הבחירות בארה"ב: הבורסה עלתה, וול-מארט ירדה

מדד הדאו-ג'ונס עלה ב-0.16% והנאסד"ק עלה ב-0.38%. מדד מניות חברות התרופות רשם ירידה של 1.6%, מאחר והדמוקרטים צפויים להגביר את החקיקה בתחום. גם ענקית הקמעונאות וול-מארט נפגעה מהבחירות, ומניותיה ירדו ב-1.3%

סוכנויות הידיעות פורסם: 09.11.06, 12:42

השתלטות הדמוקרטים על הקונגרס והסנאט בארה"ב אתמול (ד') והתפטרותו של שר ההגנה דונלד ראמספלד הובילו בתחילה המסחר אתמול בוול-סטריט לירידות, אך בהמשך נרשמה התאוששות והבורסה סיימה אמש את המסחר בעליות שערים. המשקיעים מקווים לשינוי במדיניות בעיראק ולהפחתת הוצאות הממשלה.

 

מדד הדאו-ג'ונס עלה ב-0.16% ונסגר על שיא של 12,176.54 נקודות. ה-S&P500 עלה ב-0.21%, ונסגר על 1,385.72 נקודות. הנאסד"ק עלה ב-0.38%, ונסגר על 2,384.94 נקודות. שלושת המדדים סגרו אתמול יום שלישי ברציפות של עליות שערים.

 

מדד מניות חברות התרופות רשם ירידה של 1.6%, מאחר והדמוקרטים צפויים להגביר את החקיקה בתחום. מניות חברת התרופות מרק ירדו ב-3.4%, ומניות פייזר ירדו ב-1.6%. מניות קבלנית הביטחון לוקהיד מרטין ירדו ב-1.2%.

 

לעומתן, חברות הנפט רשמו אתמול עליות שערים בשל העליה במחירי הנפט. שוקי האג"ח עשויים לקבל בברכה את הצהרות הדמוקרטים, שהתחייבו להתמודד עם בעיית הגירעון התקציבי ארוך הטווח.

 

מניות וול-מארט ירדו ב-1.3%

גם ענקית הקמעונאות וול-מארט נפגעה מהבחירות, ומניותיה ירדו ב-1.3%. המשקיעים חוששים כי התחזקות הדמוקרטים תוביל להעלאת שכר המינימום, שתגדיל את עלויות השכר ברשת. בנוסף, צפויים הדמוקרטים להכשיל את מאמציה של וול-מארט לפתוח בנק.

 

וול-מארט הפכה למטרה פוליטית בשנת הבחירות הנוכחית, לאחר שמספר דמוקרטים מובילים האשימו את החברה – חברת הקמעונאות הגדולה בעולם והמעסיקה הגדולה ביותר בארה"ב – בתשלום שכר והטבות בלתי הולמים תוך כדי גריפת רווחים בהיקף של מיליארדי דולרים.

 

הקמעונאית, שתורמת כספים רבים למפלגה הרפובליקנית, השיקה קמפיין לרישום מצביעים וסיפקה מידע לגבי הבחירות לכל 1.3 מיליון העובדים בה. דובר וול-מארט אמר בתגובה לתוצאות הבחירות כי החברה היא "חברה דו מפלגתית, ואנו מקיימים שותפות עם המנהיגים הנבחרים משני צדדי המתרס".

 

האיגודים מצפים לשינוי כיוון

הנושאים הכלכליים עמדו במרכז הבמה במערכת הבחירות הנוכחית. בוחרים רבים הביעו חשש מהעתיד, למרות הביצועים הכלכליים הטובים יחסית של המדינה עד כה. בין החששות שהביעו בוחרים היו העובדה שלא נראה גידול במשכורות הריאליות שמשתכרים האזרחים הפשוטים, למרות נתוני הצמיחה.

 

איגודי העובדים, שהתגייסו לקמפיין הבחירות של הדמוקרטים, מצפים כי הנבחרים יתחילו כעת לממש את הבטחותיהם להעלאת שכר המינימום, קיצוץ עלויות הטיפול הרפואי והגנה על משרות. פדרציית האיגודים AFL-CIO מעריכה כי גייסה יותר מ-200 אלף מתנדבים לקמפיין, ואמרה כי מסקרים עולה ש-73% מהחברים בה הצביעו לדמוקרטים.

 

נשיא האיגוד הבינלאומי של נהגי המשאיות, ג'יימס פ. הופה, אמר לאחר הבחירות כי "היום למשפחות העובדות יש סיבה להאמין ביכולתה של הממשלה לשפר את חייהם. הבחירות האלו מסמנות הזדמנות לקדם את האג'נדה המקומית שלנו בכיוון שונה משמעותית".

 

מדיניות הסחר של בוש צפויה להיפגע

התחזקות הדמוקרטים צפויה לפגוע במדיניות הסחר של הנשיא בוש, בשל החשש מאובדן משרות לטובת סין, ששיחק תפקיד בקמפיין. לכל הפחות, הדמוקרטים צפויים ללחוץ להתייחסות רבה יותר להגנה על הסביבה וזכויות עובדים בכל עסקת סחר אמריקנית.