאות ואלפי כותבים רצו להוציא לאור ספר ואתם בשיא יוהרתכם הורדתם אותם על הבירכיים ועשקתם אותם.
המלחמה שאתם עושים אבודה כי גם רשתות הספרים יקרסו ואת הקדמה לא תוכלו לעצור.
10. מכירות הספרים בישראל בשיא של כל הזמנים ובמגמת עלייה.
אזרח   (06.06.12)
הם פשוט רוצים שהכנסת תחוקק חוק שלוקח כסף מכלל האזרחים ושם בכיס שלהם. חוצפה.
11. אובדן ערכים טוטאלי,שחיתות,אלימות,פערים כלכלייים איומים,חרדים
ישראל 2012 ,   אור אדום ענק-כנסו   (06.06.12)
שלא נוקפים אצבע לא בביטחון ולא בכלכלה,ממשלה מנופחת מנותקת מציבור העובדים,וכן גם איומים בטחוניים קשים.
12. הצורך בכתיבה ופרסום בוער בעצמות הסופרים עד כדי כך
(06.06.12)
שהם עוד יוציאו מכספם על מנת לפרסם ספרים
13. לא הבנתי? המו"לים עובדים בהתנדבות?
אודי   (06.06.12)
כנראה שמרויחים טוב על 4 ב-100 שכולם קונים, וזה יותר משתלם מאחד ב-98 שאף אחד לא קונה
14. כמה ספרים מסוגלים כבר מאתיים אלף בתי אב לקנות?
evel ,   tel aviv   (06.06.12)
מוכרים לנו ומוכרים לנו, על שבוע מודעות על הספר המדהים האחרון, אחרי חודשיים הוא כבר לא קיים, המדהים הזה, ספר בתשעים שקל אני לא אקנה, המבצעים מנסים להכריח אותנו לקנות רק ספרים מסויימים. נמאס מכולכם.וסליחה.
15. הסופרים לא מעריכים את הכח שבידם
אלי ,   ת-א   (06.06.12)

תמחור ספר, כמו כל מוצר אחר, נקבע קודם כל על פי העלויות הקובעות את הקו האדום התחתון, ומעבר לכך לפי תחזיות של הצע וביקוש.

כמו שספק הנייר או המדפיס והכורך אינם מקבלים תמורה יחסית למכירות, כך גם על הסופר לדרוש את התמורה הנראית לו. אם ימצא מו"ל - הספר יצא לשוק אם לא ימצא - הספר לא יצא.

המול"ים חייבים אספקה שוטפת של כתבי יד. אם במקום למחות על מחירם הזול של הספרים, הסופרים יעצרו את אספקת כתבי היד, ויתנו את הפקת ספרם בתמלוגים הוגנים ( סכום פיקס מראש או אחוזים ממשהו שיוסכם עליו) כולם יצאו מרוצים, חוץ מהרוכשים. אבל, כל אדם בר דעת מבין שאי אפשר להרוויח ממכירת ספר חדש ב25 או 35 ש"ח וההתנהלות היום תביא לקריסת הענף ואז לא יהיו מול"ים, לא יהיה לסופרים איך להוציא את הספרים ולא יהיו לקוחות לספרים שלא יראו אור.

עכשיו הוא הזמן לארגון מחדש ועל הסופרים להכריז שביתת כתיבה ולא מחאה על מדיניות המול"ים.  הסופרים מאפשרים  להם מדיניות זו בגלל להיטותם לראות את ספרם רואה אור. המול"ים צריכים את הסופרים. יש לנצל זאת.

16. הקהל פשוט לא אוהב סופרים פוסט ציונים ויש הרבה כאלו
אילן   (06.06.12)
17. ו ו א ו ו ממש נבהלתי עוד מעט לא יהיו סופרים
(06.06.12)
18. אימפריות נופלות...
אני ,   מרכז   (06.06.12)
אני אמורה להרגיש רע מזה שסופר מקבל 2 ש"ח על כל ספר שלו וההוצאה לאור מקבלת 12.5 ש"ח? בהנחה שהספר נמכר ב-25 ש"ח.
הגיע הזמן למודל חדש.
הגיע הזמן לעבור עם שאר העולם לעידן הדיגיטלי. זה דבר ראשון יוזיל את העלויות. בנוסף, זה יאפשר להרבה סופרים חדשים להכנס לתחום בלי התיווך של ההוצאות לאור (והם גם ירוויחו יותר, כי גם אם הם ימכרו ספר ב-6 ש"ח ויקבלו חצי מהרווחים הם ירוויחו על כל ספר יותר מאשר המצב כיום). הם יעבדו ישירות מול העורך הלשוני והמעצב הגרפי. כך הכוח יעבור לידי הסופרים והיחידים שיקבעו אם הם טובים או לא הם הקוראים שיקנו את הספרים ולא העורכים בעלי האינטרסים בהוצאות לאור.

