האו"ם: איראן מפעילה כאלף צנטריפוגות בנתנז

ממכתב ששלח בכיר בסוכנות הגרעין הבינלאומית של האו"ם לגורמים איראנים עולה כי איראן החלה להעשיר במתקן בנתנז כמויות קטנות של אורניום באמצעות כאלף צנטריפוגות. המידע סותר את טענות איראן, לפיהן הפעילה בנתנז 3,000 צנטריפוגות וביכולתה לייצר "דלק גרעיני בהיקף תעשייתי"

סוכנויות הידיעות פורסם: 18.04.07, 21:24

איראן החלה להעשיר כמויות קטנות של אורניום באמצעות יותר מאלף צנטריפוגות במתקן הגרעיני בנתנז, כך עולה ממסמך של סוכנות הגרעין הבינלאומית של האו"ם, שהגיע הערב (יום ה') לידי סוכנויות הידיעות.

 

המסמך הוא מכתב ששלח בכיר בסוכנות הגרעין לגורמים איראנים, ומובעת בו מחאה על החלטת איראן למנוע ממפקחים לבקר במתקן המים הכבדים שנבנה באראק. המתקן נועד לשמש להפקת פלוטוניום, שכמו אורניום מועשר, יכול לשמש לייצור כלי נשק גרעיניים.

 

המסמך סותר את הצהרות איראן מלפני כשבוע וחצי, לפיה החלה להפעיל 3,000 צנטריפוגות במתקן בנתנז. במהלך "יום הגרעין הלאומי", שציינה איראן ב-10 באפריל הכריז נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, כי ארצו הצטרפה למועדון הגרעין ו"מסוגלת לייצר דלק גרעיני בהיקף תעשייתי".

 

למחרת הודיע יושב ראש הארגון לאנרגיה אטומית באיראן, רולאם-רזה אגא-זאדה, כי "בתוך שנתיים יותקנו במתקן הגרעיני בנתנז 50 אלף צנטריפוגות". בראיון ששודר בטלויזיה באיראן, ציין אגא-זאדה כי "עם תחילת הפקתו של דלק גרעיני בקנה מידה תעשייתי לא תהיה לאיראן שום מגבלה בייצורו".

 

במערב ובישראל חוששים כי אם תצליח איראן להפעיל 50 אלף צנטריפוגות במתקן הגרעיני בנתנז היא עלולה לייצר אורניום מועשר היכול לשמש ליצירת פצצת אטום. עם זאת, לאחר הודעות איראן ב"יום הגרעין" אמרה רוסיה כי אין כל ראיות לכך שטהרן אכן השיגה את היכולת הטכנולוגית הנדרשת להעשרת אורניום בקנה מידה תעשייתי.

 

"אנחנו לא מודעים לכל פריצת דרך טכנולוגית בתוכנית הגרעינית של איראן - שתוכל להביא לשינוי בטיב ההעשרה המתבצעת במדינה", אמר דובר משרד החוץ הרוסי, מיכאיל קמיינין. שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר: "לא קיבלנו כל אישור לכך שהם התחילו להעשיר אורניום בצנטריפוגות החדשות".