מי שמתנהג במשך שנים כבת יענה וטומן ראשו בחול שלא יתפלא שהעולם למד להסתדר בלעדיו.

19. מה הם מקשקשים. הוצאות לא יעילות יעלמו, וזה בסדר
(06.06.12)
20. משתפי פעולה מתממים
יודע דבר   (06.06.12)
כמי שיש לו הרבה ניסיון בתחום הספרים, הן כמוכר ספרים, הן כמנהל מחסן של הוצאת ספרים קטנה שגם שיווק את ספריה, ועוד, כל המול"ים שהשתתפו בכתבה, פרט אולי לראובן מירן המו"ל של נהר, ופרט למו"ל של הוצאת סלע, הפחות מוכרת, כל האחרים משתתפים בשחיתות של ענף הספרים כבר שנים רבות. יכולים לדבר כמה שרוצים על השחיתות של כנרת-זב"מ ומודן שהורסים את השוק בשיתוף פעולה עם צומת ספרים, אבל גם כתר, הוצאות בבל ואחוזת בית שמופצות על ידי משכל מבית ידיעות ספרים, וגם עם עובד, שיש לה נתח שוק משמעותי בשתי הרשתות הגדולות, משתפות פעולה כבר שנים עם הרס התרבות. כל ההוצאות המוזכרות כאן חולשות על השוק בשיתוף פעולה עם סטימצקי, שהורסת את השוק בדיוק כמו צומת ספרים. כנרת-זב"מ ומודן נבילה אבל אלה, לא פחות, טריפה. כל אלה, במקום להתבכיין, היו יכולים כבר מזמן לפתוח רשת חנויות אלטרנטיבית משלהן, בשיתוף פעולה עם הוצאות ספרים קטנות יותר, כמו אבן חושן, הוצאת קשב, פרדס, נהר שהוזכרה, כרמל ועוד הוצאות קטנות ולא פחות איכותיות, שהן המפסידות העיקריות מכל הביוב שזורם בשוק הספרים הנוכחי. כמובן שגם ההוצאות הגדולות יותר שהוזכרו גם הן מפסידות, אבל קודם הן צריכות להסתכל פנימה ואחר-כך לצאת בביקורת.
21. מבצעי ההנחות ברשתות מצויינים לקורא העברי וגם למו"לים
סתווית קופרמן   (06.06.12)
22. נכון, בעיה. אבל מחיר מלאכותי אינו בר קיימה, לא חשוב מה המוצר
אא ,   קק   (06.06.12)
23. נהפוך הוא
שלום ,   חיפה   (06.06.12)

אני סבור שהסופרים הנכבדים אינם מודעים למהפכה שקרתה בעקבות ההוזלות של  ספרי הקריאה. בעידן הטלביזיה הרב ערוצית, האינטרנט והפייסבוק עם ישראל חזר (או התחיל) לקרוא ספרים.  תופעה ברוכה ומופלאה.

במקום לברך על כך,  נשמעות בכיות של סופרים שקרוב לודאי  פת הלחם לא חסרה להם  וקורת הגג שלראשם  רחבה ומפוארת

 ספריהם זוכים לתפוצה רחבה בארץ ובחו"ל. אין זה עינינו של הקורא לדעת כמה שנים לקח למחבר זה אחר לכתוב את ספרו. הקורא אינו צריך לשאת

בעלות המתייחסת לקצב  הכתיבה של סופר זה או אחר.

 מחיר ספרי הקריאה בישראל היה במשך שנים רבות יקר מאד. המדד המוצע הוא כמה שעות עבודה (שכר מינימום)  נדרשות לקניית ספר קריאה. במשך שנים רבות  נדרשו  בישראל כארבע שעות. בארה"ב למשל, מופיעים  ספרי קריאה  תחילה בכריכה קשה במחיר גבוה וכעבור  זמן מה  בכריכה רכה במחיר של 1-1.5  שעות עבודה (שכר מינימום).

נראה כי לא המחיר המוזל הוא הבעיה וכן לא הקורא ששערי הקריאה נפתחו בפניו הם הנושא. הכבוד הוא הנושא . כבודם של סופרי הקו הראשון נפגע.

להם מספיק  שיקראו  את ספריהם מתי מספר.  הנחלת תרבות  הקריאה להמון עם ישראל מעולם לא ענינה אותם.

24. המולי״ם שכחו את מה שבתעשיית המוזיקה כבר הבינו מזמן
סטודנט. תל אביב   (06.06.12)
אני באמת לא מבין את ההתבכיינות של המולי״ם ובעיקר לא את המרמור שלהם כלפי חנויות הספרים, קודם כל. זה שוק חופשי - אם המולי״ם סבורים שרשתות הספרים עושקות אותם- הם יותר ממוזמנים לפתוח רשת מתחרה. דבר נוסף. מחירי הספרים ללא מבצע פשוט מגוכחים- 100 ש״ח לספר? השתגעתם? ובכלל. נשגב מבינתי למה דווקא בארץ אין שום עידוד להוציא יותר ספרים בפורמט דיגיטלי- כזה שאפשר לקרוא על מחשב או על סמרטפונים ונטבוקים שהם כ״כ פופולארים. שיסתכלו למשל על אמאזון. בזכות אמאזון ( שגם נגדה. המולי״ם האמריקאים יוצאים בשצף קצף משום מה) הרבה יותר אנשים קוראים ספרים והרבה יותר סופרים מגיעים לקהל שמקודם פשוט לא קרא ספרים. הבעיה היא שההוצאות לאור לא רוצות להסתגל לשינוי בשוק- בדיוק כמו שחברות התקליטים בזמנן התנגדו להפצה דיגיטלית של שירים: הם הופכים ללא רלוונטים וצריכים לעבוד יותר קשה כדי לשרוד. קשה- אבל זו המציאות. שיתבכיינו כמה שהם רוצים- אי אפשר לעצור את הקידמה. אנשים תמיד יכתבו ספרים ואנשים תמיד יקראו ספרים. כל הדברים שבאמצע. כולל המוציאים לאור- הופכים למיותרים.
25. רגע, אז אני כסטודנטית תפרנית צריכה להרגיש רע
שרית   (06.06.12)
שאין לי כסף לקנות את הספרים היקרים בטרוף של ההוצאות לאור או לשמוח שסוף סוף יש מבצעים ואני יכולה לאפשר לעצמי "להתפנק" ולקנות כמה ספרים?
נו, באמת...!
26. מעניין שכל המולים המובאים כאן קשורים לרשת סטמצקי...
אזרח   (06.06.12)
ולכן ברור לגמרי, שהסיבה האמתית של החוק המוצא היא מלחמה במודל השיווקי של צומת ספרים והוצאותיה, שפגעו קשות בסטימצקי, אבל דווקא הספרות העברית הרוויחה... (אין להשוות מהדורות של לפני 15-17 שנה לאלה של היום, שלא לדבר על מגוון הכותרים). את החוק הסוציאליסטי המוצא יש לגנוז וטובה שעה אחת קודם.
27. די לחרטט אותנו!
אליקו   (06.06.12)
אנחנו מדינה קטנה יש מקום ל 20-30 סופרים לא כל מי שכותב ספר הוא סופר!

נשלח מהסלולארי שלי
28. לסגור את השוק הישראלי.
יפ   (06.06.12)
נציגויות בינלאומיות יקימו כאן סוכנויות תרגום שיוציאו את הספרים שמצליחים בחו"ל גם כאן, ומדי פעם גם יוציאו סופרים ישראליים במחירים שפויים (לכולם, כולל לסופרים).

אין הצדקה ל-100 מו"לים בשוק של 100 אלף איש.
29. שכחתם
אמנון ,   מרכז   (06.06.12)
רבותי הסופרים. אתם הבאתם כל זה עליכם. הוצאתם את אפרים קישון מחיות חבר באיגוד סופרים וראו אותו כיצד הצליח עד אשר נפטר. איך אתם מדשדשים כדי להרויח יותר מאשר שקל לספר..
30. כמה עצוב. והאח הגדול/מסטרשפ/הישרדות/וכו' משגשגים.
איזה עם.... ,   באסה   (06.06.12)
תגובות נוספות
חזרה לכתבה